Antena Meniu Search
x

Explicaţia americanilor, acuzaţi că vând gaze de 4 ori mai scumpe în Europa şi că profită de pe urma războiului

Casa Albă a respins acuzaţiile că SUA ar profita de pe urma preţurilor exagerate la gazul lichefiat livrat Europei. Statele Unite ne vând gazul de patru ori mai scump a acuzat săptămâna trecută la televiziunea franceză comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton. Potrivit Politico, mai mulţi oficialii UE l-au criticat pe Joe Biden din cauza prețului la gaze, a vânzărilor de arme și a politicilor referitoare ;a comerț, un semn că războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală.

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 09:58

Explicaţia americanilor, acuzaţi că vând gaze de 4 ori mai scumpe în Europa şi că profită de pe urma războiului
Ursula von der Leyen şi Joe Biden - Profimedia

Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de pe urma preţurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, relatează DPA, citat de Agerpres. Un responsabil al guvernului american a respins această acuzaţie, catalogând-o drept neadevărată, într-o conferinţă de presă luni seara, în care a afirmat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerţul cu energie, a spus el. Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.

Preţul gazului ameninţă unitatea occidentală

Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale către ţările europene, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale.

Pe acelaşi subiect

Declaraţia Casei Albe intervine după ce mai mulţi responsabili europeni au afirmat săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, că SUA profită de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului lichefiat la preţuri exorbitante.  "Adevărul este că, dacă te uiți serios, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA pentru că vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme", a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico. 

În timp ce europenii încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul lichefiat din SUA, dar prețul pe care îl plătesc este de aproape de patru ori mai mare decât costul gazului în America. Europenii sunt nemulţumiţi şi de creșterea comenzilor pentru echipamente militare de fabricație americană, din cauză că armatele europene şi-au împuţinat stocurile, ajutând Ucraina. 

Tensiunile între cele două părți ale Atlanticului au crescut în ultima perioadă şi din cauza tarifelor oferite de Joe Biden industriilor verzi care amenință producția europeană. Liderul de la Casa Albă a lansat o schemă de subvenții în valoare de 369 miliarde de dolari pentru a sprijini industria verde în contextul inflaţiei ridicate. Oficialii UE se tem că întreprinderile europene se vor confrunta cu o presiune aproape irezistibilă de a-și transfera noile investiții în SUA, evitând Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Explicaţia americanilor, acuzaţi că vând gaze de 4 ori mai scumpe în Europa şi că profită de pe urma războiului