Antena Meniu Search
x

UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA avertizase Germania că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor

Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Exploziile subacvatice înregistrate înainte de descoperirea problemelor la gazoducte nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au anunţat marţi cele două ţări.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 11:20

UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA a avertizat Berlinul că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor
UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA a avertizat Berlinul că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor - Profimedia

Trei scurgeri de gaze au fost raportate marţi în apropiere de insula Bornholm: două la Nord Stream 1 și una la Nord Stream 2, în apele daneze și suedeze. Berlinul nu exclude un posibil atac asupra conductelor Nord Stream. Mai mulţi oficiali europeni au vorbit despre un sabotaj, scrie Der Spiegel. Inclusiv Kremlinul a indicat acest scenariu, deși Occidentul şi UE consideră Rusia principalul vinovat. Tot publicaţia Der Spiegel scrie că CIA i-a avertizat în urmă cu câteva săptămâni pe germani în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică.

UE: Scurgerile de gaze la Nord Stream 1 şi 2, un act deliberat

"Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi'', a spus Josep Borrell într-o declaraţie.

El a adăugat că toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat. ''Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne creşte rezistenţa în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit'', a accentuat Borrell.

Pe acelaşi subiect

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Presupusul sabotaj de la Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei 

Presupusul sabotaj la gazoductele Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune SVT şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde. "Nu este un atac împotriva Suediei pentru că nu este pe teritoriul nostru. Este un incident internaţional", a explicat Linde.

Potrivit ministrului suedez de externe, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a oferit sprijinul pentru a stabili ce s-a întâmplat şi au fost informaţi atât UE, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Exploziile au avut loc însă în exteriorul apelor teritoriale ale Suediei sau Danemarcei, au precizat cele două ţări nordice.

Ucraina acuză un atac terorist planificat de Rusia 

Scurgerile de gaze în Marea Baltică sunt rezultatul unui atac terorist planificat de Moscova împotriva Uniunii Europene, consideră Kievul. "Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene", declară marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Potrivit lui Mihailo Podoliak, "Rusia vrea să destabilizeze situaţia economică în Europa şi să semene panică înaintea venirii iernii" pe fondul temerilor privind o criză energetică fără precedent în Europa în următoarele luni.

"Cel mai bun răspuns pentru un tiran sunt tancuri pentru Ucraina", a scris Podoliak în mesajul său pe Twitter, cerând mai multe livrări de arme occidentale pentru armata ucraineană pentru a contracara trupele Moscovei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA avertizase Germania că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor