Antena Meniu Search
x

De ce și-a doborât Ucraina propria dronă Bayraktar deasupra Kievului. VIDEO

Război în Ucraina. Timp de 20 de minute, joi seară, a fost panică la Kiev. Locuitorii au auzit pe lângă deja obişnuitele alerte antiaeriene şi explozii şi se temeau de un nou atac rusesc. În cele din urmă, armata a doborât o dronă ucraineană Bayraktar TB2, de 5 milioane de dolari, care s-a defectat, deşi ucrainenii au crezut iniţial că este o dronă rusească.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 13:41

Vezi și

Ce s-a întâmplat? Cu puțin înainte de ora locală 20:00, sirenele au răsunat în tot orașul, un eveniment devenit obişnuit, dar care a crescut în frecvență în ultima săptămână când Moscova şi-a intensificat atacurile. Alertele de raid aerian sunt adesea măsuri de precauție, deci nu indică întotdeauna un atac. Dar aproape imediat după sirene, bâzâitul motorului unei drone și sunetele provocate de apărarea aeriană le transmitea locuitorilor că se petrece ceva ce nu ar trebui ignorat. Imaginile postate pe rețelele de socializare au surprins o dronă zburând chiar deasupra centrului orașului, aproape de celebra Piață Maidan, a Independenței. 

Focul antiaerien a fost mai puternic decât de obicei. Reporterii de la Kyiv Post au auzit o serie de atacuri antiaeriene, precum și mai multe rachete de apărare aeriană trase spre dronă. Acestea fac un zgomot asemănător tunetului care s-a auzit timp de aproape 20 de minute. Pe străzi, oamenii au fugit la cea mai apropiată stație de metrou pentru a se adăposti, presupunând că Rusia lansează din nou un atac major.

Momentul exploziei dronei a fost filmat de martori

Drona a fost în cele din urmă interceptată şi distrusă într-o explozie spectaculoasă peste centrul Kievului. O filmare a surprins pe fundal strigătele de bucurie ale martorilor. Imediat ucrainenii și-au reluat rapid activităţile în oraş, bucuroşi că apărarea antiaeriană a funcţionat. Dar nu a fost o dronă a Rusiei, aşa cum s-a speculat iniţial pe rețelele de socializare la puțin timp după incident. Experții în arme au atras atenţia că aparatul nu semăna deloc cu dronele Shahed fabricate de Iran şi cu care Rusia atacă în mod constant orașele ucrainene. În plus, era şi mult mai mare.

Pe acelaşi subiect

Deci, ce a fost? Era vorba despre o dronă Bayraktar TB2 ucraineană care s-a defectat şi a scăpat de sub control, susţin autorităţile de la Kiev. O declarație a forțelor aeriene ucrainene a confirmat în jurul orei 23.00 că una dintre dronele Ucrainei nu a mai putut fi controlată în timpul unui zbor programat. "Din moment ce prezența necontrolată a UAV-urilor pe cerul capitalei ar putea duce la consecințe nedorite, s-a decis doborârea ei. Ținta a fost distrusă!"

De ce s-a defectat drona Bayraktar TB2

Acest lucru este încă în curs de investigare, dar forțele aeriene au vorbit de "o defecțiune tehnică". "Este păcat, dar aceasta este tehnologie și astfel de lucruri se întâmplă", au mai transmis forţele aeriene.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit, în ciuda faptului că resturile de la drona distrusă au căzut peste centrul Kievului. În plus, o altă filmare publicată pe reţelele de socializare arată un bărbat care trage cu ceea ce pare a fi o pușcă americană în stil AR-15, din balconul unui apartament, către dronă. 

Primarul orașului, Vitali Kliciko, a declarat că pompierii au stins un incendiu la parterul unui centru comercial cu patru etaje din cartierul Solomianski. Incendiul s-a extins pe o suprafață de 50 de metri pătrați și a provocat unele pagube superficiale, dar nu au fost raportate victime, a adăugat el. Preţul unei drone Bayraktar TB2 pleacă de la aproximativ 5 milioane de dolari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » De ce și-a doborât Ucraina propria dronă Bayraktar deasupra Kievului. VIDEO