Antena Meniu Search
x

Video Șapte oameni au murit de frig în ultimele zile, unii chiar în propriile case. Mii de alți români îngheață în apartamente

Gerul face tot mai multe victime. Până acum, șapte oameni au murit de frig, unii dintre ei chiar în casele lor. În ţară, temperaturile au scăzut până la minus 15 grade. Şi în mii de apartamente din Capitală e la fel ca afară. Nu e zi să nu apară avarii în reţeaua de termoficare

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 19:20

Vezi și

În numai 24 de ore, patru persoane şi-au pierdut viaţa din cauza condiţiilor meteo extreme. În judeţele Cluj şi Brăila, doi oameni fără adăpost au murit în cursul nopţii. Şi un tânăr de circa 30 de ani a fost găsit îngheţat pe malul râului Tisa.

Temperaturi negative au fost şi în Capitală. La periferie mercurul termometrelor a scăzut până la minus 6 grade iar în centru, la -3. Nici pe timpul zilei nu a fost cu mult mai cald. Gina locuieşte într-un bloc din Sectorul 2 în care caloriferele sunt reci de zile bune, aşa că şi-a scos toate hainele groase din dulap.

Gina: Asta e garderoba de stat în casă. Am hanorac, am capot, geacă... am o grămadă pe aici. E foarte frig. Cu pantalonii, cu trei perechi de ciorapi în picioare și tot îngheţaţi sunt.

Din când în când porneşte aragazul. Nu prea mult, pentru că e scump gazul.

Pe acelaşi subiect

Gina: Unu aici şi celălalt la picioare. Seara dormim in pat, asta lângă mine si ăla sare peste pat şi mai vine şi pe aici sau stă pe burta mea. Mă încălzesc cu căţelul. 

În alt apartament din Bucureşti, George nu poate sta fără să pornească aerul condiţionat.

George: Cu aerul condiţionat, caloriferul. Astea sunt condițiile din ziua de azi. Dacă ai o geacă pe tine da, e ok, altfel nu poti să stai în bluziţă sau tricou, nici măcar. Aerul conditionat consumă mai puțin decât caloriferul şi vreo 7-8 ore tot stă și funcţionează. Caloriferul îi mai dăm drumul, îl mai oprim. Dacă şi în casă am ajuns să stau cu geaca pe mine...

Se vede la factură, dar n-are de ales. 

George: Am achiziţionat o priză inteligentă să pot să măsor în timp real, pe telefon, câţi kW consum. Deci am ajuns în halul ăsta. De exemplu l-am ţinut vreo trei ore în priză, deja mi-a luat 12 kW. Dacă îl ţin o zi întreagă sar de 40 de kW, lejer. 

Nu doar în apartamentele din București este frig, ci și în instituții

E filmul care se repetă, în fiecare iarnă, în prea multe case din Bucureşti. Frig nu este doar în case ci şi în instituţii. În Tribunalul Bucureşti toate caloriferele sunt reci. Aşa că ţinuta pentru şedinţă a fost compusă din geacă groasă şi, eventual, căciulă. În faţa acestei situaţii, singurii optimişti sunt şefii Termoenergetica.

Claudiu Creţu, reprezentant Termoenergetica: Consider că va fi din ce în ce mai bine. În câteva săptămâni aşteptăm să fie gata şi cazanele de la Titan care vor aduce un aport de energie termică consistentă pe partea de nord-est. 

Reprezentanţii companiei care livrează căldură în Capitală susţin că astăzi doar 10% din locuinţele racordate la sistemul centralizat aveau probleme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Șapte oameni au murit de frig în ultimele zile, unii chiar în propriile case. Mii de alți români îngheață în apartamente