Antena Meniu Search
x

Video Mii de israelieni au cerut în stradă demisia premierului Netanyahu: oamenii cer soluţii pentru a aduce ostaticii acasă

Război Israel-HamasAgenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni este în centrul unui scandal internaţional. 12 angajaţi sunt acuzaţi că au ajutat Hamas în atacul terorist din 7 octombrie. Mai multe ţări, printre care şi Statele Unite, au anunţat că retrag finanţarea de care depinde soarta a două milioane de civili din Gaza. Între timp, la Tel Aviv sunt proteste uriaşe: oamenii cer soluţii pentru a aduce ostaticii acasă.  

de Redactia Observator

la 28.01.2024, 21:07

Vezi și

Mii de israelieni au cerut în stradă demisia premierului Benjamin Nenanyahu şi alegeri anticipate. Forţele de ordine au intervenit călare pentru a potoli mulţimea şi mai multe persoane au fost arestate. Oamenii sunt furioşi că peste 130 de ostatici sunt în continuare ţinuţi de Hamas, în Gaza.

Pentru familia tinerei Inbar Haiman, speranţele s-au năruit. Artista de 27 de ani, cu cetăţenie dublă israeliană-română, se numără printre ostaticii care au murit în captivitate. Mama şi unchiul ei au venit la Bucureşti şi cer ajutor. 

  • David Nachustan, unchiul lui Inbar: Vrem doar să o aducem acasă, pentru ultimele ritualuri, să o îngropăm după tradiţia evreiască, pentru a-i oferi sufletului ei pace.

Inbar a fost răpită de Hamas pe 7 octombrie, de la festivalul de muzică Nova, unde era voluntară. 

Pe acelaşi subiect
  • Ifat Haiman, mama lui Inbar: Nu pot vorbi despre ea la trecut. A fost fiica mea cea mare, o fată care ştia doar să dăruiască.

Angajați ai ONU ar fi fost implicați în masacrul comis de Hamas

Autorităţile din Israel spun că în atacurile din 7 octombrie au fost implicaţi şi membri ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni. 12 angajaţi ar fi pus la dispoziţia Hamas vehicule şi ar fi ţinut ostatici în casele lor. 9 dintre ei au fost deja concediaţi, iar o anchetă va stabili dacă sunt sau nu vinovaţi. În urma dezvăluirilor, şapte state, printre care şi Marea Britanie şi SUA, au retras finanţarea pentru agenţie. 

  • John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe: Vrem ca această anchetă să fie completă, temeinică, transparentă, iar dacă ancheta arată că oamenii trebuie să fie traşi la răspundere, evident că vrem să vedem acest lucru.

Şi ministerul Român de externe a reacţionat: "Se impune o investigație rapidă și amănunțită. (...) Vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom acționa în consecință", a transmis ministerul.

Secretarul general ONU cere însă ca finanţarea să nu fie sistată pentru întreaga organizaţie, din cauza pentru acţiunile unora dintre membri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Mii de israelieni au cerut în stradă demisia premierului Netanyahu: oamenii cer soluţii pentru a aduce ostaticii acasă