Antena Meniu Search
x

Marina SUA a publicat poze cu resturile presupusului balon-spion al Chinei. Oficialii de la Beijing refuză să discute cu șeful Pentagonului

Marina americană a publicat fotografii cu resturile presupusului balon de spionaj al Chinei, care a fost doborât de forţele SUA cu o rachetă, după ce a stârnit polemici în Statele Unite şi a tensionat relaţia cu China în aşa măsură, încât Beijingul a refuzat un apel telefonic din partea şefului Pentagonului.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 07:21

Marina SUA a publicat poze cu resturile presupusului balon-spion al Chinei. Oficialii de la Beijing refuză să discute cu șeful Pentagonului
Marina SUA a publicat poze cu resturile presupusului balon-spion al Chinei. Oficialii de la Beijing refuză să discute cu șeful Pentagonului - Twitter

Comandamentul Forţelor Flotei SUA a postat pe reţelele sociale mai multe fotografii în care se văd resturi mari ale balonului care sunt tractate cu o barcă. Armata americană a desfăşurat vehicule subacvatice fără pilot, ca parte a efortului de căutare. Marinarii care au recuperat duminică resturile din Atlantic făceau parte din echipa specializată în explozibili a Marinei americane.

Balonul a fost recuperat în largul coastei din Myrtle Beach, Carolina de Sud, la o zi după ce fusese doborât de un avion de vânătoare. Marina a precizat că resturile erau răspândite pe 11 km în Oceanul Atlantic, iar două nave militare - inclusiv una cu o macara grea pentru recuperare - au fost trimise în zonă. Oficialii americani au spus că balonul avea o înălţime de aproximativ 60 de metri şi o încărcătură utilă de dimensiuni comparabile cu cele ale avioanelor de linie regionale, cântărind sute - sau potenţial mii - de kilograme.

Cu toate acestea, fotografiile arată că grămezile de material recuperat din balon puteau fi trase la bord cu mâna. Dispozitivul va fi acum examinat pentru a se vedea dacă era într-adevăr un echipament de spionaj.

China a insistat în repetate rânduri că "dirijabilul" era destinat uzului civil, fiind un balon meteorologic, şi că a intrat în SUA accidental, în urma unui caz de forţă majoră.

Pe acelaşi subiect

Beijingul nu a vrut să vorbească cu șeful Pentagonului

Marţi, oficiali americani au dezvăluit că Pentagonul a încercat să organizeze o convorbire telefonică între secretarul apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez, Wei Fenghe, după ce balonul a fost doborât, dar a fost refuzat de China.

"Liniile dintre armatele noastre sunt deosebit de importante în momente ca acesta. Din păcate, RPC a refuzat cererea noastră", a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, confirmând deteriorarea relaţiei bilaterale.

Descoperirea balonului a declanşat o criză diplomatică, secretarul de stat american Antony Blinken anulând imediat o vizită programată pentru weekend în China - prima întâlnire la un asemenea nivel între SUA şi China din ultimii ani - din cauza "actului iresponsabil" al Beijingului.

Experţii spun că resturile balonului ar putea oferi SUA informaţii valoroase despre tehnologia şi tehnicile chineze de supraveghere aeriană, permiţându-le să înţeleagă mai bine de ce era capabil balonul şi cum transmitea informaţiile.

Cu toate acestea, eforturile de recuperare a echipamentului balonului au fost complicate de necesitatea de a se asigura că personalul american este ferit de materiale potenţial periculoase, cum ar fi explozibilii sau componentele bateriei.

Balonul a fost observat, pentru prima dată, joi

Oficialii americani din domeniul apărării au anunţat pentru prima dată joi că urmăresc obiectul ciudat şi au aşteptat până când acesta s-a aflat în siguranţă, deasupra apei, înainte de a-l doborî. Între timp el a traversat practic teritoriul american. Imaginile difuzate de televiziunile americane au arătat balonul căzând în mare după o mică explozie.

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon spion chinezesc a fost reperat - de data aceasta deasupra Americii Latine, fiind observat în spaţiul aerian din Costa Rica şi Venezuela. Forţele aeriene columbiene au declarat apoi că un obiect neidentificat - despre care se crede că era un balon - a fost detectat la 3 februarie în spaţiul aerian al ţării, la peste 55.000 de metri altitudine. Columbia a urmărit obiectul până când a părăsit spaţiul aerian, adăugând că acesta nu a reprezentat o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Marina SUA a publicat poze cu resturile presupusului balon-spion al Chinei. Oficialii de la Beijing refuză să discute cu șeful Pentagonului