Antena Meniu Search
x

Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Moscova ar putea livra la schimb avioane de luptă - ISW

Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Informația neconfirmată oficial a fost publicată pe contul de Twitter OSINT, un grup american de informații open-source și a fost prealuată de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War).  Război Rusia - Ucraina, ziua 161 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 16:00

Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Moscova ar putea livra la schimb avioane de luptă - ISW
Exerciții ale armatei iraniene cu drone - Getty Images

Informațiile neconfirmate oficial sugerează că Iranul ar fi trimis un prim lot de drone în Rusia, dar și piloți și personal de mentenanță pentru a se antrena pe aeronave de luptă rusești Su-35. Asta ar însemna că Iranul s-ar putea folosi de acordurile recente pentru a cumpăra avioane de luptă rusești, comentează Institutul pentru Studiul Războiului

Deși ISW nu poate confirma în mod independent informațiile publicate de OSINT, acestea sunt în concordanță cu relatările recente conform cărora Teheranul și Moscova urmăresc o cooperare mai mare în domeniul aviației pentru a evita sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și Iranului și pentru a sprijini operațiunile rusești în Ucraina.

Dacă este adevărată, această desfășurare sugerează că Iranul ar putea primi avioane rusești Su-35 în schimbul dronelor, un acord semnat de Moscova și Teheran pe 26 iulie. Acordul anunțat atunci prevedea că Iranul va crește volumul curselor cu pasageri către Rusia și, în plus, va repara aeronavele rusești. Teheranul ar putea încerca să folosească acest acord pentru achiziția de avioane de luptă rusești.

În cadrul acordului semnat atunci se preciza că Iranul va repara avioane de linie rusești și va furniza piese și echipamente pentru acestea. De asemenea, se preciza că sistemul de plăți rusesc ”Mir” (alternativă la Visa și Mastercard) va deveni funcțional în Iran. 

Pe acelaşi subiect

Dronele sunt un subiect de mare interes pentru ruși. La mijlocul lunii iulie, Casa Albă a declarat că are informații că mai mulți oficiali ruși au vizitat un aerodrom din Iran pentru a vedea dronele militare pe care doresc să le achiziționeze pentru a le folosi în invazia din Ucraina. Rusia a respins speculaţiile că vrea să cumpere drone din Iran după ce Putin şi Erdogan s-au întâlnit la Teheran pe 19 iulie. 

Rusia se arată interesată și de dronele turceşti 

Rusia ar fi interesată de drona de luptă turcească Bayraktar TB2 care ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei, potrivit agenției DPA care citează o declarație a lui Erdogan. Aparatul de zbor a fost deja utilizat cu succes împotriva trupelor ruse de către ucraineni.

Subiectul cooperării tehnico-militare între Rusia şi Turcia va fi discutat la întâlnirea dintre Putin și Recep Erdogan de pe 5 august de la Soci, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că faptul că Moscova şi Ankara discută despre chestiuni militare sensibile arată cât de puternică este încrederea între cele două ţări. El a refuzat însă să spună dacă pe agenda întâlnirii se află eventuale eforturi comune în producţia de drone manufacturate de compania turcă de apărare Baykar.

Rusia a vândut anterior sistemul său de apărare antirachetă S-400 Turciei, care este membră NATO, spre nemulţumirea SUA. Erdogan a vorbit deja despre presupusul interes al lui Putin pentru aceste drone. CNN Turk a relatat însă că Putin a propus o colaborare cu Turcia la fabricarea dronelor Baykar şi ca o fabrică să fie deschisă în Emiratele Arabe Unite. Dronele de luptă turceşti Bayraktar TB2 sunt considerate un mare succes de export, notează DPA.

Dronele au fost deja utilizate în mai multe războaie, de exemplu de către Azerbaidjan în conflictul său cu Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabah. Sunt considerate precise şi eficiente şi pot fi menţinute în aer până la 27 de ore.

Ucraina utilizează drone Bayraktar. La începutul invaziei ordonate de Putin, imagini cu tancuri care ar fi fost distruse de aceste drone au circulat pe internet.

Dacă Rusia va dezvolta aceste drone împreună cu Turcia, Moscova va obţine acces la tehnologia unui stat membru NATO, notează DPA. Turcia s-a remarcat ca mediator în conflictul din Ucraina şi recent a participat la intermedierea unui acord de reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Moscova ar putea livra la schimb avioane de luptă - ISW