Video Joe Biden crede că relațiile SUA-China nu au fost afectate de scandalul balonului. Beijingul crede că reacția americanilor a fost exagerată
Relaţiile dintre Statele Unite şi China trec printr-un nou moment dificil, din cauza unui balon care a survolat America pentru câteva zile, după care preşedintele Biden a dat ordin să fie doborât. Beijingul susţine că era vorba despre un dispozitiv civil, care nu necesita o reacţie atât de exagerată.
Beijingul s-a arătat indignat de doborârea balonului său, mai ales că anunţase Washingtonul că misiunea sa este strict ştiinţifică.
Mao Ning, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: "Am afirmat că acesta este un incident complet izolat și accidental, cauzat de forță majoră, dar SUA au încărcat incidentul intenționat și chiar au folosit forța pentru a lansa un atac. Aceasta este o acțiune inacceptabilă și iresponsabilă."
China şi-a asumat paternitatea şi pentru cel de-al doilea balon, care a zburat - o perioadă de timp - deasupra Americii Latine, însă a susţinut că scopul acestuia era - evident - tot ştiinţific. Cert este că anularea vizitei lui Anthony Blinken nu este de bun augur pentru relaţiile bilaterale dintre Beijing şi Washington.
Da Wei, director al Centrului pentru Securitate și Strategie Internațională, Universitatea Tsinghua: "Vizita lui Blinken în China a fost o modalitate de a stabiliza relațiile dintre SUA și China, dar din cauza amânării, această fereastră a fost mult redusă."
- Pentagonul a dat detalii despre balonul chinezesc de spionaj. Avea peste 60 m înălțime, mii de kg și se putea...
- Armata SUA a început să caute resturile balonului chinezesc pe care l-a doborât. Tensiunile dintre cele două...
- Reacția Chinei după ce SUA i-au distrus balonul de spionaj: Acțiunile americanilor au deteriorat eforturile de...
Reacţia lui Joe Biden în cazul scandalului cauyat de balon
Preşedintele Biden nu crede, totuşi, că relaţiile cu China vor fi afectate de doborârea balonului, deoarece poziţia Statelor Unite a fost, de la început, foarte clară.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Am spus clar Chinei ce intenţionam să facem. Ei înţeleg poziţia noastră. Nu aveam de gând să cedăm, am făcut ceea ce trebuia. Nu este vorba de slăbire sau întărire (n.r. a relaţiilor), este pur şi simplu realitatea."
Casa Albă nu a anunţat dacă a recuperat sau nu capsula balonului, însă - pe Internet - au apărut imagini cu nişte puşcaşi marini care recuperează din ocean un obiect ciudat.
Chuck Schumer, liderul majorităţii din Senatul SUA: "Cunoștințele noastre despre modul în care funcționează aceste baloane s-au îmbunătăţit în ultimul an. Și odată ce obținem acest dispozitiv, vom învăța mult mai multe."
Potrivit unor surse, americanii nu ar mai avea ce să studieze, pentru că - în capsula balonului - exista destul explozibil cât să se autodistrugă în urma atacului.
Marina Miron, cercetătoare a Centrului pentru Etică Militară de la King's College London: "China ar fi putut folosi orice altă tehnologie, cum ar fi sateliţii pentru a spiona SUA, dar cu siguranță a încercat să facă o demonstraţie, să testeze apele, să vadă cum ar răspunde SUA la asta."
Oficialii americani estimează că, în ultimul deceniu, chinezii ar fi trimis în misiuni 30 de baloane, dintre care cel puţin 5 au făcut înconjurul lumii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰