Antena Meniu Search
x

Lui Lukașenko i s-a făcut rău la parada lui Putin din Moscova şi a plecat însoţit de ambulanţă la aeroport

Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei din Al Doilea Război Mondial cu o paradă care nu a avut strălucirea de altă dată. Fără aviaţie, cu doar un singur tanc vechi de 89 de ani şi un număr mult mai mic de soldaţi decât în anii trecuţi. În faţa trupelor sale, Vladimir Putin a vorbit despre un punct de cotitură în istoria lumii şi despre un război care ar fi fost declanşat de Occident împotriva Moscovei. 

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 07:58

Lui Lukașenko i s-a făcut rău la parada lui Putin din Moscova şi a plecat însoţit de ambulanţă la aeroport
Lui Lukașenko i s-a făcut rău la parada lui Putin din Moscova şi a plecat însoţit de ambulanţă la aeroport - Profimedia Images

Parada a început, în mod neobişnuit, cu un discurs al liderului rus, care a acuzat un complot occidental pentru distrugerea Rusiei.

Vladimir Putin: Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv. S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre, dar am respins terorismul internațional și vom proteja locuitorii din Donbas și ne vom asigura securitatea.

În tribune au fost lideri din foste republici sovietice. Premierul Armeniei şi preşedinţii din Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan. Împreună, ei au depus coroane de flori la mormântul soldatului necunoscut din Moscova. Putin a dirijat tot momentul şi le-a făcut semn când să se oprească.

Putin, ignorat de liderii occidentali

Pe acelaşi subiect

Lui Alexander Lukașenko, preşedintele Belarusului, i s-a făcut rău şi a plecat brusc spre aeroport însoţit de o ambulanţă. Nu a mai participat la masa oferită de Putin. Meniul a fost pe măsura evenimentului: salată de rață afumată cu roșii, coquille din crab și scoică, solyanka mixtă din carne, şerbet de căpșuni și lămâie verde, file de biban cu sparanghel verde, friptură de vita cu sos de ardei şi ruladă de bezele cu fistic.

Pe plan extern, doar liderul nord coreean Kim Jong-un i-a urat succes lui Putin în lupta cu aşa zişii imperialişti. În Europa, defilarea nu a impresionat pe nimeni.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: La 2.200 de kilometri de aici, la Moscova, Vladimir Putin şi-a scos la defilare soldaţii, tancurile şi rachetele. Să nu ne lăsăm intimidaţi de o asemenea demonstraţie de forţă! 

Discurs fără menţionarea ameninţării nucleare

Analiştii români au remarcat însă că Putin nu a menţionat de data aceasta armele nucleare.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Un fel de râspuns pe care îl da implicit exigențelor chineze, pentru că după întalnirea cu Xi Jinping de la Moscova, din luna martie, nemulțumirea chineză a fost afișată în mod public, într-un vot în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, iar Vladimir Putin nu este în poziția să mai impună foarte multe lucruri.

Dan Dungaciu, analist de politică externă: Preşedintele Vladimir Putin a fost scurt, a vorbit puțin. Nu este foarte limpede dacă a vrut să transmită și mesaje nemenţionând numele Americii sau numele NATO în discursul său. Vorbim doar de occidentul generic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Lui Lukașenko i s-a făcut rău la parada lui Putin din Moscova şi a plecat însoţit de ambulanţă la aeroport