Antena Meniu Search
x

Două MiG-uri, în alertă de luptă după ce o rachetă rusească a trecut la 35 km de graniţa României. De ce nu au doborât-o piloţii

Ucrainenii au susţinut că vineri dimineaţă, 10 februarie, două rachete ruseşti Kalibr au traversat spaţiul aerian al NATO, cu alte cuvinte spaţiul aerian al României. MApN a replicat imediat şi a precizat că a fost vorba despre o singură rachetă, iar aceasta nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc. În ultimele luni, cel puțin șase rachete au survolat spațiul aerian al R. Moldova. Forţele Moscovei au lansat în ultimele 13 ore un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 13:58

Două MiG-uri, în alertă de luptă după ce o rachetă rusească a tercut la 35 km de graniţa României. De ce nu au doborât-o piloţii
- Profimedia - imagine ilustrativă

O rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat incidentul. În acelaşi timp Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat și spațiul aerian al României. MApN neagă însă această informație.

Potrivit informaţiilor Observator, racheta de croazieră, cel mai probabil Kalibr, a fost lansată de pe o navă de război aflată în Crimeea. Racheta a traversat spaţiul aerian al Ucrainei, a intrat în cel al Republicii Moldova, apoi a revenit în spaţiul aerian ucrainean, fără a intra în cel românesc. De altfel, susţine MApN, racheta a trecut la 35 de kilometri de graniţa noastră.

În acel moment, două MiG-uri executau o misiune de poliţie aeriană, iar atunci când radarele au interceptat racheta cele două avioane de vânătoare au fost redirecţionate în acea zonă. Practic, misiunea de exerciţiu s-a transformat într-o misiune cât se poate de reală. Două minute au stat cele două MiG-uri în alertă de luptă reală, iar după ce racheta a ieşit de pe radare şi-au reluat misiunea de poliţie aeriană.

Cei doi piloţi nu au doborât racheta rusească pentru că aceasta nu intrat în spaţiul aerian românesc.

Pe acelaşi subiect

MApN: Racheta de croazieră rusă nu a intersectat spaţiul aerian al României

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat. Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.

În plus, la ora 10,38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, arată MApN. Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate.

Ambasadorul rus la Chişinău, convocat 

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei, transmite portalul Deschide.md.

"Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi", se arată într-un mesaj al ministerului.

MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

"Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale", a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Cel puţin şase rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al R. Moldova în ultimele luni

Structurile responsabile din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova au detectat vineri, la ora locală 10:18, o rachetă care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia Ucraina.

"Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din republică, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova", se menţionează într-o declaraţie a Ministerului Apărării de la Chişinău.

În ultimele luni, cel puţin şase rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacurilor aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei. Două dintre ele au căzut pe teritoriul republicii noastre şi au provocat daune locuitorilor din localitatea Naslavcea, raionul Ocniţa, aminteşte în acest context Ziarul Naţional din Chişinău. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Două MiG-uri, în alertă de luptă după ce o rachetă rusească a trecut la 35 km de graniţa României. De ce nu au doborât-o piloţii