Antena Meniu Search
x

Hamas, șocată de amploarea atacului din Israel şi de câştigurile reuşite. Ce va face dacă Gaza va fi anihilată de armata israeliană

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a transmis că a preluat în sfârșit, după 72 de ore, controlul asupra întregii zone din jurul Gazei și că nu mai există ciocniri cu luptătorii palestinieni în interiorul Israelului. Armata mai spune că nu există nicio dovadă că există tuneluri și fortifiaţii în zona gardului care separă Gaza de Israel. Totodată gruparea teroristă Hamas s-a declarat uimită de cât de mult a reuşit să avanseze în Israel şi susţine că este gata să ducă un război lung cu Israelul.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 11:23

Hamas, șocată de amploarea atacil din Israel şi de câştigurile reuşite. Ce va face dacă Gaza va fi anihilată de armata israeliană
Hamas, șocată de amploarea atacil din Israel şi de câştigurile reuşite. Ce va face dacă Gaza va fi anihilată de armata israeliană - Profimedia

Hamas este pregătită să ducă un război lung cu Israelul și va folosi ostaticii luaţi pentru a asigura eliberarea palestinienilor deținuți în Israel și în alte ţări, a declarat un înalt membru al grupării militante într-un interviu pentru Associated Press, relatează The Guardian.

Ali Barakeh este un membru din conducerea grupului, aflat în exil la Beirut. Potrivit acestuia, Hamas are un arsenal de rachete care va ţine mult timp. "Ne-am pregătit bine pentru acest război și pentru a face față tuturor scenariilor, chiar și scenariului unui război lung", a spus el, adăugând că Hamas va folosi ostaticii luaţi în Israel pentru a obţine eliberarea persoanelor deținute în închisorile israeliene și chiar a unor palestinieni închiși în Statele Unite.

Gruparea Hamas a fost șocată de amploarea operațiunii din Israel şi de câştigurile reuşite

Barakeh a mai confirmat că doar un număr mic de comandanți din interiorul Fâşiei Gaza știau despre atacul de sâmbătă din Israel și că nici măcar aliați apropiați ai grupului nu au fost informați în prealabil cu privire la momentul respectiv. El a negat informațiile potrivit cărora oficiali din serviciile de informaţii iraniene ar fi ajutat la planificarea atacului.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, el a adăugat că aliați precum Iranul și gruparea Hezbollah din Liban "se vor alătura bătăliei dacă Fâşia Gaza este supusă unui război de anihilare". El a spus că până și Hamas a fost șocată de amploarea operațiunii, spunând că se aștepta ca Israelul să prevină sau să limiteze atacul. "Am fost surprinși de această mare prăbușire (a israelienilor)", a spus Barakeh. "Plănuiam să obţinem nişte câştiguri și să luăm prizonieri ca monedă de schimb. Această armată (a Israelului) este un tigru de hârtie". 

Armata israeliană spune că a preluat, după 72 de ore, controlul asupra întregii zone din jurul Gazei şi a graniţei

Israelul a dat asigurări că a preluat controlul asupra graniței cu Gaza, la trei zile după ce militanții Hamas au spart gardul pentru a lansa un atac criminal care a făcut peste 900 de morți.

Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, distrugând mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Violenţele s-au soldat cu peste 900 de morţi în Israel şi 687 în Gaza. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni că a ordonat blocada totală a Fâşiei Gaza, ceea ce înseamnă că enclava palestiniană va fi lipsită de energie electrică, alimente şi combustibil. 

Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile. Hezbollahul pro-iranian a anunţat luni că a bombardat două cazărmi israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene asupra unei zone de frontieră din sudul Libanului, pe fondul temerilor de escaladare a violenţelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Hamas, șocată de amploarea atacului din Israel şi de câştigurile reuşite. Ce va face dacă Gaza va fi anihilată de armata israeliană