Antena Meniu Search
x

Eugen Sabău, pistolarul din Tarragona, a fost eutanasiat

Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca ''pistolarul din Tarragona'', a fost eutanasiat marţi la spitalul penitenciar din oraşul spaniol Terrassa, relatează publicaţia La Razon.

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 17:04

românul Eugen Sabău
Eugen Sabău, pistolarul din Tarragona, a fost eutanasiat. Răzbunarea lui a lăsat în urmă trei familii îndoliate - arhivă

Fost angajat al unei companii de pază din oraşul spaniol Tarragona, el ceruse moartea asistată în urma leziunilor suferite în decembrie, când a fost împuşcat în timpul unei operaţiuni a trupelor speciale spaniole după ce a rănit grav cu focuri de armă trei angajaţi ai respectivei companii şi apoi un poliţist.

Execuţia sa prin eutanasie închide cazul, dar în lipsa unui proces şi a unei sentinţe victimele sale rămân fără indemnizaţii. Una dintre victime s-a opus cererii sale de a fi eutanasiat, iar avocatul poliţiei a susţinut că justiţia avea obligaţia de a nu valida această cerere.

Acest caz inedit pune astfel faţă în faţă două drepturi, respectiv dreptul la moarte demnă invocat de acuzat şi dreptul victimelor la un răspuns efectiv din partea justiţiei faţă de actele sale, transmite AGERPRES.

Eutanasierea lui Eugen Sabău, autorizată de un judecător

Un judecător din Tarragona a respins primele recursuri şi a autorizat eutanasia, care fusese stabilită iniţial pentru data de 28 iulie, dar un nou recurs a oprit aplicarea hotărârii. În final însă, atât Curtea Constituţională spaniolă cât şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au respins la rândul lor recursurile împotriva uciderii asistate cerute de românul rănit.

Pe 14 decembrie 2021, Eugen Marin Sabău a pătruns înarmat în sediul companiei unde a lucrat ca agent de pază şi a tras asupra unora dintre angajaţi, printre care şi directorul.

Purtând o vestă antiglonţ şi având mai multe arme asupra sa, el a fugit cu un autoturism, iar la un baraj al poliţiei a forţat trecerea şi a deschis focul asupra poliţiştilor, rănind unul dintre ei.

Românul a găsit apoi la circa 20 de kilometri de locul atacului o casă abandonată, unde s-a baricadat. Poliţia a încercat să negocieze cu el pentru a-l convinge să se predea, dar fără succes, aşa că agenţii au tras câteva focuri de avertisment pentru a-l intimida. El a ripostat şi a urmat astfel un schimb de focuri cu trupele speciale. Rănit de un glonţ în urma acestei confruntări, el a rămas cu o leziune ireversibilă la măduva spinării.

Eugen Sabău, criminalul român din Spania, a cerut o zi liberă înainte de fi eutanasiat

Eugen Sabău, românul din Spania care și-a ucis trei colegi de serviciu într-un atac armat, a cerut o zi liberă înainte de a fi eutanasiat. Cererea a fost însă refuzată de magistrații spanioli, care au considerat că există riscul ca ucigașul să fugă. În plus, nu a arătat nicio urmă de regret pentru faptele sale iar câteva ore petrecute într-un alt spital nu ar face vreo diferență, au considerat juriștii. Criminalul ceruse transferul într-o altă unitate spitalicească pentru a-și lua rămas bun de la apropiați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Eugen Sabău, pistolarul din Tarragona, a fost eutanasiat