Antena Meniu Search
x

Netanyahu trebuie înlăturat, este o ameninţare pentru Israel: Scrisoarea a peste 40 de foști oficiali, oameni de știință și de afaceri

Peste 40 de foști înalți oficiali israelieni, oameni de știință și de afaceri proeminenți au trimis o scrisoare președintelui Israelului și președintelui parlamentului, cerând ca Benjamin Netanyahu să fie revocat din funcție pentru că reprezintă o "amenințare existențială" la adresa ţării.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 16:00

Netanyahu trebuie înlăturat, este o ameninţare. Scrisoarea a peste 40 de foști oficiali, oameni de știință și de afaceri
Netanyahu trebuie înlăturat, este o ameninţare. Scrisoarea a peste 40 de foști oficiali, oameni de știință și de afaceri - Profimedia

Printre semnatarii scrisorii se numără patru foști directori ai serviciilor de securitate externă și internă, doi foști șefi ai Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) și trei câștigători ai Premiului Nobel: Aaron Ciechanover, Avram Hershko și Dan Shechtman, relatează CNN.

Scrisoarea critică coaliția adunată de Netanyahu pentru a forma "cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului", dar şi eforturile sale extrem de controversate de a revizui sistemul judiciar. Acestea au condus la erorile de securitate care au facilitat atacurile Hamas din 7 octombrie, cea mai neagră zi din istoria Israelului.

"Credem că Netanyahu poartă responsabilitatea principală pentru crearea circumstanțelor care au condus la masacrul brutal a peste 1.200 de israelien,  rănirea a peste 4.500 de persoane și răpirea a peste 230 de persoane, dintre care peste 130 sunt încă în captivitatea Hamas. Sângele victimei este pe mâinile lui Netanyahu"  se arată în scrisoare. Scrisoarea a fost trimisă joi președintelui israelian Isaac Herzog, și vineri, președintelui Knesset-ului, Amir Ohana.

Popularitatea lui Netanyahu s-a prăbuşit în Israel

Pe acelaşi subiect

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut dramatic de la începutul celui de-al șaselea mandat ca prim-ministru, în urmă cu mai bine de un an. "Bibi" a fost criticat pentru planurile sale de reformă judiciară care au fost la un pas de a declanşa o criză constituțională și au divizat țara timp de mai multe luni cu proteste masive. 

"Liderii Iranului, Hezbollah și Hamas au lăudat deschis ceea ce au considerat în mod corect drept un proces destabilizator și eroziv al stabilității Israelului, condus de Netanyahu, și au profitat de oportunitatea de a deteriora securitatea Israelului". 

Printre cei 43 de semnatari se numără foștii șefi ai IDF Moshe Ya'alon și Dan HalutzTamir Pardo și Danny Yatom, care au condus Mossadul, serviciul secret al Israelului, Nadav Argaman și Yaakov Peri, foşti directori ai Shin Bet, serviciul de securitate internă.

Scrisoarea a fost semnată și de foști directori generali de companii, ambasadori, oficiali guvernamentali și trei laureați ai Premiului Nobel pentru chimie - Aaron Ciechanover, Avram Hershko și Dan Shechtman.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta de Canalul 13 din Israel sugerează că partidul politic al lui Netanyahu, Likud, s-ar clasa departe pe locul 2 dacă astăzi ar avea loc alegeri. Pe primul loc ar fi partidul Unitatea Națională condus de fostul șef al IDF, Benny Gantz, în prezent membru în cabinetul de război al lui Netanyahu. Următoarele alegeri sunt planificate pentru sfârșitul lui 2026, deși au existat solicitări pentru alegeri anticipate, inclusiv din partea unuia dintre principalii lideri de opoziție din Israel, Yair Lapid.

"Toată lumea înțelege că Netanyahu este incompetent să conducă Israelul", a spus pentru CNN Haim Tomer, un fost ofițer Mossad.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Netanyahu trebuie înlăturat, este o ameninţare pentru Israel: Scrisoarea a peste 40 de foști oficiali, oameni de știință și de afaceri