Antena Meniu Search
x

Rusia cere SUA să dezvăluie dacă au atacat gazoductele ruseşti din Marea Baltică: "Biden e obligat să răspundă"

Rusia cere Statelor Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruseşti din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joe Biden a ameninţat în luna februarie, înainte de invazie, că Nord Stream 2 nu va mai exista. 

De Redactia Observator la 28.09.2022, 17:08
Rusia cere SUA să dezvăluie dacă au atacat gazoductele ruseşti din Marea Baltică: "Biden e obligat să răspundă"
Rusia cere SUA să dezvăluie dacă au atacat gazoductele ruseşti din Marea Baltică: "Biden e obligat să răspundă" - Getty Images

Președintele Joe Biden este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite şi-au îndeplinit amenințarea lansată împotriva gazoductului Nord Stream 2, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

"Președintele Joe Biden este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite ale Americii și-au îndeplinit amenințarea pe 25 și 26 septembrie 2022, când pe cele trei linii ale NS-1 și NS-2 s-a produs o avarie, calificată provizoriu drept o ruptură de conductă", a scris Maria Zakharova pe canalul său Telegram. "Pe 7 februarie 2022, Joe Biden a spus că Nord Stream nu va mai exista dacă Rusia ar invada Ucraina” a mai spus Zakharova care a postat un videoclip cu discursul președintelui american. 

Rusia: Vedem o creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care exportă gaze naturale în Europa

Kremlinul a respins azi acuzaţiile de sabotare a conductelor Nord Stream din Marea Baltică, potrivit Reuters. Dmitri Peskov a spus, în schimb, că Moscova a observat o creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care exportă gaze naturale în Europa. "Acuzațiile la adresa Rusiei sunt destul de previzibile și totodată previzibil de stupide. Incidentul este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele gazoducte sunt pline cu gaz, întregul sistem este gata să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump. Acum, gazul se risipește în aer" a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Oficialul rus a mai precizat că data la care lucrările de reparație a conductelor vor fi demarate nu este încă clară. 

Pe acelaşi subiect

"Vedem profiturile uriașe ale furnizorilor americani de gaz natural lichefiat, care și-au mărit de mai multe ori livrările către continentul european. Sunt foarte, foarte interesați să-și primească în continuare super, super profituri", a mai spus Peskov. Statele Unite intenționează să furnizeze cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în UE în acest an, în timp ce Europa încearcă să renunţe la gazele ruseşti, relatează Reuters. 

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis "cel mai ferm răspuns" la acest "sabotaj", iar guvernul danez a calificat exploziile drept "acte deliberate". Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un "act terorist planificat" de Rusia împotriva ţărilor europene.

Peskov a îndemnat "toată lumea să se gândească înainte de a se exprima, să aştepte rezultatele inspecţiilor pentru a şti dacă este vorba de o explozie sau nu". "Această situaţie necesită dialog, o interacţiune rapidă între toate părţile (implicate), pentru a şti ce s-a întâmplat. Deocamdată, constatăm o absenţă totală a dialogului", a adăugat el.

Aceste scurgeri îndepărtează perspectiva unei viitoare reluări a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream 1, care au fost întrerupte la începutul lui septembrie, în contextul tensiunilor din jurul ofensivei ruse în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia cere SUA să dezvăluie dacă au atacat gazoductele ruseşti din Marea Baltică: "Biden e obligat să răspundă"