Antena Meniu Search
x

Video Eliberarea celor 50 de ostatici din Gaza este amânată până vineri, anunţă Israel

Război Israel - Hamas.  Ostaticii israelieni vor mai sta încă o zi pe mâinile teroriştilor. Armistiţiul privind eliberarea acestora, care trebuia să intre în vigoare astăzi dimineaţă, a fost amânat până mâine. Niciun ostatic nu va fi eliberat mai devreme, spun oficialii. 50 de civili, copii şi femei, care au fost răpiţi de Hamas, vor ieşi din infern în zilele următoare. La schimb, ţara lui Netanyahu va oferi 150 de deţinuţi palestinieni, pe care îi va elibera din închisorile israeliene. Între timp, aseară, mai mulţi români au reuşit să iasă din Gaza. 

de Redactia Observator

la 23.11.2023, 08:33

Vezi și

După cinci săptămâni de negocieri, Israel şi gruparea Hamas au ajuns la un acord: 50 de femei şi copii răpiţi pe 7 octombrie vor fi eliberaţi în următoarele zile. Negocierile au fost intermediate de Qatar, iar cei trei membri ai cabinetului de război, Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării şi fostul general Benny Gantz, le-au aprobat într-un final. Însă un anunţ neaşteptat a venit peste noapte. Eliberarea ostaticilor va începe cel mai devreme mâine, a declarat consilierul pe probleme de securitate al lui Benjamin Netanyahu. 

În schimbul ostaticilor, Guvernul de la Tel Aviv va elibera 150 de deţinuţi din închisori. Cei mai mulţi dintre ei sunt adolescenţi cu vârste sub 18 ani şi au fost condamnaţi pentru atacuri cu pietre. 300 de camioane cu ajutoare vor intra în Gaza in fiecare dintre cele patru zile de "pace". 

Armistițiul Israel-Hamas nu va dura mult, dă asigurări Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Vreau să fiu clar. Războiul va continua. 

Pe acelaşi subiect

Dacă armistiţiul îşi va atinge scopul, nu este exclus să aibă loc un nou schimb de prizonieri spun autorităţile israeliene. Printre cei care aşteaptă cu sufletul la gură sunt şi rudele a şase români cu dublă cetăţenie. Întreaga familie a unui român, Remus, a fost răpită. Fetiţele lui ar fi eliberate chiar mâine, cu primul grup care ar urma să treacă graniţa în Egipt. La Tel Aviv, rudele s-au strâns deja în centrul oraşului şi numără orele până când speră că îi vor revedea pe cei dragi. 

Smadar Yeshrun, susţinătoare a acordului: Mă gândesc la copii și la ceilalți care sunt acolo și inima mea este ruptă în bucăți. Nu există altă variantă. Suntem cu pistolul la tâmplă.

Reuşita acordului Israel-Hamas se datorează diplomaţiei de la Washington

Imediat după atacurile Hamas, la Washington a fost înfiinţată o celulă de criză formată din doi diplomaţi americani care au ţinut tot timpul legătura cu Qatarul. 

Jake Sullivan, consilier Casa Albă: Sincer, cheia a fost să punem presiune pe ambele tabere. Cea mai importantă mişcare a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când preşedintele Biden a discutat mai întâi cu premierul Netanyahu, apoi cu emirul Qatarului. 

Netanyahu i-a mulţumit lui Biden. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Tocmai am vorbit din nou cu președintele Joe Biden. Combinația dintre efortul militar și cel politic a făcut posibilă întoarcerea răpiților noștri. 

Dacă se respectă procedura, prizonierii vor fi preluaţi de Crucea Roşie şi transportaţi în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah. De acolo, ei vor fi preluaţi de oficialii Tel Avivului.

Pe zi ce trece, ascunzătorile teroriştilor Hamas ies la suprafaţă

Soldaţii israelieni ar fi descoperit un tunel subteran, lung de 150 de metri. Încăperea, care, din imagini, pare scoasă din uz, este dotată cu mai multe: "După cum vedeți, este un tunel foarte mare. De asemenea, aici, sunt camere în care stau teroriştii. Au o bucătărie aici. Mai au băi şi o cameră cu aer condiționat. Hamas poate sta aici mult timp. Teroriştii îşi folosesc civilii și spitalele pentru a se proteja".

Între timp, seara trecută, MAE a anunţat că alţi 12 români au fost scoşi din Fâşia Gaza şi vor ajunge în România în zilele următoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Eliberarea celor 50 de ostatici din Gaza este amânată până vineri, anunţă Israel