Antena Meniu Search
x

În 6 regiuni din Rusia s-au anulat paradele de Ziua Victoriei. Cum se "pregătesc" propagandiştii ruşi pentru contraofensiva ucraineană

Atentatele sunt tot mai dese în Rusia, în zona graniţei cu Ucraina. Pentru a doua zi la rând, explozia unei bombe a provocat deraierea unui tren de marfă în regiunea Briansk. Atacul nu a fost revendicat, dar este pus, neoficial, pe seama sabotorilor ucraineni. Pe fondul pregătirilor pentru contraofensiva din teritoriile ocupate, armata ucraineană se angajează să nu cedeze oraşul Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas.

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 07:57

Vezi și

Locomotiva şi aproape 20 de vagoane ale unui tren de marfă au deraiat după explozia produsă lângă Briansk, la peste o sută de kilometri de graniţa ucraineană. Nimeni nu a fost rănit, dar incidentul este destul de umilitor pentru autorităţile ruse, deoarece este al doilea de acest gen în tot atâtea zile.

În altă regiune rusă vecină cu Ucraina o dronă a bombardat şantierul fortificaţiilor construite de teama unei ofensive a Ucrainei. Asemenea atacuri ar putea fi cauza pentru care în cel puţin şase regiuni ale Rusiei s-au anulat paradele din 9 mai, de Ziua Victoriei, una din marile sărbători oficiale ale ţării. În plus, războiul din Ucraina nu dă Kremlinului motive de sărbătorire iar armata începe să simtă lipsa rachetelor şi a muniţiilor.

Serghei Şoigu, ministrul Apărării: Acţiunile grupării de trupe ale Rusiei în "operaţiunea specială" depind în mare măsură de completarea, la timp, a stocurilor de armament. 

În prezent este necesar să se dubleze producţia de arme de înaltă precizie, în cel mai scurt timp.

Pe acelaşi subiect

Ucraina continuă pregătirile de contraofensivă

De cealaltă parte, armata ucraineană continuă pregătirile pentru contraofensivă. Garda Naţională a format opt brigăzi de asalt, în care tinerii recruţi se alătură militarilor cu experienţă de luptă. Sunt create şi alte asemenea unităţi înzestrate cu armament occidental. În acelaşi timp, armata nu renunţă la apărarea ultimelor poziţii din Bahmut, oraşul devenit simbol al rezistenţei în faţa invadatorilor.

Oleksandr Sîrski: Vom continua, în ciuda tuturor prezicerilor, să ne menţinem poziţiile la Bahmut, să-i eliminăm pe luptătorii companiei Wagner, să distrugem şi alte unităţi ale armatei ruse, din cele mai puternice.

Pentru contraofensiva Ucrainei se pregătesc şi propagandiştii ruşi, după cum reiese dintr-un manual elaborat la Kremlin şi ajuns în posesia ziariştilor de la site-ul de opoziţie MEDUZA. Presa oficială este instruită să NU subestimeze forţa armatei ucrainene, ci să sublinieze că aceasta este ajutată de NATO şi de întregul Occident. Eventualele eşecuri ale armatei ruse ar fi astfel mai uşor de acceptat.

Sprijinul militar occidental are totuşi limite: cancelarul Olaf Scholz a avertizat Ucraina că armamentul german NU trebuie să servească la atacuri pe teritoriul Rusiei. Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin a replicat că aceste arme sunt deja folosite în regiunile pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deşi nu le controlează integral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » În 6 regiuni din Rusia s-au anulat paradele de Ziua Victoriei. Cum se "pregătesc" propagandiştii ruşi pentru contraofensiva ucraineană