Antena Meniu Search
x

Video Haos în Europa din cauza frigului şi furtunilor de zăpadă: 12 oameni au murit. Iarna, necruţătoare şi dincolo de Ocean

Cel puţin 12 oameni au murit în ultimele trei zile din cauza frigului şi a furtunilor de zăpadă în mai multe ţări din vestul şi centrul Europei. Gerul, zăpada şi mai ales poleiul continuă să provoace haos în estul Marii Britanii, sudul Germaniei şi într-o mare parte a Franţei. Iarna este necruţătoare şi dincolo de Ocean: la ninsori şi viscol s-au adăugat, în sudul Statelor Unite, zeci de tornade, care au făcut cel puţin trei victime. 

de Redactia Observator

la 15.12.2022, 07:47

Vezi și

Zeci de localităţi din Texas, Louisiana şi alte regiuni din sudul Statelor Unite au fost devastate de tornadele provocate de un uriaş front de furtuni. O femeie şi băiatul ei de opt ani au fost primele victime ale dezastrului, într-un orăşel din Louisiana. 

Iarna, necruţătoare şi dincolo de Ocean

Trupurile lor au fost găsite abia după câteva ore de căutări, deoarece atât casa în care se aflau cei doi, cât şi cele învecinate au fost distruse. Zeci de persoane sunt rănite şi numeroase familii au rămas fără adăpost. În New Orleans, o tornadă imensă a făcut pagube însemnate. Guvernatorul statului Louisiana a decretat starea de urgenţă. 

John Bel Edwards: Vom vedea că o mulţime de ajutoare vor veni chiar de la localnici, prin organizaţii umanitare şi aşa mai departe. Ajutorul a început deja să sosească. 

Pe acelaşi subiect

Meteorologii consideră că fenomenele extreme vor continua şi în următoarele zile. Avertismentul este valabil şi pentru statele situate mai la nord, unde aceeaşi furtună a adus ninsori abundente, ger şi gheaţă pe şosele. În unele zone, stratul de zăpadă a atins un metru şi 20 de centimetri. Cursurile şcolare au fost suspendate, mai multe autostrăzi sunt închise, iar aproape 5000 de curse aeriene au fost amânate sau anulate. Furtunile se deplasează acum spre est şi s-au extins şi în Canada. 

Vremea nu este mai blândă nici în Europa. În Marea Britanie, un val de aer polar continuă să provoace haos pe şoselele în Scoţia şi estul Angliei. Chiar dacă mercurul ar putea urca peste limita de îngheţ, după ce zilele trecute a coborât până la minus 17 grade, temperatura resimţită va fi mai scăzută din cauza vântului puternic. Gerul a avut şi un efect mai puţin obişnuit: pe câteva lacuri şi râuri din Scoţia s-au format aşa-numite "clătite de gheaţă", după ce spuma de la suprafaţa apei a îngheţat.

În Franţa, avertizarea cod portocaliu de zăpadă şi polei rămâne în vigoare în 19 departamente din nord şi din est. Riscul de îngheţ rămâne ridicat şi poate crea probleme grave în traficul rutier, chiar dacă precipitaţiile nu vor mai fi la fel de intense, potrivit meteorologilor. 

Mai gravă este, acum, situaţia în landul Bavaria din sudul Germaniei, mai ales din cauza poleiului generat de ninsori, dar şi de aşa-numitele ploi glaciale. Aeroportul din Munchen şi-a întrerupt total activitatea timp de câteva ore, pentru îndepărtarea stratului de gheaţă de pe piste. 150 de curse aeriene au fost anulate, iar avioanele care urmau să aterizeze au fost dirijate spre Viena sau Stuttgart. 

Au fost închise temporar şi câteva linii de cale ferată. Pe şosele şi autostrăzi s-au produs zeci de accidente, dar, din fericire, nimeni nu a fost grav rănit. Codul galben pentru ninsori rămâne în vigoare şi în Austria, Croaţia, Finlanda, Lituania şi Ungaria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Haos în Europa din cauza frigului şi furtunilor de zăpadă: 12 oameni au murit. Iarna, necruţătoare şi dincolo de Ocean