Antena Meniu Search
x

Rusia acuză Ucraina că ascunde armele occidentale în centrale nucleare. Cele 3 condiţii puse de Franţa pentru a trimite Kievului tancuri grele Leclerc

Război în Ucraina, ziua 334. Serviciul de informaţii externe al Rusiei a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, relatează Reuters, care precizează că nu poate verifica afirmaţia şi că Moscova nu a furnizat dovezi, potrivit Agerpres. În altă ordine de idei, Germania nu s-ar opune, dacă Polonia vrea să livreze Ucrainei tancurile Leopard de fabricaţie germană, a declarat duminică ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la postul francez de televiziune LCI. Şi  Franţa ia în calcul să ofere Ucrainei tancuri grele Leclerc, dar cu trei condiţii, anunţă preşedintele Macron.

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 10:52

Rusia acuză Ucraina că ascunde armele furnizate de Occident în centralele sale nucleare
Tanc ucrainean la Siversk - Getty Images

SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei. "Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare", se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, iar Ucraina susţine că Rusia foloseşte acest complex ca un depozit de arme. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorări grave în legătură cu atacurile din apropierea centralei, atrăgând atenţia asupra riscului unui dezastru atomic.

Berlinul nu s-ar opune planului Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri de fabricaţie germană Leopard

Pe acelaşi subiect

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, că Germania nu s-ar opune dacă Polonia doreşte să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, transmite Reuters. Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar merge înainte şi ar trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un traducător:"Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă am fi întrebaţi, nu ne-am opune".

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că o decizie cu privire la livrarea de tancuri Ucrainei, indiferent care ar fi aceasta, va fi luată în curând. Într-un interviu acordat ARD TV, Pistorius a spus că Germania nu va adopta o decizie pripită deoarece guvernul are mulţi factori de luat în considerare, inclusiv consecinţele pe plan intern asupra securităţii populaţiei germane.

Tot în cursul zilei de duminică, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că aşteaptă "o declaraţie clară" din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard, pe care le produce, de către ţările care le au în dotare. Polonia şi Finlanda s-au oferit să livreze Ucrainei tancuri Leopard pe care le deţin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Germaniei.

Varşovia, care declară că este pregătită să livreze Kievului 14 astfel de tancuri, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect. Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard,"vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a anunţat Morawiecki.

Macron, dispus să trimită Ucrainei tancuri grele Leclerc, dar în anumite condiţii

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii, relatează Reuters, citat de Agerpres.

''I-am cerut ministrului apărării să se ocupe de asta, nimic nu este exclus'', a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul Scholz, după consiliul de miniştri franco-german care s-a desfăşurat la Paris. El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.

O decizie asupra trimiterii de tancuri grele Ucrainei va fi coordonată împreună cu aliaţii, inclusiv cu Germania, în discuţiile ce vor continua în zilele şi săptămânile următoare, a mai spus Macron.  Franţa a anunţat deja că oferă Ucrainei tancuri uşoare de tipul AMX-10, fără a preciza numărul. Potrivit unei surse militare citate de agenţia EFE, Franţa dispune în total de circa 400 de tancuri de acest tip, dar numai aproximativ jumătate sunt operaţionale, restul fiind folosite ca sursă de piese de schimb şi componente.

Ucraina insistă în acest timp să primească tancuri grele, pentru a putea străpunge liniile defensive ruseşti, tancurile de concepţie sovietică de care dispune în prezent (mai ales T-64 şi T-72) fiindu-i insuficiente. Kievul doreşte în special tancuri germane Leopard, dar până în prezent Berlinul a ezitat să le ofere sau să accepte transferul lor de către alte state.

Potrivit Reuters, Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams, ceea ce Washingtonul refuză, invocând dificultăţi logistice şi de mentenanţă. Întrebat despre această condiţie la conferinţa de presă cu Macron, cancelarul Scholz a refuzat să răspundă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia acuză Ucraina că ascunde armele occidentale în centrale nucleare. Cele 3 condiţii puse de Franţa pentru a trimite Kievului tancuri grele Leclerc