Antena Meniu Search
x

O familie de români cu două fetiţe mici vrea să plece din Anglia, din cauza ostilităţii provocate de Brexit

O familie de români cu două fetiţe mici vrea să plece din Anglia şi să se întoarcă acasă, din cauza atmosferei de ostilitate, apărută după Brexit.

de Redactia Observator

la 21.03.2019, 17:32

O familie de români cu două fetiţe mici vrea să plece din Anglia şi să se întoarcă acasă, din cauza atmosferei de ostilitate, apărută după Brexit. Maria e de 10 ani în Marea Britanie, şi-a cunoscut acolo soţul, pe Adi, acolo li s-au născut fetiţele, dar nu mai vor să trăiască într-o ţară în care se simt din ce în ce mai nesiguri.

Totul a început la câteva luni după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, scrie Reuters. Maria aștepta să vadă un doctor, la un spital din Londra, când o femeie în vârstă i-a spus că mai bine s-ar întoarce în ţara ei, România. 

Maria era însărcinată şi aproape să nască în ziua în care a auzit-o pe acea femeie spunându-i: "Eşti o străină, locul tău nu e aici"

Maria, Adi şi cele două fiice ale lor
Pe acelaşi subiect

Maria a fost uimită. Până în acel moment, nu s-a confruntat niciodată cu un abuz direct asupra cetățeniei sale, în cei 10 ani petrecuți în Anglia. Dar a început să resimtă ostilitatea faţă de străini precum ea încă din timpul campaniei pentru Brexit.

Maria şi Adi au decis să se întoarcă acasă cu întreaga familie

Femeia de 31 de ani, care le-a cerut reporterilor de la Reuters să-i folosească doar prenumele, a declarat că acum se pregătește să părăsească Marea Britanie, în cursul acestui an, cu soțul ei și cu cei doi copii. Motivele ar fi ceea ce ea descrie drept xenofobie şi costurile tot mai ridicate din Londra.

Elena, fiica cea mare a Mariei

"După Brexit, am simțit cu toţii, într-un mod evident, că nu suntem doriţi aici.", a spus Maria. "Nu vreau ca fetele mele să crească în acest mediu."

Ea își face griji şi se teme că fetele ar putea fi agresate la şcoală. Potrivit Mariei, anul trecut, când dădaca româncă era într-un parc, cu fiica de 2 ani a familiei, care se juca, o femeie a venit la ele şi le-a acuzat că ar fi hoaţe.

Maria a venit în Marea Britanie în 2008 pentru a lucra într-o casă, ca îngrijitoare şi spera să câştige suficient cât să îşi cumpere o maşină. Ea a vrut iniţial să rămână un an, dar apoi l-a cunoscut pe Adi, soţul ei, şi a decis să rămână alături de el. 

Într-o lună bună, din veniturile de la firma specializată în mutări la care lucrează, ei pot economisi 500 de lire, îndeajuns, spun ei, pentru casa pe care visează să o cumpere în România. În Londra, Maria şi soţul ei locuiesc într-un apartament mic, împreună cu cele două fetiţe ale lor. Împart un pat mare cu fiica lor mai mare, Elena, dar "e dificil, dacă una dintre fete plânge, îi trezeşte pe toţi."

Maria şi Adi sunt decişi să plece din Anglia: "Brexit e o nebunie. Nu cred că aveau nevoie să iasă din UE. Noi am fost afectaţi, e prea multă incertitudine, aşa că ne întoarcem acasă."

CORECŢIE: Acest articol a fost actualizat pentru a corecta unele erori menţionate în forma sa iniţială şi care nu erau conforme cu informaţiile prezentate de Agenţia Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » O familie de români cu două fetiţe mici vrea să plece din Anglia, din cauza ostilităţii provocate de Brexit