Antena Meniu Search
x

De ce contraofensiva ucraineană nu e un eșec dezastruos aşa cum anunţă ruşii. Explicaţia analiştilor militari americani

Analiştii militari americani de la ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, susţin în cea mai recentă analiză că ucrainenii îşi continuă contraofensiva în sud. Forţele armate ucrainene continuă să atace centre de logistică și poziții cheie ale rușilor pentru a susţine contraatacul din Herson. ISW mai estimează că, deși președintele Vladimir Putin ar fi ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până pe 15 septembrie, acesta rămâne un obiectiv nerealist.

de Redactia Observator

la 02.09.2022, 11:56

De ce contraofensiva ucraineană nu e un eșec dezastruos aşa cum anunţă ruşii. Explicaţia analiştilor militari americani
De ce contraofensiva ucraineană nu e un eșec dezastruos aşa cum anunţă ruşii. Explicaţia analiştilor militari americani - Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene / Facebook

ISW remarcă faptul că ruşii continuă campania de a prezenta contraofensiva Ucrainei în Herson ca fiind un eșec dezastruos și o misiune sinucigașă organizată la presiunea occidentalilor. Operațiunile militare de amploarea acestei contraofensive nu reușesc sau eșuează într-o zi sau într-o săptămână. Momentul declanşării contraofensivei este în concordanță cu deteriorarea capacităților ruse din vestul Hersonului şi susţinută de necesitatea de a începe eliberarea cât mai curând posibil a teritoriilor ocupate de ruşi, potrivit experților americani. 

Operațiunile de contraofensivă se vor desfășura foarte probabil în următoarele săptămâni, posibil luni, pe măsură ce forțele ucrainene profită de condițiile create pentru a câştiga anumite sectoare pe care le-au identificat ca fiind vulnerabile pe linia frontului, mai susţine ISW. 

Forțele militare care trebuie să desfășoare operațiuni ofensive fără avantaje numerice necesare în mod normal pentru succesul unor astfel de operațiuni se bazează adesea pe direcții greșite și pe simulări pentru a-l îndepărta pe inamic de sectoarele liniei de front pe care se vor concentra eforturile de înaintare, potrivit ISW.

Din acest motiv, va exista probabil o întârziere între operațiunile inițiale, de simulare și începerea operațiunilor decisive. Situația generată de această întârziere poate părea ca și cum contraatacul a eșuat, iar rușii vor încerca să se folosească de asta în eforturile de propagandă, apreciază ISW. 

Pe acelaşi subiect

Ce spune propaganda rusă despre contraofensiva din Herson

Igor Strelkov, cunoscut şi ca Igor Girkin, un naționalist rus, fost comandant al miliţiilor din Donbas în 2014, susţine în mesaje postate pe Telegram că forțele ucrainene continuă să atace după "eșecul primului atac", prezentând în mod fals operațiunile de contraofensivă ucrainene ca atacuri separate după un eșec inițial, relatează ISW. 

El pretinde că ”manipulatorii occidentali” au împins Ucraina să lanseze o contraofensivă. Potrivit lui Girkin, partenerii occidentali ai Ucrainei au planificat prost contraofensiva și au subestimat capacitățile rusești, presupunând că rușii sunt incompetenți pe baza unor considerente politice, nu militare. Un alt blogger militar rus susține că înfrângerea Ucrainei în sud va fi cea mai puternică lovitură psihologică pentru Kiev și că acest eșec va avea un efect psihologic continuu, pe termen lung, asupra moralului Ucrainei. Tot mai multe surse ruse descriu că atacurile ucrainene sunt niște misiuni ”sinucigașe”, făcute la repezeală. 

Potrivit ISW, ucrainenii și Occidentul nu trebuie să dea crezare surselor ruse care prezintă contraofensiva ucraineană din Herson ca fiind un eșec instantaneu sau care descriu Ucraina ca pe o marionetă neputincioasă a occidentalilor pentru că a lansat acum contraofensiva. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » De ce contraofensiva ucraineană nu e un eșec dezastruos aşa cum anunţă ruşii. Explicaţia analiştilor militari americani