Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Europa şi Asia se luptă disperate pentru fiecare moleculă de gaz. UK a ajuns să importe GNL din Australia

Disperare pe piaţa energetică unde se duce o luptă pentru fiecare moleculă de gaz, potrivit jurnaliştilor de la Bloomberg. După ce prețul gazelor naturale europene s-a apropiat marţi de recordul istoric din luna martie, azi şi cel din Asia a fost catapultat la maximul ultimilor 5 luni. Europa este atât de disperată după gaze naturale încât a ajuns să importe gaz natural lichefiat din Australia. 

de Redactia Observator

la 17.08.2022 , 18:37

Europa şi Asia se luptă disperate pentru fiecare moleculă de gaz. UK a ajuns să importe GNL din Australia Europa şi Asia se luptă disperate pentru fiecare moleculă de gaz. UK a ajuns să importe GNL din Australia - Shutterstock

În Europa, valul de caniculă şi seceta au secat ​​rapid fluviile, au afectat producţia de energie nucleară şi au împiedicat transportul cărbunelui și al petrolului, forțând companiile de utilități să consume mai mult gaz. În plus, fluxurile de gaze rusești prin Nord Stream 1 au rămas în continuare foarte slabe. La asta se adaugă cererea mare de pe piaţa asiatică unde companiile de utilităţi din Japonia, Coreea și Taiwan se luptă ca să pună mâna pe navele cargo cu gaz natural lichefiat pentru la iarnă. Prețurile asiatice pentru GNL au fost catapultate azi la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni, mai ales că oferta este problematică, scrie Bloomberg

Prețul de referință pentru gazul natual lichefiat din Asia a crescut marți la aproape 60 de dolari per milion de unități termice britanice, cel mai înalt nivel de la începutul lunii martie, când războiul din Ucraina a bulversat piețele energetice. Decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze către Europa a provocat unde de şoc în întreaga lume. Companiile de utilităţi din Asia și Europa şi-au accelerat eforturile de a cumpăra gaz natural lichefiat cu livrare în timpul iernii, când consumul va fi ridicat. Din această cauză deficitul se măreşte și este alimentată creșterea prețurilor.

Cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii

Articolul continuă după reclamă

Marea Britanie este pe punctul de a primi gaz natural lichefiat tocmai din Australia pentru prima dată în ultimii cel puțin șase ani. Asta arată disperarea din Europa care se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. O navă cargo cu gaz natural lichefiat este în drum spre Marea Britanie cu combustibil produs în Australia. Călătoria spre Marea Britanie a implicat un transfer de la o navă la alta în Malaysia. Va ajunge la un terminal de lângă Londra pe 22 august, potrivit Bloomberg.

Marea Britanie și Europa continentală importă de obicei gaz natural lichefiat de la ţări precum Qatar, SUA și chiar Peru, din vestul Americii de Sud. Livrările din regiunea Asia-Pacific sunt rare din cauza costurilor ridicate pentru traseul lung și a cererii mari din partea cumpărătorilor asiatici. Australia nu a expediat GNL în Europa din 2016 încoace. Rețeaua de gaze a Marii Britanii este separată de cea a continentului, dar cele două sunt strâns legate prin conducte. Regatul Unit are capacitate de stocare internă mică și, în general, trimite gazul în exces către Uniunea Europeană. 

Cererea de gaz a fost redusă în ultima perioadă în China, fapt ce a încurajat comercianții și producătorii să trimită toată oferta globală disponibilă către piețele europene la prețuri mai mari. Însă, Sichuan, una dintre cele mai populate provincii din China, este afectată de câteva  zile de un val de caniculă care a afectat producţia de hidroenergie şi care amenință aprovizionarea cu energie electrică și economia regiunii, potrivit Bloomberg. Unele fabrici din centrul de producție situat în sud-vestul Chinei au redus producția. Acest lucru poate afecta aprovizionarea cu materiale precum polisiliciul și litiu, care sunt vitale pentru tranziția energetică.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Europa şi Asia se luptă disperate pentru fiecare moleculă de gaz. UK a ajuns să importe GNL din Australia