Antena Meniu Search
x

Iohannis reacţionează la situaţia tensionată din Rusia: ''Suntem în contact constant cu Aliații''

Președintele României, Klaus Iohannis, arată că autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluția evenimentelor din Rusia. Şi premierul Marcel Ciolacu arată că toate autoritățile române monitorizează îndeaproape situația din Rusia, ''în deplină cooperare cu aliații''.

de Redactia Observator

la 24.06.2023, 14:20

Klaus Iohannis, preşedintele României
Klaus Iohannis, preşedintele României - presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis reacționează la situația din Rusia: ''Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu Aliații'', a scris Iohannis pe Twitter.

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, declara că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, conform CNN.

Şi premierul Marcel Ciolacu reacționează la situația din Rusia

''Toate autoritățile române monitorizează îndeaproape situația din Rusia, în deplină cooperare cu aliații noștri. Sunt la curent permanent de către Ministerul Apărării și MAE cu privire la situație. Suntem în coordonare cu aliații noștri'', a scris Ciolacu pe Twitter.

Pe acelaşi subiect

Prigojin îi răspunde lui Putin că nu se va preda

Prigojin a promis să răstoarne conducerea militară a Rusiei, afirmând că toți membrii grupului său, care numără 25.000 de persoane, sunt pregătiți să își sacrifice viața pentru poporul rus. El l-a criticat direct pe președintele Vladimir Putin pentru că l-a numit trădător și a afirmat că șeful statului a făcut o greșeală ''profundă'' în ceea ce privește tema trădării patriei.

"Suntem patrioți ai patriei noastre și nimeni nu plănuiește să se predea la ordinul președintelui, al FSB sau al altcuiva", a declarat Prigojin.

"Președintele face o greșeală profundă atunci când vorbește despre trădare. Noi suntem patrioți ai patriei noastre, am luptat și luptăm pentru ea. Nimeni nu se va preda și nu va da mărturie la ordinul președintelui, al FSB (serviciul de securitate) sau al altcuiva. Pentru că nu vrem ca țara să continue să trăiască mai departe în corupție, înșelăciune și birocrație", a spus Prigojin, potrivit Reuters.

Forțele Wagner "sunt gata să moară", afirmă Prigojin

Șeful grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin spune că membrii forțelor sale, care au lansat o rebeliune armată, sunt "gata să moară", într-un mesaj postat pe Telegram. Într-o serie de mesaje audio, liderul grupului de mercenari a promis să răstoarne conducerea militară a Rusiei.

"Cu toții suntem gata să murim. Toți cei 25.000, iar apoi încă 25.000", a spus el. "Murim pentru poporul rus", relatează The Guardian.

Putin promisese anterior să anihileze ceea ce el a numit ''o revoltă armată'', după ce mercenarii lui Prigojin spun că au preluat controlul unui oraș din sudul țării, în cadrul unei tentative de înlăturare a conducerii militare.

Putin îl acuză de trădare pe Prigojin şi ameninţă cu sancţiuni dur

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că "suntem înjunghiaţi în spate". Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi. Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

''Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Orice tulburare internă este o amenințare mortală la adresa statului nostru pentru noi ca națiune; este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de a ne proteja patria. O astfel de amenințare se va confrunta cu un răspuns sever'', a precizat şeful statului rus. 

Anunţul vine după ce gruparea de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul militar al oraşului Rostov pe Don, din Rusia.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Evgheni Prigojin, în drumul răzbunării

''Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul'', a spus Prigojin, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său. El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina "pleacă normal" de pe aerodrom pentru a îndeplini "sarcini de luptă", afirmând că "nu există nicio problemă". "Principalul punct de comandă funcţionează normal", a adăugat Prigojin, dând asigurări că "niciun ofiţer" desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie. "Un mare număr de teritorii" cucerite în Ucraina "sunt pierdute" şi "mulţi soldaţi sunt ucişi", a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.

Armata pierde "până la 1.000 de oameni pe zi", printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus Prigojin. El a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner 'Razgruzka Wagnera', el poate fi văzut stând între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Iohannis reacţionează la situaţia tensionată din Rusia: ''Suntem în contact constant cu Aliații''