"Mirosul cadavrelor în descompunere era insuportabil". Palestinienii blocaţi în cel mai mare spital din Gaza au săpat o groapă comună. Niciun plan de salvare a bebelușilor
Război Israel - Hamas. Palestinienii blocaţi în cel mai mare spital din Gaza au săpat marți o groapă comună pentru a îngropa pacienții care au murit în timp ce sunt încercuiţi de armata israeliană și au spus că nu există niciun plan de evacuare a copiilor, în ciuda faptului că Israelul a anunțat că se oferă să trimită incubatoare portabile, cu baterii. Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al Shifa din orașul Gaza, despre care insistă că se află deasupra unui cartier al militanților Hamas, relatează Reuters. Mii de persoane se află sub asediu în principalul spital din Gaza, în plin conflict între Israel şi militanţii palestinieni Hamas.
Președintele american Joe Biden a spus că "spitalele din Gaza trebuie protejate" în contextul acuzațiilor lansate de Israel că Hamas le folosește pentru a coordona atacuri. Hamas neagă că luptătorii săi se ascund sub spitale, la fel ca oficialii din domeniul sănătății din Gaza și directorii de spitale, relatează CNN.
Directorul spitalului Al Shifa spune că 179 de cadavre au fost înhumate într-o groapă comună
Cel puţin 179 de cadavre au fost înhumate marţi într-o groapă comună săpată în incinta complexului spitalului al-Shaifa din Gaza, a declarat pentru AFP directorul instituţiei, doctorul Mohammed Abu Salmiya, precizând că printre ele se află şi trupurile a şapte bebeluşi prematuri decedaţi în lipsa alimentării cu curent electric a echipamentelor care îi ţineau în viaţă.
"Am fost nevoiţi să le îngropăm într-o groapă comună. Aleile complexului spitalicesc sunt presărate cu cadavre, iar camerele frigorifice nu mai sunt alimentate" cu electricitate, pentru că în Fâşia Gaza nu a mai intrat nicio picătură de carburant de la declanşarea războiului între Israel şi Hamas, la 7 octombrie, a spus doctorul Abu Salmiya.
- Joe Biden avertizează că "spitalele din Gaza trebuie protejate" după ce Israelul a acuzat Hamas că le...
- Armata Israelului susține că a cucerit instituțiile-cheie ale Hamas. Guvernul, Parlamentul și Poliția din Gaza,...
- Ce se întâmplă de fapt la spitalul Al Shifa din Gaza şi de ce. Israelienii şi palestinienii îşi pasează vina
- Cele mai mari spitale din Gaza nu mai funcţionează, din lipsă de combustibil și curent. Medicii refuză ordinul...
"Mirosul cadavrelor în descompunere era insuportabil"
Marţi, "au murit o femeie şi un bărbat aflaţi la terapie intensivă", a mai afirmat el. Numărul pacienţilor în terapie intensivă care au decedat de când spitalul al-Shaifa a rămas complet fără electricitate sâmbătă a ajuns la 29, potrivit AFP:
Un jurnalist care colaborează cu AFP din interiorul spitalului al-Shaifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, a relatat că mirosul cadavrelor în descompunere era insuportabil. Luptele şi loviturile aeriene au continuat toată noaptea, însă mai puţin intens decât în nopţile precedente, a adăugat el. Tancuri israeliene sunt masate marţi la porţile spitalului, considerat de Israel drept un reper strategic al Hamas.
Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, aflat în interiorul spitalului, a spus marţi contactat prin telefon de Reuters că înăuntru se descompun aproximativ 100 de cadavre și că nu există nicio modalitate de a le scoate..
Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al Shifa din orașul Gaza
Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al Shifa din orașul Gaza, despre care spun că se află deasupra unui cartier general subteran al militanților Hamas. Hamas, gruparea islamistă aflată la guvernare în Gaza, neagă că are luptători acolo și spune că 650 de pacienți și alți 5.000-7.000 de civili strămutaţi sunt blocaţi în interiorul spitalului, sub focul lunetisților și al dronelor. Zeci de pacienți ar fi murit în ultimele zile, inclusiv bebeluși rămaşi fără incubatoare când a fost întrerupt curentul.
Israelul a anunțat marți că oferă incubatoare portabile, alimentate cu baterii
Israelul a anunțat marți că oferă incubatoare portabile, alimentate cu baterii, astfel încât bebelușii să poată fi mutați. Potrivit lui Ashraf Al-Qidra, până acum nu au fost stabilite aranjamente pentru a efectua o astfel de evacuare. "Nu avem nicio obiecție ca bebelușii să fie mutați în orice spital, în Egipt, Cisiordania sau chiar în spitalele de ocupație (israeliene). Ne pasă de bunăstarea și viețile acelor copii", a spus el, citat de Reuters.
El acuză însă că "ocupația încă asediază spitalul și trage din când în când în curți. Încă nu ne putem deplasa, dar uneori medicii își asumă riscul atunci când trebuie să îngrijească pacienții". Israelul neagă că spitalul este sub asediu și spune că forțele sale permit culoare pentru ca cei din interior să iasă. Dar medicii și oficialii din interiorul spitalului spun că acest lucru nu este adevărat, iar cei care încearcă să plece au fost atacați. Reuters nu a putut verifica situația în mod independent.
OMS: Evacuarea spitalului Al Shifa din Gaza este o ''misiune imposibilă''
Evacuarea pacienţilor din spitalul Al Shifa din Fâşia Gaza este o ''misiune imposibilă'', a afirmat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a subliniat că este vorba despre persoane foarte vulnerabile şi care nu au unde să plece. La finalul săptămânii trecute, reprezentanţa diplomatică a Israelului la Geneva a acuzat OMS, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) că au criticat apelurile israeliene la evacuarea spitalului.
''De o lună noi le cerem civililor şi pacienţilor să evacueze spitalul Shifa, care găzduieşte cartierul general al Hamas. Obiectivul nostru este de a evita ca ei să fie prinşi în capcană într-o zonă de luptă activă'', a scris reprezentanţa israeliană pe reţeaua X (fosta Twitter). Marţi, o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a explicat că pacienţii care se află în spital nu pot fi evacuaţi întrucât sunt foarte vulnerabili, foarte bolnavi. ''A-i deplasa ar fi aşadar o misiune imposibilă'', a continuat ea.
Pe 7 octombrie, aproximativ 3.000 de membri ai Hamas, mişcare palestiniană care din 2007 deţinea controlul în Fâşia Gaza, şi ai altor grupări extremiste au trecut frontiera şi au lansat un atac asupra mai multor localităţi din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea dintre ei civili.
Militanţii au rupt gardul care înconjoară Fâşia Gaza şi au intrat în Israel în vehicule sau folosind parapante. Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza. Armata israeliană a răspuns cu lovituri aeriene masive şi ulterior a intrat cu trupe şi tancuri în enclava palestiniană. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, peste 11.000 de persoane au murit până acum în timpul ripostei israeliene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰