Antena Meniu Search
x

Ucrainenii i-au păcălit pe ruși cu HIMARS-uri de lemn. Soldații Moscovei au irosit rachete Kalibr scumpe ca să tragă în momeli

Ucraina a păcălit forțele ruse să risipească rachete de croazieră scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte false, mai exact replici din lemn ale sistemelor HIMARS, relatează The Washington Post, citând înalți oficiali americani și ucraineni. Război Rusia - Ucraina, ziua 188 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 17:08

Ucrainenii i-au păcălit pe ruși cu HIMARS-uri de lemn. Soldații Moscovei au irosit rachete Kalibr scumpe ca să tragă în momeli
Ucrainenii i-au păcălit pe ruși cu HIMARS-uri de lemn. Soldații Moscovei au irosit rachete Kalibr scumpe ca să tragă în momeli - Getty Images

Un caz demn de filmele de la Hollywood este relatat de publicația americană The Washington Post.  Aparent ucrainenii au construit replici de lemn ale deja celebrelor sisteme mobile de rachete HIMARS pentru a-i momi pe ruși care au tras în ele, irosind rachete scumpe de tip Kalibr. Momelile ucrainene sunt fabricate din lemn, dar nu pot fi deosebite de HIMARS-urile reale de dronele rusești, care transmit pozițiile acestora către navele cu rachete de croazieră din Marea Neagră.

”Când dronele văd lansatoarele de rachetă, este ca o țintă VIP”, a dezvăluit un înalt oficial ucrainean, referindu-se la vehiculele aeriene fără pilot care depistează replici ale lansatoarelor de rachetă. 

Momelile de lemn au atras cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr, un succes care i-a făcut pe ucraineni să extindă producția de replici, a povestit un înalt oficial ucrainean, care a vorbit sub protecția anonimatului. Este pentru prima dată când ucrainenii vorbesc despre HIMARS-urile de lemn, una dintre numeroasele tactici asimetrice pe care forțele armate ale Ucrainei le-au adoptat pentru a lupta împotriva unui dușman mai mare și mai bine echipat.

În ultimele săptămâni, agenți ai Kievului au aruncat în aer linii feroviare și electrice, au detonat explozibili în depozitele de arme rusești și au asasinat presupuși colaboratori, relatează The Washington Post. 

Pe acelaşi subiect

Distrugerea replicilor de lemn poate explica parțial laudele Moscovei că a eliminat mai multe sisteme HIMARS. Serghei Șoigu a anunțat la începutul lunii august, fără să prezinte dovezi, că forțele ruse au distrus şase sisteme de rachete HIMARS, fabricate în SUA, de la începutul războiului din Ucraina. Pentagonul a negat imediat informațiile. 

”Ei au susținut că au distrus mai multe HIMARS-uri decât am trimis noi în Ucraina”, a glumit un diplomat american. Faptul că ucrainenii sunt în stare de orice pentru a proteja sistemele de rachete furnizate de Occident subliniază importanța lor pe câmpul de luptă, comentează The Washington Post. Mulți susțin că HIMARS-urile au oprit avansul forțelor ruse în estul și sudul Ucrainei. Armele au oferit ucrainenilor capacitatea de a lovi la 80 km distanță, distrugând sute de ținte rusești. 

Pentagonul spune că a furnizat 16 HIMARS-uri Ucrainei de la începutul războiului. Aliații americani au furnizat sisteme de rachete M270 care au o funcționalitate similară. The Washington Post nu a putut verifica în mod independent câte sunt încă operaționale sau dacă au fost distruse din ele. 

”Dacă rușii cred că au lovit un HIMARS, vor spune că au lovit un HIMARS”, a comentat George Barros, cercetător militar la Institutul pentru Studiul Războiului. ”O rachetă Kalibr lansată asupra unei ținte false HIMARS pe un câmp este o rachetă care nu poate fi folosită împotriva unui oraș ucrainean”, a comentat și Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Și rușii au folosit în trecut astfel de tactici, numite ”maskirovka”: inclusiv replici gonflabile ale unor avioane de luptă MiG-31 și sisteme de rachete S-300. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii i-au păcălit pe ruși cu HIMARS-uri de lemn. Soldații Moscovei au irosit rachete Kalibr scumpe ca să tragă în momeli