Antena Meniu Search
x

IDF a intrat în spitalul Al Shifa şi desfăşoară o operaţiune ţintită împotriva Hamas. Militanţii îl acuză pe Biden că a dat undă verde pentru atac

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a declarat că forţele sale desfăşoară o operaţiune miercuri împotriva Hamas în cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, informează Reuters.

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 12:29

IDF a intrat în spitalul Al Shifa şi desfăşoară o operaţiune ţintită împotriva Hamas. Militanţii îl acuză pe Biden că a dat undă verde pentru atac
IDF a intrat în spitalul Al Shifa şi desfăşoară o operaţiune ţintită împotriva Hamas. Militanţii îl acuză pe Biden că a dat undă verde pentru atac - Profimedia Images

Într-o declaraţie, armata israeliană a comunicat următoarele:"Pe baza informaţiilor secrete şi a unei necesităţi operaţionale, forţele IDF efectuează o operaţiune precisă şi ţintită împotriva Hamas într-o anumită zonă a Spitalului Al-Shifa".

Armata a spus: "Forţele IDF includ echipe medicale şi vorbitori de limba arabă, care au urmat un antrenament specific pentru a se pregăti pentru acest mediu complex şi sensibil, cu intenţia ca civilii să nu fie afectaţi". 

Filmul raidului din Al Shifa

Armata israeliană a declarat că efectuează, miercuri dimineaţă, un raid în interiorul Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza. Pe timp de război, spitalele sunt protejate prin dreptul internațional umanitar, însă Israelul a declarat că „utilizarea militară continuă a spitalului Shifa de către Hamas pune în pericol statutul său”. Totodată, potrivit CNN, Tel Avivul le-a transmis agenţilor Hamas că au avut suficient timp pentru a înceta presupusele lor activități în interiorul clădirii.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au citat marți serviciile de informaţii care sugerează că Hamas are un centru de comandă sub spital. CNN nu a putut verifica independent afirmațiile SUA sau ale Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat că prezența civililor în spital complică operațiunea la sol. El a mai transmis că forțele israeliene încearcă să „atenueze” impactul operaţiunii, prin prezenţa medicilor şi a vorbitorilor de limbă arabă, care vor veni în sprijinul pacienţilor.

Khaled Abu Samra, un medic din Al Shifa, a declarat pentru CNN că toţi cei din interior au primit un avertisment cu 30 de minute înainte de începerea operațiunii israeliene asupra complexului. „Ni s-a cerut să rămânem departe de ferestre și balcoane. Putem auzi vehiculele blindate, sunt foarte aproape de intrarea în complex”, a spus el.

Khader Al Za’anoun, un jurnalist din interiorul spitalului, a declarat pentru CNN că tancuri israeliene au intrat în curtea spitalului și au avut loc schimburi de focuri. Nu este clar dacă există soldați IDF în clădirile spitalului, a mai adăugat Al Za'anoun.

Ministrul palestinian al Sănătății, dr. Mai Al-Kaila, a declarat miercuri că raidul a reprezentat „o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților” cu „consecințe catastrofale” pentru pacienți și personalul medical.

Mişcarea palestiniană Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite AFP.

"Considerăm ocupaţia (israeliană) şi pe preşedintele Biden pe deplin responsabili pentru atacul asupra complexului medical Al-Shifa" de către armata israeliană, a declarat Hamas într-un comunicat în limba arabă.

179 de cadavre au fost înhumate într-o groapă comună

Cel puţin 179 de cadavre au fost înhumate marţi într-o groapă comună săpată în incinta complexului spitalului al-Shaifa din Gaza, a declarat pentru AFP directorul instituţiei, doctorul Mohammed Abu Salmiya, precizând că printre ele se află şi trupurile a şapte bebeluşi prematuri decedaţi în lipsa alimentării cu curent electric a echipamentelor care îi ţineau în viaţă.

"Am fost nevoiţi să le îngropăm într-o groapă comună. Aleile complexului spitalicesc sunt presărate cu cadavre, iar camerele frigorifice nu mai sunt alimentate" cu electricitate, pentru că în Fâşia Gaza nu a mai intrat nicio picătură de carburant de la declanşarea războiului între Israel şi Hamas, la 7 octombrie, a spus doctorul Abu Salmiya.

Un jurnalist care colaborează cu AFP din interiorul spitalului al-Shaifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, a relatat că mirosul cadavrelor în descompunere era insuportabil. Luptele şi loviturile aeriene au continuat toată noaptea, însă mai puţin intens decât în nopţile precedente, a adăugat el. 

Al-Shifa a devenit un obiectiv strategic pentru Israel, care vede spitalul drept centrul de comandă al capabilităților administrative și militare ale Hamas. Pentru Hamas și susținătorii săi, a devenit un simbol al capacității organizației de a lupta împotriva unui inamic mai puternic din punct de vedere militar. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, a ajuns să simbolizeze suferința civililor nevinovați. Peste 11.000 de oameni, aproximativ 40% dintre ei copii, au fost uciși, potrivit autorităților palestiniene, iar mai mult de jumătate din populația Gaza a rămas fără adăpost.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » IDF a intrat în spitalul Al Shifa şi desfăşoară o operaţiune ţintită împotriva Hamas. Militanţii îl acuză pe Biden că a dat undă verde pentru atac