Medic italian: ”Coronavirusul circulă în Europa de multă vreme”
Misterul cazurilor de coronavirus din Italia care au apărut în mai multe zone, fără să aibă o legătură între ele, ar putea avea o explicație.
- Coronavirusul ar fi putut fi adus în Europa de asimptomatici.
- Medicii italieni spun că e fără rost căutarea pacientului zero.
Misterul cazurilor de coronavirus din Italia care au apărut în mai multe zone, fără să aibă o legătură între ele, ar putea avea o explicație. Doctorița Francesca Russo, care coordonează echipele medicale implicate în combaterea coronavirusului în regiunea Veneto, spune că noul virus ar circula în Europa de multă vreme, cu cel puțin o lună înainte de 21 Februarie, când a fost confirmat primul caz în Italia.
Potrivit La Repubblica, această teorie pornește de la cazurile a doi bătrâni din Veneția, confirmați cu coronavirus. Cei doi nu au călătorit în China și nu au avut contacte cu persoane întoarse din China. Foarte rar au ieșit din casă și locuiesc singuri. Nu au circulat în locuri publice cu risc de infectare, iar toți membrii familiilor lor sunt negativi la teste. Cei doi bătrâni, de 86 și 88 de ani locuiesc în zone diferite din centrul istoric al Veneției. Și, totuși, amândoi au fost infectați cu coronavirus.
”Există o explicație plauzibilă. Povestea celor doi bătrâni arată că virusul circulă în Europa de multă vreme, cu cel puțin o lună înainte de vineri, 21 Februarie, când primele două cazuri din Vo au fost diagnosticate. Iar asta face complet nefolositoare cercetările pentru identificarea pacientului zero”, declară medicul Francesca Russo.
(Reporter La Repubblica): Puteți explica mai bine?
”Credem că virusul circulă de ceva vreme, împreună cu virusul obișnuit de gripă. În cazul pacienților slăbiți, cu probleme, a provocat pneumonie. Virusul a venit în Europa la un anume moment și a provocat primele infecții în Germania, apoi Franța, iar apoi la noi. Putea fi adus în Italia de oricine”, explică Francesca Russo.
(Reporter La Repubblica): Și spuneți că a fost imposibil de blocat?
”Exact! Fiind prezent, de asemenea, la pacienții asimptomatici, adică la oameni care sunt bine, nu tușesc sau nu au febră, nu au existat măsuri realiste de protejare a țării în fața epidemiei. Și nu știm cine e pacientul zero în Italia: poate fi un străin, de exemplu turist german, francez sau chinez sau un italian întors din străinătate. În acest moment identificăm două situații de contagiune: prima e legată de criteriul epidemiologic, adică pacienții infectați care vin din China sau cei care au fost infectați prin contact cu aceștia. Al doilea criteriu privește cazurile care au apărut în urma circulației virusului în Europa. Nu e corect să spui în Italia, mai bine spus în Europa”, a precizat doctorița.
(Reporter La Repubblica): Și de ce nu mai e necesară găsirea pacientului zero?
”Pentru că nivelul de atenție a crescut pe ambele fronturi”, a răspuns Francesca Russo.
(Reporter La Repubblica): Testele de acum sunt făcute doar pacienților care au simptome, înainte le făceați tuturor. A fost o greșeală?
”Am urmat directivele ministeriale. Și testarea pacienților asimptomatici ne-a ajutat să înțelegem că o persoană care nu a călătorit și care se simte bine poate fi, de asemenea, pozitivă cu coronavirus”, a mai spus medicul Francesca Russo.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰