Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scene de război civil în orasul Lod din Israel. Președintele țării avertizează împotriva unui război "smintit"

Preşedintele israelian Reuven Rivlin avertizează împotriva riscului unui război civil, în timp ce furia şi frica cauzată de bombardamente intensive în Fâşia Gaza alimentează o escaladare a violenţei în mai multe oraşe mixte israeliene.

de Redactia Observator

la 13.05.2021 , 15:13

Tiruri de rachete lansate de Hamas în Israel Tiruri de rachete lansate de Hamas în Israel - Getty Images

Îndemnuri la calm lansate de către conducători religioşi şi politici, întăriri ale poliţiei şi arestări în masă nu au contribuit la o evitare a unor revolte în mai multe oraşe arabo-evreieşti din Israel. Televiziunea prezintă ”cvasi linşaje” ale unor automobilişti evrei şi arabi.

Poliţia anunţa miercuri că agresiuni par să fie comise mai degrabă de către evei împotriva arabilor.

Un arab a fost linşat în direct la televizor, după ce a fost scos din maşină şi bătut de către o mulţime în regiunea de coastă la Bat Yam. Transmisiunea Canalului 12 a fost întreruptă în urma unui apel telefonic al preşedintelui Reuven Rivlin, care a cerut ”să opriţi această nebunie”.

Articolul continuă după reclamă

”Suntem în pericol din cauza unor proiectile lansate asupra cetăţenilor noştri şi pe străzile noastre, iar noi ne cocupăm de un război civil smintit între noi”, a reproşat preşedintele israelian.

Pe acelaşi subiect

Minoritatea arabă din Israel, palestiniană prin moşternire, dar israeliană prin cetăţenie - care reprezntă 21% din populaţie - este urmaşa palestinienilor care au trăit în timpul dominaţiei otomane, iar apoi brtianice, după care a rămas în Israel, după înfiinţarea acestui stat în 1948.

Majoritatea arabilor israelieni sunt bilingvi şi se simt apropiaţi palestinienilor din Cisiordania şi Fâşia Gaza ocupate. Ei denunţă adesea o discriminare sistamtică, un acces inegal la locuinţe, la îngrijiri de sănătate şi la educaţie.

Cum trăiesc arabii din orașul Lod violențele ieșite din comun

Luni seara, în timp ce Hamasul şi Jihadul Islamic umpleau din Fâşia Gaza cerul Israelului cu sute de proiectile, iar mii de palestinieni manifestau în Cisiordania şi la Ierusalimul de Est, oraşele ”mixte” israeliene înregistrau un acces de violenţe.

La Lod, un oraş industrial, populat 40% de arabi, cu rânduri de imobile cu grulaj la geam şi aparate de climatizare, tensiunea a crescut între tineri arabi şi grupuri de evrei extremişti.

”Lucrurile au început să se schimbe cam acum zece ani, când grupări extremiste au început să se implanteze în cartier”, tună Wael Abo Sharkh, un locuitor arab.

”Iar aşa cum învăţăm la chimie, fiecare acţiune cauzează o reacţie”, adaugă el, pentru a explica revoltele tinerilor arabi, care se opun venirii unor noi locuitori.

La fel ca Wael, mulţi arabi israelieni de la Lod acuză primăria de faptul că facilitează implantarea unor grupuri evreieşti conservatoare sau ”extremiste”, cu scopul de a schimba demografia oraşului.

”Noi ne-am trăit toată viaţa împreunăcu evrei şi avem relaţii bune cu ei”, declară Abd al-Naqib, un colos în vârstă de 29 de ani, care salută clineţi cu kippa în faţa unui magazin.

”Problema sunt aceşti «mustawtinin» care vin să se implanteze. Scopul este oprimarea arabilor şi expulzarea lor, nu contează unde, pentru ca Lodul să devină un oraş israelian”, acuză el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Scene de război civil în orasul Lod din Israel. Președintele țării avertizează împotriva unui război "smintit"