Antena Meniu Search
x

Europa se află înaintea unui război, anunţă premierul polonez: ''Ştiu că sună devastator. A început o nouă eră: era pre-război"

Europa se află într-o eră de dinaintea unui război, consideră premierul polonez Donald Tusk.

de Redactia Observator

la 29.03.2024, 13:52

Europa se află înaintea unui război anunţă premierul polonez: ''Ştiu că sună devastator. A început o nouă eră: era pre-război"
Europa se află înaintea unui război anunţă premierul polonez: ''Ştiu că sună devastator. A început o nouă eră: era pre-război" - Profimedia

Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, a declarat premierul polonez Donald Tusk, citat de DPA.

''Ştiu că sună devastator, în special pentru generaţia mai tânără, dar trebuie să ne obişnuim cu faptul că a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez; acest lucru devine tot mai clar în fiecare zi'', a declarat şeful executivului polonez pentru cotidianul german Die Welt.

''Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. El este real şi a început cu peste doi ani în urmă'', a continuat Tusk.

În opinia acestuia, lucrul cel mai îngrijorător în prezent este că practic orice scenariu este posibil: ''Nu am întâlnit o situaţie ca aceasta din 1945''. În acel an, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin capitularea Germaniei hitleriste.

Pe acelaşi subiect

În acelaşi timp, Donald Tusk a afirmat că asistăm la o revoluţie în mentalitatea europeană, caracterizată prin faptul că nimeni nu mai pune sub semnul întrebării nevoia de apărare comună.

''Să ne uităm la Germania, unde a avut loc o transformare enormă. Astăzi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucraineană'', a explicat premierul polonez.

Referitor la instrumentalizarea chestiunii migranţilor de către Rusia, Tusk s-a pronunţat pentru o protecţie mai consecventă a frontierelor externe ale UE. ''Uniunea Europeană în ansamblul său, ca o organizaţie puternică, trebuie să fie pregătită mental pentru a lupta pentru securitatea frontierelor noastre şi a teritoriului nostru'', a încheiat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Europa se află înaintea unui război, anunţă premierul polonez: ''Ştiu că sună devastator. A început o nouă eră: era pre-război"