Antena Meniu Search
x

Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela chiar din aprilie. A ajuns cea mai sancționată țară din lume

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, susține că Rusia se pregătește de un default în stil Venezuela chiar mai repede de 15 aprilie 2022, relatează Bloomberg

De Redactia Observator la 08.03.2022, 11:11
Rusia se pregătește de un default în stil Venezuela chiar din aprilie. A ajuns cea mai sancționată țară din lume
Vladimit Putin - Getty Images

Riscurile ca Rusia să nu-și poată plăti datoria externă cresc pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, susține banca de investiții Morgan Stanley. În Rusia, recesiunea amenință tot mai mult la orizont, la fel se adună și restricțiile de plată în urma sancțiunilor impuse după declanșarea războiului din Ucraina. „Considerăm default-ul (n.r. incapacitatea de plată) ca fiind cel mai probabil scenariu”, a scris luni într-o notă informativă Simon Waever, analist șef la Morgan Stanley. „În caz de incapacitate de plată, este puțin probabilca aceasta să fie una normală, Venezuela, poate fi cea mai relevantă comparație.”

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată chiar înainte de 15 aprilie 2022, ceea ce ar însemna sfârșitul unei perioade de grație de 30 de zile pentru plățile pe care guvernul rus le datorează la obligațiunile în dolari scadente în 2023 și 2043, a mai spus el.

Prețurile indicative arată că investitorii evaluează obligațiunile din 2023 la aproximativ 29 de cenți pe dolar american, cel mai mic până acum, conform datelor colectate de Bloomberg, deși se pare că nu au existat tranzacții la acel nivel. Deși este rar ca datoria suverană să scadă până la o singură cifră, Morgan Stanley a transmis că obligațiunile Rusiei „s-ar putea apropia” de asta.

Libanul și Venezuela sunt singurele exemple recente de scădere atât de mare a datoriei unei țări. Venezuela și compania petrolieră de stat, Petroleos de Venezuela S.A., nu au putut plăti o datorie de 60 de miliarde de dolari în urmă cu patru ani. SUA au impus sancțiuni care interziceau tranzacționarea valorilor mobiliare în 2019.

Pe acelaşi subiect

JPMorgan Chase & Co. a anuțat luni că va elimina obligațiunile rusești din toți indicii săi urmăriți pe scară largă, izolând și mai mult activele ruse de investitorii globali.  Obligațiunile în dolari ale Venezuelei au fost, de asemenea, eliminate din indicii de referință ai băncii în 2019, după ce sancțiunile au redus tranzacțiile.

Potrivit lui Waever, Rusia este ca Venezuela, deoarece are și active petroliere semnificative. În cazul în care Rusia nu-și plătește datoria iar creditorii obțin hotărâri judecătorești, s-ar putea ajunge la posibilitatea de a accesa toate activele înghețate acum în afara Rusiei, inclusiv rezervele valutare, a scris el. Datoria suverană a Rusiei a adus investitorilor pierderi în medie de 81% de la începutul anului, potrivit unor date compilate de Bloomberg. Doar datoria guvernamentală în dolari din Belarus a avut rezultate mai proaste în 2022, cu pierderi de 93%. 

Incapacitatea de plată ar putea fi legată de refuzul Rusiei de a plăti creditorii străini din cauza sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi. Există o oarecare incertitudine dacă băncilor americane li se va permite să accepte plăți cu cupoane de la Ministerul de Finanțe al Rusiei, potrivit Morgan Stanley. Plățile către investitorii străini vor depinde de sancțiunile introduse împotriva Rusiei și de „exceptările stabilite”, potrivit Ministerului de Finanțe de la Moscova. „Potențialul unei vânzări semnificative va pune presiune suplimentară asupra prețurilor. Vedem foarte puține stimulente pentru orice investitor să cumpere obligațiuni suverane rusești în acest moment”, a scris Waever

Rusia este cea mai sancționată țară din lume

Rusia a depăşit Iran și Coreea de Nord şi a devenit cea mai sancționată națiune din lume la doar 10 zile după invadarea Ucrainei, scrie Bloomberg. Potrivit unui calcul recent, Federaţia Rusă a devenit ținta a 2.778 de sancțiuni noi, ducând totalul la peste 5.530, potrivit Castellum.ai, o bază de date globală care monitorizează sancțiunile.

Potrivit sursei citate, ţare care a aplicat cele mai multe pedepse Rusiei este Elveția, cu 568 de acțiuni de sancțiune, față de 518 în cazul UE și 512 în cazul Franței. SUA au impus 243 de sancțiuni. „Acesta este război nuclear din punct de vedere financiar și cel mai mare eveniment de sancționare din istorie”, a comentat Peter Piatetsky, un fost oficial al Trezoreriei americane, care a co-fondat baza de date Castellum.ai.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela chiar din aprilie. A ajuns cea mai sancționată țară din lume