Antena Meniu Search
x

Video Delir în Rusia după ce aliații occidentali au anunțat că trimit tancuri grele în Ucraina. Mesajul transmis de Biden și Scholz lui Putin

Rusia ripostează printr-un nou val de bombardamente la decizia Statelor Unite şi a Germaniei de a trimite tancuri grele armatei ucrainene. Apărarea antiaeriană a intrat în acţiune, noaptea trecută, lângă Kiev, la Herson, Dnipro, Zaporojie şi în alte regiuni ale Ucrainei. Preşedintele Zelenski a mulţumit ţărilor occidentale pentru tancurile mult aşteptate, chiar dacă acestea nu vor ajunge imediat pe front. Ucraina va solicita, acum, artilerie cu rază lungă de acţiune şi chiar avioane de luptă. În acest timp, la Moscova, propagandiştii lui Putin ameninţă să radă Berlinul de pe faţa pământului.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 08:00

Vezi și

Peste o sută de tancuri germane Leopard 2 vor intra în dotarea armatei ucrainene, trimise nu doar de Germania, ci şi de alte ţări europene care le deţin în prezent. Li se vor alătura 31 de tancuri americane Abrams, din aceeaşi generaţie. Primele blindate ar putea ajunge pe front peste câteva luni iar intrarea lor în luptă poate fi decisivă pentru soarta războiului.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Leopard 2 este tancul pe care îl cere insistent armata Ucrainei şi iată de ce. Tunul lui de calibru 120 de milimetri poată să atingă şi să distrugă blindajul tancurilor ruseşti de la peste doi kilometri distanţă. Are puţin peste 78 de tone şi este rapid pentru un vehicul cu greutatea lui: 72 de kilometri pe oră. Blindajul este format din straturi de oţel şi plase de ceramică. Abrams-ul americanilor este un blindat de temut, consacrat în invazia din Irak, din 2003. De atunci este constant îmbunătăţit. Cântăreşte peste 61 de tone, are un motor de 1500 de cai putere, aproape cât o locomotivă, care îl duce cu aproape 50 de kilometri pe oră în luptă. Are blindaj din oţel şi uraniu, care îl face extrem de rezistent la atacuri. Poate să tragă cu două tunuri, de calibre diferite. Foarte important, are un sistem prin care detectează torpilele trase spre el, iar asta îi dă timp să se mute înainte să fie lovit.

Anunţurile oficiale de la Berlin şi Washington au venit chiar în ziua în care preşedintele Zelenski a împlinit 45 de ani. Acesta acorda un interviu unui post britanic în momentul în care a primit vestea că livrarea tancurilor era, de acum, sigură. 

Volodimir Zelenski: Sunt foarte fericit. Vreau să mulţumesc Germaniei, Marii Britanii şi Statelor Unite pentru că au luat această decizie.

Pe acelaşi subiect

Când vor ajunge tancurile Leopard 2 în Ucraina

Preşedintele Joe Biden, cancelarul Olaf Scholz şi ceilalţi lideri occidentali au subliniat că livrarea tancurilor NU reprezintă o declaraţie de război împotriva Rusiei. Noile blindate ca şi celelalte armamente furnizate Ucrainei vor servi doar la apărare şi la recucerirea teritoriilor ocupate.

Joe Biden: Este vorba doar de a ajuta Ucraina să apere şi să protejeze pământul ucrainean. Nu este o ameninţare ofensivă împotriva Rusiei.

Tancurile germane şi americane sunt binevenite, dar nu şi suficiente pentru Ucraina, care va cere în continuare Occidentului artilerie mai puternică şi avioane de luptă.

Volodimir Zelenski: Este important, pentru noi, să extindem cooperarea noastră în domeniul artileriei, să obţinem livrarea de avioane către Ucraina. Este pentru noi un vis, dar şi o misiune.

Reacţia Rusiei a fost marcată de furie. Diplomaţii ruşi au calificat decizia de a trimite tancurile drept "o provocare făţişă" şi o "escaladare periculoasă" a conflictului. Un propagandist al Kremlinului a afirmat că Germania a uitat lecţiile celui de-al doilea război mondial şi i-a calificat pe miniştrii de la Berlin drept "imbecili" care vor provoca distrugerea ţării lor.

Vladimir Soloviov, propagandistul-șef al Kremlinului: Noi considerăm că Germania este acum o parte în conflict, iar prezenţa tancurilor germane înseamnă că teritoriul Germaniei, bazele militare şi alte obiective devin ţinte legitime.

Reacția Rusiei după ce occidentalii au anunțat că trimit tancuri grele în Ucraina

Pe de altă parte, analiştii de la Moscova se declară convinşi că tancurile occidentale nu vor influenţa prea mult rezultatul luptelor deoarece vor fi distruse de armele ruseşti. În mod surprinzător, poate, Vladimir Putin nu s-a referit deloc la tancuri la întâlnirea pe care a avut-o cu un grup de studenţi.

Vladimir Putin: Scopul nostru, cum am mai spus de multe ori, este de a apăra oamenii. de a apăra însăşi Rusia, împotriva ameninţărilor care se încearcă să fie create pe teritorii care, istoric, sunt ale noastre, iar noi nu putem permite aşa ceva.

Pe terenul de luptă, forţele ruse au reacţionat cum au făcut-o mereu şi anume printr-un nou val de bombardamente. Aceasta după ce, ieri, un cargou sub pavilionul Turciei, ancorat la Herson, a fost distrus de o rachetă. La bord nu se aflau marinari aşa că nu au fost victime.

Iar pe plan intern, Kremlinul a continuat măsurile represive. Printre altele, a fost interzisă cea mai veche organizaţie de apărare a drepturilor omului din Rusia, Grupul Helsinki, înfiinţat şi supus persecuţiilor încă de pe vremea Uniunii Sovietice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Delir în Rusia după ce aliații occidentali au anunțat că trimit tancuri grele în Ucraina. Mesajul transmis de Biden și Scholz lui Putin