Oficiali iranieni: Dacă Iranul va fi atacat, Israelul va fi lovit din Liban, Yemen, Irak şi Siria
Război Israel - Hamas. Atacurile Israelului măresc riscul unui nou front cu "proxii" Iranului în războiul dus din umbră de Iran şi Israel. Teheranul sponsorizează grupări din Liban, Irak, Siria și Yemen iar Israelul este nevoit să răspundă după loviturile Hamas, fără a creşte riscul de escaladare a conflictului, arată o analiză Bloomberg.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că nu există nicio dovadă că Iranul a fost implicat în operațiunea din weekend care a ucis până acum peste 1.300 de persoane de ambele părți, dar oficialii au amintit că Teheranul este un sponsor cheie al Hamas, care oferă grupării bani, echipamente și pregătire. Ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, a sugerat ulterior într-un interviu la Bloomberg că Iranul ar fi știut despre atac.
"Iranul este implicat, dar trebuie făcută o distincție între aspectul strategic și cel operațional", a declarat generalul-maior Amos Yadlin, fost șef al Direcției de Informații Militare a Forțelor de Apărare ale Israelului. Hamas este o organizație "susținută de Iran, dar nu primește ordine de la acesta".
Un război fierbinte, chiar dacă nu ar implica în mod explicit Iranul, ar susține probabil prețurile mai mari ale petrolului din cauza perturbării navelor cargo care tranzitează Golful Persic, un pol al energiei. De asemenea, ar anula eforturile diplomatice conduse de SUA de a reduce tensiunile din regiune.
Hamas este doar una dintre numeroasele grupări susținute de Iran în regiune, care se întind de la Irak și Siria până la Liban și Yemen. Acești "proxi" au atacat în ultimii ani instalațiile militare americane din Irak, zăcămintele petroliere Aramco din Arabia Saudită și navele comerciale din Golful Persic. Dar pretind în același timp un grad de separare de Teheran, care a contribuit la evitarea escaladării într-un război total.
Iranul a felicitat Hamas pentru operațiunea din weekend
De data aceasta, însă, Iranul a felicitat Hamas pentru operațiunea sa, în timp ce a negat că a avut vreo implicare. Dar s-a pregătit deja de amenințări, din partea celor care nu cred această poziție publică, în special SUA și Israel. "Cei care amenință Iranul se vor confrunta cu un răspuns distrugător în caz de vreo mișcăre prostească", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, într-o conferință de presă. Oficialii iranieni spun că dacă țara lor va fi atacată, Israelul va fi lovit din Liban, Yemen Irak şi Siria.
Israelul se vede nevoit să facă un act de echilibristică, să elimine amenințarea din Fâşia Gaza fără a deschide un alt front cu Hezbollah în Liban, o altă forță susținută de Iran care reprezintă de obicei o amenințare militară mai mare decât Hamas.
"Hezbollah vrea să rămână în afara războiului, dar o distrugere pe scară largă în Gaza ar putea schimba această dinamică. Puterile regionale încearcă să medieze pentru a preveni apariția unui război la scară largă", a declarat Ayham Kamel, analist la Eurasia Group. Israelul își va "calibra cu atenție răspunsul la orice atac din partea Hezbollah pentru a evita declanșarea unei escaladări semnificative care ar întinde și mai mult Forțele de Apărare ale Israelului", a declarat Sorana Pârvulescu, analist geopolitic.
Cealaltă problemă, care ar implica un răspuns dur al israelienilor, este că ar putea stimula recrutarea de "proxi" iranieni în Orientul Mijlociu, a spus Pârvulescu. "Este foarte probabil ca războiul din umbră dus între Israel și Iran să se intensifice, urmărim potențiale declanșatoare pentru o escaladare în Irak, Liban, Siria și în întreaga regiune", a mai spus ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰