Antena Meniu Search
x

Video Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Fâşia Gaza a rămas fără curent. Israelul formează un guvern de urgență și un cabinet de război

Război Israel - Hamas. Israelul formează un guvern de urgență și un cabinet de război. Singura centrală electrică din Gaza şi-a încetat funcţionarea din lipsă de combustibil. Echipa Observator a ajuns în oraşul Ashkelon, aflat sub asediul rachetelor teroriştilor Hamas. Armata Israeliană a mobilizat 300.000 de rezerviști lângă Fâșia Gaza şi ar pregăti o incursiune militară la scară mare. În bombardamentele de azi-noapte a fost ucis fratele liderului militar al grupării Hamas. Numărul morților în Israel a ajuns la 1.200, în timp ce peste 1000 de persoane au fost ucise în Gaza. Alţi 100-150 de oameni au fost răpiţi şi nu se mai ştie nimic de ei. Israelienii îşi plâng rudele dispărute şi speră la o minune. Totul, în timp ce armata găseşte sute de cadavre, printre care şi bebeluşi

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 22:00

Israelul a intrat în cea de-a cincea zi de război după ce diferite grupuri teroriste palestiniene au atacat, într-un asalt surpriză în mai multe direcții, condus de Hamas, din Fâșia Gaza. Atacul a făcut peste 1.200 de morți, iar până la 150 de oameni  au fost luați ostatici. Din partea palestinienilor, ultimul bilanţ arată că 1.055 de oameni au murit. Alte 5.184 de persoane au fost rănite în timpul ripostei forţelor israeliene. Între timp, armata israeliană a anunţat că a primit primul avion cu muniţie din SUA. Nu mai există energie electrică în Fâșia Gaza, singura centrală electrică nu mai are combustibil iar autorităţile se tem de o gravă criză umanitară şi sanitară.

Israelul a bombardat sudul Libanului miercuri dimineaţa, după noi tiruri cu rachete ce au vizat teritoriul său. Armata israeliană a anunţat că bombardează teritoriul libanez "ca răspuns la rachetele antitanc ce au vizat soldaţi israelieni". Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele american, Joe Biden, că atacul Hamas asupra Israelului a fost "de o sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust".  În bombardamentele de azi-noapte a fost ucis fratele liderului militar al grupării Hamas.

Armata israeliană a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru o incursiune fără precedent în Gaza, notează CNN. Unele voci speculează o posibilă reocupare a enclavei. Israelienii vor avea de înfruntat o grupare Hamas care a demonstrat un nivel de capacitate militară mult peste ceea ce se credea anterior şi bine pregătită pentru următoarea fază a acestui război. 

UPDATE Cel puţin 189 de militari israelieni ucişi în atacuri Hamas, între cei 1.200 de morţi în Israel, anunţă armata

Pe acelaşi subiect

Cel puţin 1.200 de persoane au fost ucise în Israel în atacurile Hamas din weekend, inclusiv cel puţin 189 de militari israelieni, anunţă miercuri un purtător de cuvânt al armatei israeliene, generalul Daniel Hagari, relatează CNN, citat de news.ro. Un bilanţ anterior anunţa 86 de morţi în rândul armatei israeliene.

UPDATE Israelienii aflați în localitățile de lângă frontiera cu Gaza vor avea dreptul să poarte arme

Israelienii aflați în localitățile Israelului de lângă frontiera cu Fâșia Gaza vor avea dreptul să poarte arme, a anunțat ministrul Securității Naționale, Itamr Ben-Givr, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Orice persoană dintr-un oraș din sudul Israelului, aflat la mai puțin de 4 kilometri de Fâșia Gaza, va avea voie să poarte arme. Este cazul cetățenilor din Sderot, iar măsura a fost luată ca răspuns la atacurile lansate de Hamas, a explicat Itamr Ben-Givr. Aproximativ 10.000 de cereri de licență pentru a purta o armă de foc au fost depuse începând de sâmbătă, a mai spus ministrul. „Azi, fiecare rezident din Sderot poate primi o licență pentru a purta o armă", a precizat Ben-Gvir, adăugând că regula va fi extinsă și în alte orașe.

UPDATE Șeful NATO se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, susține că se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas de sâmbătă, informează Mediafax. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Israelul are dreptul să se apere împotriva atacurilor. Liderul NATO se așteaptă ca răspunsul la asaltul Hamas din weekend să fie proporțional. „Mă aștept ca, desigur, răspunsul Israelului să fie proporțional și este important, dacă acest conflict continuă, să se facă tot posibilul pentru a preveni pierderea de vieți în rândul civililor", a transmis Jens Stoltenberg.

UPDATE Efectele atacului Hamas. Polonia nu va deschide secția de votare din Israel

Polonia nu va deschide secția de votare din Israel ca urmare a atacurilor Hamas de pe teritoriul israelian, au anunțat oficialii polonezi. Polonia intenționează să anuleze votarea la Tel Aviv pentru alegerile parlamentare din 15 octombrie din cauza luptelor dintre Israel și Hamas, a anunțat, miercuri, Ministerul polonez de Externe, potrivit Reuters, citat de Mediafax. „Pentru siguranța cetățenilor noștri, ținând cont de faptul că statul Israel se află într-o stare de război și de consecințele rezultate din amenințări și restricții la adunările în vigoare... a fost necesar să recunoaștem aceste riscuri și să le răspundem în mod adecvat ", scrie în declarația ministerului polonez. La începutul săptămânii, Ministrul de externe, Zbigniew Rau, a declarat că 1.145 de cetățeni polonezi s-au înregistrat pentru a vota în Israel.

UPDATE Un obuz lansat din Gaza a lovit spitalul din Ashkelon

Un obuz lansat din Gaza a lovit miercuri un spital din orașul Ashkelon, din sudul Israelului. Spitalul Barzilai a fost lovit, dar nu au fost raportate victime.

UPDATE  4 paramedici palestinieni uciși miercuri în Gaza de lovituri și bombardamente israeliene

Patru paramedici au fost uciși în Gaza miercuri, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene. Israelul "a vizat o ambulanță a Semilunii Roșii Palestiniene în nordul Fâşiei Gaza", relatează CNN. Au murit paramedicii Khalil Al-Sharif, Yasser Al-Masri și Ahmed Dahman. Agenția palestiniană de presă WAFA a declarat că "un avion israelian șa bombardat ambulanța în nordul Fâșiei Gaza".

Cele patru decese au avut loc într-un interval de 30 de minute, a declarat Semiluna Roșie Palestiniană pentru CNN, adăugând că alți șase paramedici care lucrează cu Ministerul Sănătății din Gaza au fost uciși de sâmbătă încoace. 

UPDATE Regele Iordaniei spune că nu va fi pace în Orientul Mijlociu  fără un stat palestinian

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat miercuri că escaladarea gravă a violenţelor între Israel şi "teritoriile ocupate palestiniene" confirmă că regiunea Orientului Mijlociu nu va fi "sigură" şi nici "stabilă" atât timp cât nu se ajunge la "o pace justă şi deplină" prin crearea a două state, respectiv un stat israelian şi unul palestinian, consemnează agenţia EFE.

Într-un discurs difuzat de postul iordanian Al Mamlaka TV, regele Abdullah a subliniat că "teritoriile palestiniene ocupate sunt scena unei escaladări grave, unor acţiuni de violenţă şi agresiune, care reprezintă o dovadă ce confirmă din nou că regiunea noastră nu se va bucura de securitate şi stabilitate dacă nu ajunge la o pace justă şi deplină pe baza soluţiei a două state".

"Poziţia Iordaniei va rămâne fermă", iar această ţară nu-şi va abandona rolul "de a apăra şi prezerva locurile sfânte islamice şi creştine de la Ierusalim din punctul de vedere al custodiei haşemite", a insistat monarhul în acelaşi discurs, susţinut la sesiunea inaugurală a noii Adunări Naţionale iordaniene. "Direcţia noastră va rămâne Palestina şi coroana sa, Ierusalimul sfânt, şi nu ne vom abate de la apărarea intereselor sale şi a cauzei sale juste", a asigurat regele Abdullah.

Această intervenţie a sa vine ca o reacţie la patru zile după ce mişcarea islamistă Hamas a lansat operaţiunea "Furtuna Al-Aqsa", un atac surpriză împotriva Israelului cu mii de rachete şi incursiuni în comunităţile israeliene învecinate cu Fâşia Gaza, operaţiune care a determinat un răspuns militar puternic al Israelului, cu bombardamente intense asupra enclavei palestiniene şi lupte la sol cu combatanţii Hamas care au pătruns pe teritoriul israelian.

Crearea a două state, Israel şi Palestina, este una dintre propunerile formulate de ţările Ligii Arabe ca soluţie de pace. Iordania, care a încheiat relaţii diplomatice cu Israelul în anul 1994 şi are responsabilităţi în gestionarea Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, a cerut sâmbătă încetarea escaladării în Fâşia Gaza şi în vecinătatea acesteia şi a avertizat asupra repercusiunilor grave ale violenţei, care-şi are originea în "agresiunile şi încălcările israeliene în Cisiordania împotriva poporului palestinian", pe care Israelul "îl privează de drepturile sale".

UPDATE Acord pentru un guvern de urgență în Israel 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul opoziției Benny Gantz au convenit să formeze un guvern de urgență, relatează BBC. Se va înființa și un cabinet de război - cu Netanyahu, Gantz și ministrul apărării al țării. Asta înseamnă că în perioada de război, "nu vor fi promovate proiecte de lege sau hotărâri guvernamentale care nu au legătură cu desfășurarea războiului". 

UPDATE Egiptul ia măsuri pentru a preveni un exod al palestinienilor din Gaza

Egiptul încearcă să preîntâmpline un exod în masă al palestinienilor din Fâşia Gaza către peninsula Sinai, în condiţiile în care bombardamentele israeliene au blocat marţi trecerea pe la principalul punct de ieşire din enclavă, au declarat marţi oficiali din Gaza şi surse de securitate egiptene citate de Reuters. Guvernatorul provinciei Sinaiul de Nord s-a întâlnit luni cu autorităţile locale pentru a planifica orice eventuală criză rezultată în urma evenimentelor din Gaza, potrivit biroului său, iar ambulanţele au fost mobilizate în Sinai pentru a asigura eventuale evacuări.

Securitatea în zona Rafah este, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru Egipt, întrucât Sinaiul este scena unei insurecţii islamiste care a izbucnit în urmă cu aproximativ zece ani. Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a rămas închis miercuri dimineaţă, iar armata a ocupat noi poziţii acolo, organizând patrule pentru a monitoriza zona, a declarat Ahmed Salem de la Fundaţia Sinai pentru Drepturile Omului.

Rafah este singurul punct de trecere posibil spre Sinai pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza. Fâşia Gaza, dens populată, este înconjurată de mare şi de Israel, care a anunţat un asediu total al teritoriului după ce Hamas a atacat sudul ţării în weekend. Raidurile masive de represalii israeliene asupra Fâşiei Gaza provoacă îngrijorare în Egipt, care a cerut Israelului să asigure o trecere sigură pentru civilii din enclavă, au declarat două surse de securitate egiptene.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a declarat marţi că escaladarea violenţelor în Gaza este "extrem de periculoasă" şi că Egiptul caută o soluţie împreună cu partenerii săi regionali şi internaţionali. Trecerea persoanelor şi a bunurilor în şi din Gaza este strict controlată printr-o blocadă implementată de Egipt şi Israel.

UPDATE Israelul a bombardat sudul Libanului după tiruri de rachete trase de Hezbollah

Bombardamentele israeliene au vizat miercuri localităţi din sudul Libanului ca răspuns la un nou atac cu rachete al puternicei grupări armate Hezbollah, susţinute de Iran, în timp ce violenţele transfrontaliere se prelungesc pentru a patra zi, relatează Reuters.

Armata israeliană a declarat că a atacat Libanul după ce una dintre poziţiile sale din nordul ţării, în apropiere de oraşul israelian Arab al-Aramshe, a fost ţinta unor tiruri antitanc, miercuri. Armata nu a oferit deocamdată informaţii despre eventuale victime. Hezbollah a recunoscut că a tras cu rachete de precizie asupra unei poziţii israeliene ca răspuns la uciderea membrilor săi în bombardamentele israeliene de la începutul acestei săptămâni.

O sursă de securitate libaneză a declarat că Hezbollah a tras două rachete de precizie spre Israel. Gruparea a promis răspunsuri "decisive" la atacurile de pe teritoriul libanez, mai ales dacă se soldează cu morţi.

Locuitorii din Rmeish, localitate din sudul Libanului, au declarat că bombardamentele israeliene au lovit în apropiere. O sursă de securitate a declarat pentru Reuters că rafalele de artilerie israeliană au lovit punctul de lansare a rachetelor din jurul localităţii Dhayra, aflată peste graniţă în dreptul localităţii israeliene Arab al-Aramshe.

Postul local de televiziune libanez al-Jadeed a difuzat imagini cu coloane de fum alb ieşind dintr-o regiune împădurită din apropierea unor case şi terenuri agricole din Dhayra. Libanezii din aceste oraşe spun că recentele violenţe le amintesc de vara anului 2006, când Hezbollah, susţinut de Iran, şi Israelul au purtat un război brutal de o lună de zile.

Atât Hezbollah, cât şi facţiunea palestiniană Hamas au revendicat marţi atacuri efectuate împotriva Israelului. Hezbollahul libanez a tras o rachetă ghidată asupra unui tanc israelian, postând o înregistrare video cu distrugerea acestuia, iar Hamas a declarat că a lansat o salvă de rachete spre Israel. 

UPDATE Nu mai există energie electrică în Fâșia Gaza

Centrala electrică din Gaza s-a oprit după ce a rămas fără combustibil, transmite pe Twitter un jurnalist turc. Nu mai există energie electrică în Gaza, decât dacă e produsă de generatoare private.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Singura centrală electrică din Fâşia Gaza a fost oprită miercuri din lipsă de combustibil, a anunţat şeful Autorităţii pentru Energie din enclava palestiniană, la două zile după decizia Israelului de a sista livrările de combustibil şi electricitate în urma atacului militanţilor Hamas.

"Singura centrală electrică din Fâşia Gaza s-a oprit la ora (locală) 14.00 (11.GMT), din lipsă de carburant", a declarat şeful Autorităţii, Jalal Ismail, într-un comunicat. El indicase puţin mai devreme că centrala duce lipsă de carburant. Potrivit unor surse palestiniene, citate de Petra, consecinţele acestei opriri totale a furnizării de electricitate ar putea conduce la o gravă criză umanitară şi sanitară în Gaza.

UPDATE Armata Israeliană a mobilizat 300.000 de rezerviști lângă Fâșia Gaza

Armata israeliană a mobilizat 300.000 de rezerviști lângă Fâșia Gaza şi a pus tancuri şi apărare aeriană pe întreaga lungime a gardului de-a lungul graniței a declarat un reprezentant IDF pentru CNN. Forțele israeliene au evacuat civilii din apropierea graniței. Potrivit CNN, este posibilă inclusiv o nouă ocupare a fâşiei.  

O operațiune la sol, dacă va veni, va fi mult mai sângeroasă și mai devastatoare decât tot ce am văzut în timpul luptelor din weekend dintre Hamas și Israel, remarcă CNN. Forțele israeliene trebuie să ţină cont şi de faptul că în Gaza se află peste o sută de soldați și civili israelieni, inclusiv femei și copii, ținuți ostitici de Hamas.

Și, deși nimeni nu știe unde sunt prizonierii, cel mai probabil se află în zone dificil de ajuns pentru forțele israeliene, posibil în taberele de refugiați aglomerate. Oricât de mult îşi doresc liderii Israelului să dea o lovitură fatală Grupării Hamas, aceasta va avea un preț foarte mare pentru toată lumea.

UDPATE: Israelul a bombardat Universitatea din Gaza, unde Hamas ar produce arme

Armata israeliană a bombardat Universitatea islamică din Gaza întrucât - potrivit forţelor armate israeliene - aceasta este utilizată de militanţii Hamas ca loc de pregătire a agenţilor de informaţii militare şi pentru dezvoltarea şi producerea de arme, transmite miercuri DPA. Mişcarea palestiniană Hamas a strâns bani pentru operaţiuni de terorism la conferinţele Universităţii din Gaza, a mai transmis armata israeliană. Israelul a descris această universitate drept ''un centru militar şi operaţional important'' al Hamas

UPDATE: Teroriştii Hamas au ucis 40 de bebeluşi şi copii într-un kibbutz, unii dintre ei fiind decapitaţi (presă)

Teroriştii Hamas au masacrat cel puţin 40 de bebeluşi şi copii, decapitându-i pe unii dintre ei, într-un kibuţ (n.r. comunitate rurală evreiască) din apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza, relatează The New York Post, citând oficiali israelieni şi jurnalişti care au participat la o vizită la faţa locului. Un canal israelian vorbește despre copii de 2-5 ani găsiți decapitați. Yossi Landau, un comandant în grupul de voluntari Zaka, confirmă că i-a văzut. Unele cadavre sunt greu de identificat, relatează Corriere della Sera care vorbeşte de 200 de morţi în total. 

UPDATE: Un fost lider al Hamas instigă la proteste şi face apel la ţările vecine să intre în războiul împotriva Israelului

Khaled Meshaal, fost şef al grupării islamiste Hamas, a cerut organizarea unor manifestaţii în întreaga lume musulmană, în sprijinul palestinienilor, şi a îndemnat ţările vecine să intre în războiul împotriva Israelului, transmite miercuri Reuters. El conduce în prezent oficiul pentru diaspora al Hamas şi locuieşte în Qatar.

Trebuie "să ne îndreptăm spre pieţele şi străzile din lumea arabă şi musulmană vineri", a spus Meshaal într-o declaraţie înregistrată trimisă agenţiei. Oficialul palestinian consideră că guvernele şi popoarele din Iordania, Siria, Liban şi Egipt sunt datoare în cea mai mare măsură să îi susţină pe palestinieni. "Triburi ale Iordaniei, fii ai Iordaniei, fraţi şi surori din Iordania (...) Acesta este momentul adevărului, iar frontierele sunt aproape de voi, vă cunoaşteţi cu toţii responsabilitatea", a afirmat el, insistând: "Către toţi învăţaţii care predică jihadul (...) către toţi cei care predau şi învaţă, acesta este momentul pentru a aplica" teoriile.

Reuters reaminteşte că în Iordania şi Liban trăiesc cei mai mulţi refugiaţi palestinieni. Apelul lui Meshaal a fost lansat în contextul avertismentului Israelului că îşi va amplifica printr-o ofensivă terestră reacţia la atacul de sâmbătă al Hamas pe teritoriul israelian. Aviaţia militară israeliană a lovit marţi noaptea peste 200 de ţinte în oraşul Gaza.

UPDATE: Fratele comandantului Hamas Mohammed Deif ar fi fost ucis în bombardamente 

Fratele comandantului aripii militare a Hamas Mohammed Deif a fost ucis în lovituri aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, relatează media afiliate Hamas din enclava palestiniană. Abdul Fattah Deif a fost ucis într-o lovitură aeriană asupra Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, potrivit unor relatări. Alte rude ale lui Deif ar fi fost de asemenea ucise.

Mohammed Deif a fost acela care a anunţat sâmbătă, ziua în care Hamas a atacat Israelul, că o "operaţiune militară" a început. Deif este numit şi "fantoma" şi a supravieţuit mai multor tentative israeliene de a-l ucide. El este comandantul aripii militare a Hamas Brigăzile Al-Aqsa.

Forţele israeliene continuă să lanseze atacuri asupra Fâşiei Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în zona Al-Furqan, a anunţat miercuri dimineaţă armata israeliană. În urma loviturilor aeriene a fost distrus şi un sistem radar folosit de Hamas, relatează tot DPA.

"Avioane de luptă au distrus un sistem avansat de detecţie dezvoltat de organizaţia teroristă Hamas care era folosit pentru a detecta avioane deasupra Fâşiei Gaza", au postat pe X Forţele de apărare israeliene (IDF). IDF susţine că Hamas, de-a lungul anilor, a dezvoltat o reţea de camere de înaltă calitate ascunse în tancurile pentru apă de pe acoperişurile imobilelor din Fâşia Gaza.

Potrivit armatei israeliene, reţeaua a fost distrusă în câteva minute prin atacurile de marţi asupra a diferite ţinte. Această lovitură lipseşte Hamas de capacitatea "de a crea o imagine amplă a cerului în scopul de a ataca rachetele". Primul avion de transport cu muniţie "avansată" americană a aterizat marţi noapte la baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, relatează The Times of Israel. Potrivit sursei citate, muniţiile livrate "vor permite lovituri semnificative şi pregătiri pentru scenarii suplimentare".

UPDATE: Floyd Mayweather trimite provizii în Israel cu avionul său privat: "Hamas atacă vieți nevinovate!"

Legendarul boxer Floyd Mayweather trimite un avion plin cu provizii în sprijinul Israelului. "Sunt alături de Israel împotriva teroriștilor Hamas. Hamas nu reprezintă poporul Palestinei, ci este un grup terorist care atacă vieți nevinovate!", a transmis americanul pe rețelele de socializare.      

UPDATE: Singura centrală electrică din Gaza va înceta să funcționeze în trei ore

Singura centrală electrică din Gaza - acum unica sursă de energie din Fâșie - va rămâne fără combustibil în 3 ore. Potrivit BBC News, anunțul a fost făcut de șeful Autorității Energetice din Gaza.

Jalal Ismail spune că centrala își va înceta complet funcționarea astăzi, la ora locală 14:00.

UPDATE: Hamas raportează 950 de morți în Fâșia Gaza și aproximativ 5.000 de răniți

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat că 950 de persoane au fost ucise şi peste 5.000 au fost rănite, de la începutul ripostei Israelului asupra poziţiilor teroriste din Fâşie.

UPDATE: Tiruri de obuze israeliene în direcţia Siriei

Armata israeliană a anunţat marţi seara că a tras cu obuze de pe Înălţimile Golan în direcţia Siriei, ca răspuns la "tirurile" de proiectile asupra acestui teritoriu ocupat de Israel din 1967.

Soldaţii "răspund la focul de artilerie şi mortiere în direcţia originii acestor tiruri în Siria", potrivit unui scurt comunicat militar publicat după anunţul "unui număr de tiruri" de peste linia de demarcaţie. Acesta este primul schimburi de foc între Siria şi Israel de la noua escaladare a violenţei care a început sâmbătă.

UPDATE: Armata israeliană a distrus sistemele de detectare aeriană Hamas

Forțele de Apărare Israeliene (FAI) au anunțat, miercuri, pe Telegram, că au distrus sistemele avansate de detectare aeriană ale Hamas, folosite pentru detectarea avioanelor deasupra Fâșiei Gaza. Israelienii spun că a durat doar câteva minute. FAI a comunicat că „de-a lungul anilor, Hamas a instalat o rețea de camere de înaltă calitate, ascunse în boilere solare în diferite locații din Fâșia Gaza, cu scopul de a urmări și monitoriza aeronavele israeliene”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tot Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că acțiunea a durat câteva minute și au eliminat posibilitatea ca Hamas să mai atace avioanele israeliene.

UPDATE: IDF vizează sute de poziții Hamas în Gaza

IDF continuă loviturile ample asupra pozițiilor teroriste din Fâșia Gaza. Potrivit televiziunii I24news, cartierul Al Furkan a fost atacat de trei ori în ultimele 24 de ore, vizând peste 450 de locații. 

Un raport al palestinienilor anunță că unul dintre atacuri l-a vizat pe liderul suprem militar al Hamas, Mohammed Deif. Se pare că vărul teroristului ar fi fost ucis. 

Ministrul israelian al Apărării: Aţi văzut cu cine ne luptăm. Luptăm împotriva unor bestii cu chip de om

Oraşul Ashkelon e sub asediu, iar rachetele lasă în urmă imagini de sfârşit de lume. Zeci de proiectile trimise din Fâşia Gaza au fost interceptate de sistemul de apărare antiaerian Iron Dome. Câteva au nimerit străzile şi portul din localitate. Aşa arată şi se aude o nouă zi de teroare într-un război crud. Sunt imagini teribile care arată modul în care au atacat teoriştii Hamas satele de la graniţa dintre Gaza şi Israel. Doi bărbaţi în haine camuflaj şi înarmaţi până-n dinţi se strecoară pe lângă una din porţile de acces. Se apropie de punctul de control şi îi execută pe militarii israelieni. O maşină ajunge la vamă. Teroriştii deschid focul şi îl ucid cu sânge rece pe şofer.

În tot acest timp, armata israeliană face descoperiri de-a dreptul macabre - au găsit într-un kibuţ peste o sută de cadavre, printre care se aflau şi bebeluşi decapitaţi. 

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: Aţi văzut cu cine ne luptăm. Luptăm împotriva unor bestii cu chip de om. Aceasta este ISIS din Gaza. Cu asta ne luptăm. 

Alte noi imagini înfiorătoare arată cum teroriştii Hamas răpesc un copil de numai zece ani. Un trecător îi implora pe militanţi să-l lase în pace, totul în timp ce Erez renunţase să mai riposteze. Sora sa este însă sfăşiată de durere. O mamă de 30 de ani şi copiii ei de 9 luni şi 3 ani au fost duşi cu forţa în Fâşia Gaza şi nu se ştie nimic de soarta lor. Norocul a fost însă de partea unei alte femei care a scăpat miraculos din mâinile teroriştilor.

M-au tras din dulap, m-au dus în living, apoi mi-au adus băieţii, Eshel şi Negev. Ne duceau dintr-o casă în alta. Auzeam împuşcături peste tot şi am văzut bălţi de sânge.

Sunt zeci de oameni despre care însă nu se mai ştie nimic de zile întregi. O rază de speranţă vine pentru o familie din Germania. Shani Louk, artista tatuator răpită de Hamas şi plimbată inconştientă şi pe jumătate dezbrăcată într-o camionetă, este vie, scrie cotidianul german Bild. Este grav rănită şi este ţinută într-un spital din Gaza, controlat de Hamas. 

La Roma, italienii au aprins lumânări pentru Israel

În semn de susţinere pentru Israel, mii de oameni s-au strâns în New York într-un marş emoţionant. Fluturând steagul israelienilor, americanii şi-au arătat suportul faţă de cei încercaţi de terorare. Şi în Roma italienii au aprins lumânări pentru Israel.

Bilanţul din Israel a depăşit o mie de morţi, iar Statele Unite continuă să facă planuri pentru a ajuta ţara. Joe Biden a avut o convorbire telefonică inclusiv cu premierul israelian. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Este o perioadă dificilă. Am fost loviţi sâmbătă de un atac a cărui sălbăticie pot spune că nu am mai văzut-o de la Holocaust. Sunt mai rău decât ISIS şi trebuie să-i tratăm ca atare. 

Noaptea trecută, a ajuns în ţară primul avion cu muniţie americană, a anunţat armata. Un semn de solidaritate vine şi din partea secretarului de stat, Antony Blinken, care va ajunge în Israel mâine. Între timp, armata israeliană spune în continuare că cel puţin zece rachete au fost lansate din Liban însă a declarat ieri că au fost lansate câteva şi din Siria.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Fâşia Gaza a rămas fără curent. Israelul formează un guvern de urgență și un cabinet de război