Antena Meniu Search
x

"E ca în lagăre". 40 de copii printre 200 de morți, unii decapitați. Ce s-a întâmplat în kibuţul Kfar Aza, din Israel

Război Israel - Hamas. Cel puțin 40 de bebeluși şi copii au fost uciși în masacrul din kibuţul Kfar Aza. Jurnaliştii străini au fost duși de armata israeliană să vadă cu ochii lor baia de sânge provocată de teroriştii Hamas.

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 15:09

Teroriştii Hamas au masacrat cel puţin 40 de bebeluşi şi copii, decapitându-i pe unii dintre ei, într-un kibuţ (n.r. comunitate rurală evreiască) din apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza, relatează The New York Post, citând oficiali israelieni şi jurnalişti care au participat la o vizită la faţa locului. Un canal israelian vorbește despre copii de 2-5 ani găsiți decapitați. Yossi Landau, un comandant în grupul de voluntari Zaka, confirmă că i-a văzut. Unele cadavre sunt greu de identificat, relatează Corriere della Sera care vorbeşte de 200 de morţi în total. 

Cum s-a transformat un kibuţ israelian Kfar Aza din paradis în iad după atacul Hamas

Şi Reuters descrie scene şocante: "Pătuțul zdrobit al unui copil zace în afara unei case arse. Cadavre împrăștiate pe străzi. Saci de cadavre aliniaţi pe un teren de baschet în aer liber. Duhoarea morții este peste tot. Cu doar câteva zile în urmă, aici a fost kibuţul liniştit și pitoresc, Kfar Aza, o comunitate agricolă israeliană de aproximativ 750 de oameni, inclusiv familii cu copii mici. Acum a devenit a criptă după ce sâmbătă, oamenii înarmați Hamas au ieșit din Fâșia Gaza și au devastat satul".

Kfar Aza, situat la doar 3 km de Fâșia Gaza, a fost printre comunitățile cele mai afectate de atacul Hamas care a ucis cel puțin 1.000 de persoane în Israel, majoritatea civili împușcați în case, pe stradă sau la un festival de muzică. Un supraviețuitor al atacului din Kfar Aza, Avidor Schwartzman, a povestit că s-a ascuns împreună cu soția și fiica sa de un an într-o cameră din casă timp de mai bine de 20 de ore, înainte de a fi salvat de soldații israelieni. Când a ieșit afară la lumină a văzut "iadul curat".

Pe acelaşi subiect

"Erau cadavre peste tot. Cadavre peste tot", a relatat bărbatul de 38 de ani. "Am văzut micuța noastră bucată de paradis, micuța noastră bucată de rai, arsă complet, arsă și cu sânge peste tot."

Un soldat le-a strigat jurnaliştilor: "Spuneţi lumii ce aţi văzut aici" - Reuters

Un purtător de cuvânt al armatei a spus că cel puțin zeci de oameni au fost uciși în atac. Armata încă nu a pus cap la cap lanțul precis al evenimentelor, luptele s-au încheiat luni noapte. Oameni înarmați ai Hamas au rupt gardul kibuţului, cel mai probabil cu buldozere pentru a face loc altor zeci de luptători înarmați să intre prin breșă.

Militanții au sosit și cu motociclete și cu un deltaplan, a adăugat purtătorul de cuvânt. Numărul total de bărbați înarmați care au intrat în kibuţ ar fi fost de aproximativ 70. Valuri de atacatori, înarmați cu puști Kalaşnikov, aruncătoare de grenade și grenade de mână, au luat cu asalt satul, a declarat un soldat în rezervă pentru Reuters. Cadavrele militanților încă mai puteau fi văzute întinse pe drumurile din jur, purtând cămăși negre, pantaloni kaki și veste militare. Unul încă avea mâna pe un pistol.

Schwartzman a declarat pentru Reuters că a fost trezit sâmbătă în jurul orei 6.30 de zgomote puternice. "Am auzit împușcături și am stat practic baricadați timp de 21 de ore până când armata ne-a salvat", a spus soția lui, Keren Flash. "Am tot auzit împușcături și focuri de armă, bombe și alarme. Şi pur și simplu nu știam ce se întâmplă. Cele mai negre coșmaruri ale noastre".  Un soldat le-a strigat jurnaliştilor: "Spuneţi lumii ce aţi văzut aici!"

"Este greu până şi să explici uciderile în masă care au avut loc chiar aici", a relatat corespondenta i24 News Nicole Zedek din acest kibbutz din apropiere de Sderot şi din apropiere de Fâşia Gaza. "Bebeluşi cu capetele tăiate, asta au spus soldaţii. Familii împuşcate mortal, împuşcate în paturile lor", a mai spus Zedek despre această "oroare pură". "Nimeni nu şi-ar fi putut imagina aşa ceva", a mai relatat ea. "Au fost atât de mulţi membri ucişi ai acestui kibuţ. Bărbaţi, femei, copii, cu mâinile legate, împuşcaţi, executaţi, capetele tăiate", a relatat şi reporterul CNN Nic Robertson.

Jurnalista franceză Margot Haddat a postat şi ea pe X că "este atât de macabru că nimeni nu a vrut să dezvăluie informaţia până când nu a avut confirmare 100%""Este o oroare, un masacru. Sursele sunt multiple: armata israeliană, serviciul de informaţii interne şi imaginile atroce care au ajuns la mine (...). Dar cea mai bună sursă rămân jurnaliştii curajoşi din presa străină care au putut să vadă cu ochii lor cadavrele din Kfar Aza", a mai spus ea.

Teroriştii Hamas au ucis 40 de bebeluşi şi copii, unii dintre ei fiind decapitaţi

Kfar Aza a fost unul dintre kibuţ-urile atacate de Hamas în weekend după ce militanţii au trecut graniţa în sudul Israelului declanşând un val de violenţă care a dus la un război în toată regula între cele două părţi. În jur de 70 de terorişti Hamas au comis atrocităţile de la Kfar Aza cu arme, grenade şi cuţite, relatează i24 News."Nu este un război. Nu este un câmp de luptă. Vedeţi bebeluşii, mamele, taţii în dormitoare, şi cum teroriştii i-au ucis. Nu este un război... Este un masacru", a declarat generalul Itai Veruv, comandant în Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

"Au ucis bebeluşi în faţa părinţilor lor, iar apoi i-au ucis pe părinţi. (...) Au tăiat capetele oamenilor", a mai spus el. "Este ceva ce nu am mai văzut în viaţa mea. Este ceva ce obişnuiam să ne imaginăm din poveştile bunicilor noştri despre pogromul din Europa şi din alte locuri. Nu este ceva care s-a întâmplat în istoria recentă", a mai declarat liderul militar.

"Mi-am adus aminte de Eisenhower, când a intrat în lagărele de concentrare naziste și a văzut cadavrele îngrămădite. Au dat foc caselor, să-i oblige pe oameni să fugă afară ca apoi să-i omoare: lucruri care se fac în cele mai urâte războaie! Dar acesta nu este un război, acesta nu este un câmp de luptă. Este un masacru", a mai relatat acesta, potrivit Corriere.

Rezerviştii din cadrul armatei curăţau marţi ceea ce a mai rămas din această comunitate, la câteva ore după ce luptele s-au încheiat, a mai spus reporterul i24 News. Potrivit sursei citate, până acum au fost descoperite cadavrele a 40 de bebeluşi şi copii. "Ei spun că nu au mai trecut niciodată prin aşa ceva", a afirmat Nicole Zedek despre soldaţii israelieni.

IDF a dus marți zeci de jurnaliști străini pentru a vedea cu ochii lor morţii și distrugerea provocată de teroriștii Hamas. În timp ce pe fundal se auzeau explozii și focuri de artilerie, jurnaliştii au străbătut kibuţul devastat Kfar Aza, unde cadavrele teroriștilor Hamas încă mai zăceau în afara caselor incendiate. Jurnaliştii erau însoţiţi de cel puţin o companie de soldaţi IDF,  în echipament complet de luptă, relatează Times of Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Stiri externe » "E ca în lagăre". 40 de copii printre 200 de morți, unii decapitați. Ce s-a întâmplat în kibuţul Kfar Aza, din Israel