Video Pericolul unui război mondial. Ce amenințări există la adresa României în cel mai negru scenariu: "Mi se pare inacceptabil"
Lumea fierbe şi focare de război sunt gata să izbucnească pe mai multe continente. Liderii din Occident avertizează cu privire la un război total între ţările NATO si Federaţia Rusă. Conflictul din Orientul Mijlociu, dintre Israel si Hamas, se poate extinde, iar China comunistă amenință direct cu anexarea Taiwanului. Iată ce rol ar putea juca România în context internaţional.
Semnale au început să apară încă de anul trecut. Rând pe rând, serviciile militare din Marea Britanie sau Germania au început să avertizeze asupra pericolului unui război mondial. Într-un document recent, Ministerul Apărării din Germania descrie în detaliu planul Rusiei de a înfrunta NATO. Scenariul ar începe chiar de luna viitoare, când Kremlinul mobilizează 200.000 de soldaţi pentru un nou asalt asupra Ucrainei. În iulie, situația ar escalada, Rusia instigând la violențe în Estonia, Letonia și Lituania. În primăvara anului viitor, un stat baltic ar putea fi atacat.
În cazul unui conflict extins în Europa, România ar fi în prima linie
Fără ajutor militar din partea SUA, Ucraina ar putea capitula în fața Armatei Ruse. Ar fi cel mai negru scenariu pentru România si Rep. Moldova. Armatele lui Putin ar ajunge la gurile Dunării, iar Basarabia ar fi expusă unui pericol iminent. În cel mai grav scenariu, România ar împărți o graniță de 650 de km cu imperiul lui Putin. Asta dacă nu cumva Armata Rosie ar invada Rep. Moldova, iar tancurile rușilor ar ajunge până la Prut. În acest caz, România ar fi amenințată la nord și la est de trupele Moscovei. Iar liderii din Occident se tem că Putin ar ataca o țară din Flancul Estic al NATO.
Atât declaraţiile cât şi manevrele militare ale NATO sunt urmărite cu atenţie de la Kremlin.
- Reacţia lui Vladimir Putin după ce avionul rus Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit lângă graniţa cu Ucraina. "Este o...
- Rusia susţine că Ucraina a fost avertizată cu 15 minute înainte de doborârea avionului Il-76. Kievul neagă
- ONU ordonă Israelului să prevină genocidul palestinienilor din Gaza. Verdictul dat de Curtea Internațională de...
- Franţa acuză o manevră coordonată a Rusiei de a răspândi informaţii false despre ''mercenari francezi'' în...
- Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Occidentul nu îşi doreşte o soluţie constructivă, care să ia în calcul îngrijorările legitime ale Federaţiei Ruse.
- Cristian Barbu, general (r) - fost rector Academia Tehnică Militară: În acest moment Rusia nu are capacitatea - nici numeric, nici că înzestrare - să desfășoare o acțiune militară susținută împotriva unui stat NATO. Ideea de a ajunge vecini, să avem granița cu Federația Rusă, mi se pare inacceptabil. Republica Moldova cred că întră intr-o țintă imediată.
Orientul Mijlociu stă si el pe un butoi cu pulbere
Războiul dintre Israel și Hamas a devastat Fâşia Gaza, iar grupările teroriste susținute de Iran sunt implicate direct în conflictul în regiune. Hezbollahul din Liban și rebelii Houthi din Yemen - actionează că un proxy al regimului de la Teheran. Asta în timp ce Iranul păstrează relații strânse cu Moscova și încearcă o apropiere strategică de Turcia. Peste toate avem divergențe majore între Israel și Statele Unite. Casă Albă și diplomația americană susțin soluția celor două state: Israel și Palestina, în timp ce Guvernul lui Benjamin Netanyahu respinge orice compromis cu privire la Cisordania și Fâsia Gaza.
- Cristian Barbu, general (r) - fost rector Academia Tehnică Militară: Nu va fi un război direct între Iran și vreo forță care să îi pună în pericol integritatea teritorială și stabilitatea politică a țării – ne referim la SUA și Israel. Dacă Iranul va deveni o forță nucleară până la finalul acestui an, atunci paradigma se schimbă. Iranul anul nu va desfășura o astfel de forță, dar și-a găsit mulți prieteni care îi vor da puterea de a se dezvolta militar.
Regimul comunist de la Beijing amenință Taiwanul cu anexarea
- John Bolton, expert securitate: Cu toții am făcut o greșeală când s-a încheiat Războiul Rece, oamenii şi-au spus că este sfârşitul istoriei. Uitați-vă la amenințarea chineză la adresa Mării Chinei de Sud și a Taiwan-ului. Istoria nu s-a încheiat. Amenințările există.
Lângă China, un alt dictator, liderul nord-coreean Kim Jong Un, amenință și el.
- Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord: Războiul va spulbera aşa-numita Republică Coreea de Sud şi va pune capăt existenţei sale, şi va provoca o înfrângere usturătoare Statelor Unite.
Miercuri, NATO a dat startul celui mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece. 90.000 de militari, din 32 de ţări au fost mobilizaţi. Va fi simulată activarea Articolului 5, după ce unul dintre statele membre a fost atacat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰