Antena Meniu Search
x

Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat. Prima Doamnă, rănită și ea în atacul armat

Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia, din cartierul Pelerin din Puerto Principe, a anunțat miercuri premierul interimar Claude Joseph. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 07.07.2021, 14:08

Reședința președintelui a publicat miercuri o declarație în care spune că atacul a avut loc în jurul orei 1 dimineața și că Prima Doamnă a fost și ea rănită în atac. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Condamnând „actul inuman și barbar”, premierul interimar Claude Joseph a făcut apel la calm, spunând că poliția și forțele armate ale țării au preluat controlul asupra situației de securitate, scrie france24.com.

Haiti este cea mai săracă țară din America

Pe acelaşi subiect

Jovenel Moise a condus Haiti, cea mai săracă țară din America, prin decret, după ce alegerile legislative din 2018 au fost întârziate în urma disputelor pe plan intern.

În plus față de criza politică, țara se confruntă cu numeroase răpiri pentru care sunt cerute răscumpărări, ceea ce înseamnă că forțele de ordine sunt depășite de bandele armate care acționează în națiunea din Caraibe.

Haiti se confruntă, de asemenea, cu o sărăcie cruntă și cu dezastre naturale recurente.

Mandatul lui Jovenel Moise în Haiti, marcat de instabilitate politică

Jovenel Moise s-a confruntat cu o opoziție accentuată din partea populației care i-a considerat mandatul ilegitim și a schimbat șapte prim-miniștri în ultimii patru ani. 

Pe lângă alegerile prezidențiale, legislative și locale, Haiti urma să aibă un referendum constituțional în septembrie, după ce a fost amânat de două ori din cauza pandemiei de coronavirus.

Textul reformei constituționale, menit să consolideze puterea Executivă, a fost respins covârșitor de opoziție și de multe organizații ale societății civile.

Constituția în vigoare în prezent a fost scrisă în 1987 după căderea dictaturii Duvalier și declară că „orice consultare populară care vizează modificarea Constituției prin referendum este interzisă în mod formal”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat. Prima Doamnă, rănită și ea în atacul armat