Antena Meniu Search
x

Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi"

Statele Unite şi Coreea de Sud au lansat patru rachete sol-sol în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, miercuri dimineaţă, ora locală, a transmis Statul Major sud-coreean, potrivit CNN.

De Veronica Micu la 05.10.2022, 07:56
Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului
Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi" - Profimedia

Testul a fost al doilea exerciţiu al aliaţilor în mai puţin de 24 de ore, după lansarea provocatoare de marţi dimineaţa de către Coreea de Nord, care a tras o rachetă balistică fără avertisment deasupra Japoniei, într-o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor. 

Momentul în care se aud sirenele antiaeriene în Japonia:

SUA şi Coreea de Sud au răspuns iniţial provocării cu un exerciţiu de bombardament de precizie marţi, care a implicat un avion de vânătoare sud-coreean F-15K.

Pe acelaşi subiect

Aparatul a tras două muniţii aer-sol asupra unei ţinte virtuale într-un poligon aflat la vest de Peninsula Coreeană, potrivit şefilor sud-coreeni. Aliaţii răspund de obicei la testele cu rachete ale Coreei de Nord prin exerciţii militare. 

John Kirby: Ne putem demonstra propriile capacităţi

Lansarea de miercuri a inclus patru rachete ATACMS, se arată în declaraţia şefilor interarme sud-coreeni. Cunoscute şi sub numele de Sisteme de rachete tactice ale armatei, astfel de arme sunt rachete sol-sol care pot zbura în jur de 320 de kilometri (200 de mile). 

Potrivit lui John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, lansarea a fost menită să demonstreze că SUA şi aliaţii lor au "capacităţile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor Nordului". 

"Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacităţi", a declarat Kirby pentru CNN. "Vrem să vedem denuclearizarea peninsulei coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong Un) nu a arătat o înclinaţie de a se mişca în această direcţie, sincer, el se mişcă în direcţia opusă prin continuarea acestor teste cu rachete care sunt încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

SUA și Japonia, răspuns comun la lansarea nord-coreeană

Marți, SUA și Japonia au efectuat, de asemenea, un răspuns comun la lansarea nord-coreeană, cu avioane de luptă ale Corpului Marin al SUA și al Forței de autoapărare aeriană a Japoniei, cu zboruri deasupra Mării Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est. 

În urma unui apel telefonic de 25 de minute cu președintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că cea mai recentă lansare a Coreei de Nord reprezintă "o provocare gravă pentru pace și stabilitatea Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale". 

Phenianul a lansat marţi o rachetă balistică cu rază intermediară, care a survolat Japonia, determinând Tokyo să-şi activeze sistemul de avertizare şi să ceară locuitorilor din anumite zone să se adăpostească.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi"