Video

Dezastru în Germania, din cauza ploilor torenţiale. Zeci de oameni dispăruţi, case prăbuşite, maşini sub ape, pompieri morţi în misiune

De Veronica Micu.
Publicat: 15.07.2021, 09:30.
Actualizat: 15.07.2021, 14:32

Case părbuşite, oameni dispăruţi, maşini sub ape, copaci doborâţi şi persoane izolate în Germania, după ce furtuni violente au lovit, noaptea trecută, Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat.

Dezastru în Germania, din cauza ploilor torenţiale. Zeci de oameni dispăruţi, case prăbuşite, maşini sub ape, pompieri morţi în misiune

Profimedia / Twitter / Youtube

UPDATE 13:00 - Cel puțin 21 de persoane au murit și alte câteva zeci sunt dispărute sau așteaptă să fie salvate, după ce ploi abundente și inundații a lovit sud-vestul Germaniei. În districtul Schuld din Renania - Palatinat, situat în lanțul muntos Eifel, poliția a declarat joi dimineață că este în căutarea a aproximativ 70 de persoane dispărute în urma prăbușirii a șase case. Cel puțin opt persoane au murit, au anunţat oficialii germani.

Ştirea iniţială:

A început cu o avertizare de furtună, care prognoza ploi continue. Pe la miezul nopții, mesajul meteorologilor anunţa că mai multe baraje din Renania s-au rupt. Rezidenții din Rhein-Sieg-Kreis, un district aflat în landul Renania de Nord-Westfalia, şi erau avertizaţi "să părăsească IMEDIAT zona".

Citește și:

Furtunile au lovit Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat, în sud-vestul Germaniei. Patru persoane au murit în cartierul Ahrweiler, după inundații severe. Circumstanțele exacte sunt încă neclare, victimele fiind găsite în mai multe locuri, potrivit poliției, potrivit Bild.

În Adenau, un municipiu din districtul Ahrweiler, landul Renania-Palatinat, șase case s-au prăbușit în timpul nopții din cauza inundațiilor, iar alte 25 amenință să se prăbușească. Potrivit poliției, 30 de persoane sunt dispărute, scrie SWR. Râul Nims are, de obicei, o lățime de doar doi metri, iar în timpul nopții s-a umflat la peste 200 de metri.

Persoanele prinse în casele lor nu mai pot fi salvate cu barca sau maşinile deoarece curenții sunt prea puternici, aşa că trebuie să aștepte ajutorul din aer. Potrivit poliției, mulți oameni stau pe acoperișurile lor în așteptarea salvatorilor. În Heimersheim, o femeie s-ar fi înecat în beci.

Doi pompieri au murit în misiune

"Vă rugăm să limitați consumul de apă potabilă ca măsură de precauție. Pana de curent afectează și alimentarea cu apă", anunţa municipilaitatea din Wuppertal, pe Twitter, în jurul orei 3 dimineața.

Primele victime ale furtunii violente sunt doi pompieri. În Altena, în Sauerland, un pompier în vârstă de 46 de ani a murit în timp ce încerca s salveze un bărbat, iar un alt militar de 52 de ani a sfârşit două ore mai târziu, în timp ce lucra în zona centralei electrice Werdohl-Elverlingsen, scrie ZDF.

Transportul feroviar, rutier și fluvial a fost întrerupt pe râul Rin, iar specialiștii nu au vești bune. Și astăzi sunt așteptate furtuni puternice în sud-vestul Germaniei, cu ploi torențiale până vineri seară, a avertizat Serviciul Meteorologic German într-un buletin de dimineață.

Ieri, meteorologii au emis cel mai înalt nivel de alertă pentru ploi abundente şi inundaţii, un cod violet pentru landurile din sud-vestul ţării. Pentru aceste zone specialiştii prognozau cantităţi de peste 120 litri/mp şi viituri masive.

Prognoza meteo pentru Europa, joi 15 iulie

În partea centralã, central-vesticã, nordicã şi de nord-est a Europei, vremea va fi în general instabilã. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin averse locale, care vor avea şi caracter torenţial, însoţite de descãrcãri electrice. Izolat, va cãdea grindinã. În rest, cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua. Vântul va avea intensificãri, local în vestul, nord-vestul şi sudul Europei şi izolat în rest, iar acolo unde se va asocia cu averse, va lua, trecãtor, aspect de vijelie. Temperaturile vor marca o scãdere faţã de ziua precedentã în regiunile centrale, în rest nu se vor modifica semnificativ, iar în cele nord-estice, estice şi sud-estice vremea va fi cãlduroasã, local canicularã în orele amiezii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.