Antena Meniu Search
x

Putin vrea drone Bayraktar, anunță Turcia. Erdogan merge în vizită în Rusia pe 5 august

Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Rusia și Emiratele Arabe Unite vor să colaboreze cu compania turcească de tehnologie Baykar care produce dronele Bayraktar TB2 și  Akinci, potrivit CNN Turcia.  CEO-ul companiei, Haluk Bayraktar, a declarat recent că nu va furniza niciodată drone Rusiei.

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 16:36

Putin vrea drone Bayraktar, anunță Turcia. Erdogan merge în vizită în Rusia pe 5 august
Putin vrea drone Bayraktar, anunță Turcia. Erdogan merge în vizită în Rusia pe 5 august - Profimedia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că există o cererea internațională uriașă pentru dronele TB2 și modelul Akinci. Potrivit acestuia, Rusia și Emiratele Arabe Unite își doresc să colaboreze cu compania turcească de tehnologie Baykar. ”Putin mi-a spus ”Să lucrăm împreună cu Baykar”. Emiratele Arabe Unite mi-au făcut o ofertă spunând: ”Putem construi aici o uzină Baykar”.”

Baykar este condusă de Selcuk Bayraktar, soţul fiicei celei mai mici a preşedintelui Erdogan, precum şi de fratele acestuia, Haluk Bayraktar. Baykar a devenit celebră de la începutul războiului din Ucraina pentru dronele de luptă Bayraktar utilizate cu eficiență împotriva armatei ruse. Cu toate astea Haluk Bayraktar a spus în urmă cu câteva zile la CNN că nu va vinde drone Rusiei. ”Turcia sprijină Ucraina cu drone de luptă. N-am ajuta Rusia niciodată”, a spus el.

Erdogan se întâlnește cu Putin în Rusia pe 5 august

Preşedintele Turciei va face pe 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre Preşedinţia de la Ankara, care a făcut anunţul, nu a dat imediat alte detalii, însă Kremlinul a precizat ulterior, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Erdogan va fi oaspetele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care va discuta "probleme regionale şi relaţiile bilaterale".

Pe acelaşi subiect

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit ultima dată în 19 iulie la Teheran, iar ţările lor au convenit recent cu Ucraina şi cu Naţiunile Unite să permită reluarea comerţului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost blocat de la începutul războiului din Ucraina.

Reuters scrie  că de data aceasta pe agenda dialogului figurează şi problema ucraineană. În Iran, principalul subiect a fost situaţia din Siria, unde Moscova şi Ankara au interese diferite în contextul războiului civil. 

Toată lumea își dorește drone Bayraktar TB2

Turcii își freacă mâinile: ”Lumea întreagă ne-a devenit client”. După ce Ucraina a reușit să distrugă sisteme de artilerie și vehicule blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2, întreaga lume vrea să le cumpere, a anunțat la începutul lunii iunie Selcuk Bayraktar, proiectantul lor. Potrivit acestuia, dronele Bayraktar TB2 au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern. 

Drona TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri, poate zbura până la o înălțime de 8.000 de metri și distruge tancuri și artilerie cu bombe perforatoare ghidate cu laser. Dronele au contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei în Ucraina. 

Drona este atât de populară încât a devenit și subiectul unui cântec în Ucraina. Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat în atenția președintelui rus Vladimir Putin, iar Ministerul rus al Apărării a menționat-o de zeci de ori în public de când a început războiul pe 24 februarie.

Compania Baykar, fondată în anii 80 de Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe drone în 2005, când Turcia a început să-și consolideze industria de apărare, iar acum, modelul TB2 a devenit vârful de lance al Ankarei pentru exportul global de sisteme de apărare. Compania poate produce 200 de drone TB2 pe an. În plus, Baykar lucrează acum la un nou model al dronelor, TB3, care va avea aripi pliabile și va putea să folosească pista scurtă de decolare și aterizare a portavioanelor și la o aeronavă de luptă fără pilot - MIUS sau Kizilelma.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin vrea drone Bayraktar, anunță Turcia. Erdogan merge în vizită în Rusia pe 5 august