Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Germania: Nu trimitem avioane de luptă sau trupe NATO în Ucraina, doar tancuri. Rusia fierbe: Occidentul duce conflictul la un nou nivel

Războiul din Ucraina, ziua 336. Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării de tancuri Leopard 2, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz. Transferul de tancuri occidentale în Ucraina aduce conflictul la un nou nivel, acuză Rusia, relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 25.01.2023 , 18:10

Germania: Nu trimitem avioane de luptă sau trupe NATO în Ucraina. Rusia fierbe: Occidentul duce conflictul la un nou nivel Tanc ucrainean la Siversk - Getty Images

"Vom continua să urmărim acest principiu în viitor" şi "este singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o chestiune atât de periculoasă", a explicat Olaf Scholz, adresându-se Bundestagului după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunţat că autorizează alte state să ofere acestei ţări tancuri de acelaşi tip.

El a insistat însă că nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina, asigurând că şi Washingtonul împărtăşeşte aceeaşi poziţie. "Când a fost vorba despre zonele de excludere aeriană deasupra Ucrainei, l-am auzit pe preşedintele american (Joe Biden) afirmând că nu o vom face, că această poziţie nu s-a schimbat şi nu se va schimba, şi că în niciun caz nu vom trimite trupe la sol", a subliniat cancelarul german.

Cele 14 tancuri Leopard 2 pe care Germania le transferă Kievului vor fi operaţionale abia peste trei luni

Articolul continuă după reclamă

Acestuia din urmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit într-o discuţie telefonică pentru autorizarea transferului tancurilor Leopard către Ucraina. "Îi sunt sincer recunoscător lui Olaf Scholz şi tuturor prietenilor noştri în Germania", a scris Zelenski pe social media, subliniind că acest ajutor soseşte "la timp", când Ucraina are mare nevoie de tancuri occidentale.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, cele 14 tancuri pe care Germania le transferă Kievului într-o primă etapă vor fi operaţionale abia peste aproximativ trei luni, însă instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea lor şi stabilirea rutelor de livrare vor începe rapid. "Dar ceea ce este clar este că nu vom deveni parte în război, ne vom asigura de acest lucru", a mai spus Pistorius, vorbind în faţa comitetului pentru apărare din Bundestag.

Olaf Scholz a fost supus unor intense presiuni să aprobe livrarea de tancuri Leopard către Ucraina, presiuni venite mai ales din partea Kievului, Washingtonului şi Londrei, dar şi din partea propriilor parteneri de coaliţie, în special Verzii conduşi de şefa diplomaţiei Annalena Baerbock.

Dar Berlinul condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. Invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă, Washingtonul respinsese această solicitare, dar, conform unor surse americane, un număr încă neprecizat de tancuri de acest fel va ajunge în Ucraina. Acestui ajutor se adaugă cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie şi un număr încă necunoscut de tancuri uşoare AMX-10 promise de Franţa. Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania s-au arătat până în prezent dispuse să ofere la rândul lor Ucrainei tancuri Leopard 2. Olanda nu deține niciun tanc de luptă, după ce a vândut toate blindatele Leopard 2 Germaniei în 2018 și 2021. Olandezii închiriază 18 tancuri Leopard 2A6 de la nemţi. Premierul Rutte a sugerat că ar putea achiziționa aceste tancuri și apoi să le trimită în Ucraina.

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război. Ucraina avea înaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de concepţie sovietică. De atunci, a mai primit din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.

Potrivit responsabililor de la Kiev, armata ucraineană are nevoie de sute de tancuri occidentale pentru a desfăşura o contraofensivă majoră şi a elibera teritoriile ocupate de trupele ruse. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le-a cerut astfel aliaţilor Ucrainei să formeze o "coaliţie a tancurilor" şi să ofere ţării sale cât mai multe arme de acest fel. Comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a spus în decembrie că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă pentru o nouă contraofensivă. 

Rusia: Occidentul duce conflictul la un nou nivel

Decizia statelor occidentale de a furniza Ucrainei tancuri este inutilă din punct de vedere militar şi periculoasă politic, au comentat miercuri oficiali ruşi, după ce Germania a decis să transfere Ucrainei tancuri Leopard 2 şi Statele Unite sunt aşteptate să accepte livrarea unor tancuri M1 Abrams către armata ucraineană. 

"Există o supraestimare clară a potenţialului pe care ele îl oferă Ucrainei", a declarat despre aceste tancuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. "Aceste tancuri vor sfârşi în flăcări, la fel ca celelalte", a ameninţat el şi a acuzat statele occidentale că în urma politicii lor "situaţia în Europa şi în lume este într-adevăr foarte, foarte tensionată".

"Nu există în prezent nicio perspectivă asupra unei soluţii diplomatice a conflictului", a remarcat Peskov. În opinia sa, Occidentul greşeşte dacă crede că securitatea în Europa poate fi obţinută prin consolidarea armatei ucrainene şi continuarea războiului. "Aceasta este o convingere absurdă, este un punct mort", a susţinut Peskov.

La rândul său, ambasadorul rus în Germania, Serghei Netcaev, a acuzat această ţară că, prin decizia de a transfera tancuri grele Ucrainei, renunţă la "responsabilitatea sa istorică faţă de Rusia ce decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial". "Este o decizie periculoasă care va aduce conflictul la un nou nivel de confruntare", a adăugat diplomatul rus. "Aceasta ne convinge încă o dată că Germania, la fel ca aliaţii săi cei mai apropiaţi, nu doreşte o soluţie diplomatică în criza ucraineană şi vrea o escaladare permanentă", a mai spus el.

După îndelungi ezitări, guvernul de la Berlin a anunţat miercuri că va transfera Ucrainei, într-o primă etapă, 14 tancuri germane Leopard 2 şi că va autoriza alte state ce deţin tancuri de acest tip să le ofere Kievului. Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania s-au arătat până în prezent dispuse să ofere astfel de tancuri Ucrainei.

Germania condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. Invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă, Washingtonul respinsese această solicitare, dar, conform unor surse americane, un număr încă neprecizat de tancuri de acest fel va ajunge în Ucraina. Acestui ajutor se adăugă cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie.

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război. Ucraina avea înaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de concepţie sovietică. De atunci, a mai primit din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Germania: Nu trimitem avioane de luptă sau trupe NATO în Ucraina, doar tancuri. Rusia fierbe: Occidentul duce conflictul la un nou nivel