Antena Meniu Search
x

Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown, în septembrie. ”Nu putem spune cu certitudine dacă anul școlar se va deschide cum era planificat”

Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown, în septembrie. Pe fondul creșterii continue a cazurilor grave de coronavirus, directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a declarat că este „imposibil de spus cu certitudine” dacă anul școlar se va deschide așa cum era planificat la 1 septembrie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.08.2021, 18:16

Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown, în septembrie. ”E imposibil de spus cu certitudine”
Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown, în septembrie. ”E imposibil de spus cu certitudine” - Profimedia Images imagine ilustrativa

Oficialul a sugerat că autoritățile iau în calcul revenirea la un blocaj începând de luna viitoare.

„Chiar nu vrem să ajungem la un blocaj. Încercăm toți pașii pentru a nu ajunge în acel loc, dar nu vom avea de ales dacă ajungem în punctul în care sistemul de sănătate riscă să intre în colaps”, a spus el, într-un interviu pentru Radio 103FM, citat de Times Of Israel.

„Avem de gând să deschidem anul școlar pe 1 septembrie, dar este imposibil să spunem cu certitudine că se va întâmpla asta. După sărbătorile dorim ca sistemul de învățământ să fie pe deplin activ, cu prezență fizică și trebuie să fim pregătiți pentru asta", a spus el.

Odată cu discuțiile despre o posibilă carantină în timpul sărbătorilor evreiești din luna septembrie, Ash a spus că un eventual blocaj în această perioadă va avea un impact mai mic asupra economiei decât în ​​alte luni.

„Faptul că economia ar fi mai puțin afectată în anumite privințe în septembrie este, de asemenea, luat în calcul” a spus el.

„În opinia mea, carantinarea este un instrument eficient. Vine cu un preț foarte dificil; nu este un instrument pe care dorim să îl folosim într-un stadiu incipient. În cele din urmă, de fiecare dată când am implementat un blocaj, morbiditatea a scăzut”, a mai spus oficialul.

Întrebat dacă este de acord cu declarațiile făcute de Nachman Ash, ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a spus că blocarea este o ultimă soluție și va fi evitată cât mai mult posibil.

Israelul a fost una dintre primele ţări care a lansat, la jumătatea lui decembrie, o vastă campanie de vaccinare, în baza unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer, care i-a furnizat rapid milioane de doze de vaccin. 

Această campanie a permis vaccinarea completă a peste 55% din populaţie şi a 85% dintre adulţi, ceea ce a favorizat redeschiderea cafenelelor, barurilor, magazinelor şi o reducere a numărului de cazuri la mai puţin de 100 pe zi, de la 10.000 de cazuri pe zi în toiul epidemiei.

În ultimele săptămâni, contaminarea a început să crească, pe fondul unei răspândiri a variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, determinând autorităţile să impună anumite măsuri, precum purtarea măştii de protecţie în locuri publice închise.

Recent, Israelul a lansat o campanie de vaccinare cu o a treia doză de vaccin anticovid a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown, în septembrie. ”Nu putem spune cu certitudine dacă anul școlar se va deschide cum era planificat”