Zelenski: ”Securitatea în Europa este imposibilă fără restaurarea suveranităţii şi integrităţii Ucrainei”. Biden a prezis că Rusia va intra în Ucraina
După ce Joe Biden a prezis că Rusia va intra în Ucraina şi a folosit expresia ”incursiune minoră”, președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că nu pot exista garanții pentru securitatea deplină a Europei atâta timp cât regiuni ale țării sale rămân sub controlul Rusiei și al separatiștilor pro-Moscova. Președintele american a sugerat că Rusia ar putea plăti un preț mai mic în cazul unei „incursiuni minore”.
„Securitatea totală în Europa este imposibilă fără restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski joi, citat de AFP.
Declaraţia liderului de la Kiev vine după ce preşedintele SUA a prezis joi dimineaţă într-un discurs că Rusia va intra Ucraina: "Bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva.” Totodată a folosit o expresie care a stârnit critici atât în SUA, cât şi în Ucraina: "incursiune minoră".
”Dacă este o incursiune minoră", membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii "fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia", a avertizat Joe Biden. Casa Albă a explicat ulterior diferența dintre incursiune minoră și invazie. Răspunsul lui Biden îi dă undă verde lui Putin să invadeze Ucraina, s-a plâns un oficial ucrainean la CNN.
Cu 127.000 de soldaţi ruşi la granița cu Ucraina, cresc temerilor că ar putea izbucni un conflict major în Europa. Pe fondul tensiunilor de la frontiera cu Ucraina, Rusia a anunţat azi manevre navale de amploare din toate direcţiile.
Moscova insistă că nu va invada sau ataca Ucraina
Moscova insistă că nu are de gând să invadeze Ucraina, dar a formulat, în același timp, o serie de cerințe de securitate -- inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO -- în schimbul detensionării situaţiei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru o nouă rundă de discuții în această criză.
„Ma aștept ca rezultatul eforturilor noastre comune, a negocierilor noastre cu Rusia, să fie o detensionare a situației de la granița cu Ucraina”, a spus Zelenski.
Războiul cu separatiștii din estul Ucrainei, declanșat în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, a provocat până acum peste 13.000 de morți.
Kievul și aliații săi occidentali acuză Rusia că îi susține pe rebeli cu soldați și arme, afirmații pe care Moscova le neagă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰