Antena Meniu Search
x

O rachetă americană a lovit un bloc din Kramatorsk, în septembrie, rănind civili. Ce spune NYT despre incident

Publicaţia americană The New York Times susţine că o rachetă AGM-88B, construită pentru a distruge radarele inamice, a fost lansată în Ucraina, dar a ratat, se pare, ținta și a lovit un bloc de apartamente din Kramatorsk în luna septembrie.

de Redactia Observator

la 24.11.2022, 16:25

O rachetă americană a lovit un bloc din Kramatorsk, în septembrie, rănind civili. Ce spune NYT despre incident
O rachetă americană a lovit un bloc din Kramatorsk, în septembrie, rănind civili. Ce spune NYT despre incident - Telegram

O rachetă de fabricație americană lansată de forțele ucrainene a rănit trei civili în estul Ucrainei în luna septembrie, potrivit locuitorilor și resturilor recuperate de la fața locului. Este un caz rar în care arme furnizate de SUA în cele 9 luni de război au provocat victime în rândul civililor. Incidentul a avut loc pe 26 septembrie în jurul orei 18:00 în orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, au povestit localnicii. Este un oraş industrial din regiunea Donbas, scena unor atacuri constante cu rachete și de artilerie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Ce este racheta americană HARM AGM-88B

AGM-88B este o rachetă de mare viteză, trasă dintr-un avion de luptă împotriva țintelor terestre precum radare și sisteme de apărare aeriană. După ce operaţiunile militare terestre ale ruşilor s-au blocat, Moscova a trecut la o strategie bazată pe atacuri devastatoare cu rachete și drone care au distrus infrastructura civilă și au ucis sau rănit numeroşi civili. Ca răspuns, Ucraina a trebuit să se bazeze în mare măsură pe sistemele de apărare aeriană, unele dintre ele proaspăt trimise de aliații occidentali.

Astfel s-a ajuns la incidentul din Polonia de pe 15 noiembrie 2022, când o rachetă de fabricaţie rusă care a trecut peste granița de vest a Ucrainei, spre teritoriul polonez, și a ucis două persoane. Oficialii americani şi polonezi au spus că a fost cel mai probabil o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina pentru a distruge o rachetă rusească. Războiul din Ucraina a devenit o ploaie nesfârșită de muniții, iar producătorul și originea miilor de gloanțe, obuze și rachete trase în primele linii ale războiului pot fi uneori imposibil de verificat, spune sursa citată.

Pe acelaşi subiect

Cum s-a produs lovitura din Kramatorsk

Jurnaliștii de la New York Times au reușit să strângă și să identifice fragmente de metal de la locul atacului din septembrie, din estul Ucrainei. "Ei spun că trei persoane au fost rănite. Niciun mort. A lovit un apartament în care nu locuiește nimeni, iar în apartamentul de lângă oamenii au fost răniți", a relatat o localnică, Olga Vasylivna. Povestea ei este susținută de martori. "Am mai fost loviţi în acest cartier înainte. Acum ne este frică de fiecare foșnet mic."

Luna aceasta, Statele Unite au anunțat că două sisteme avansate de rachete sol-aer, sau NASAMS au fost livrate Kievului. Alte șase vor fi furnizate Ucrainei în următorii ani. Folosirea armelor occidentale de către armata ucraineană a necesitat uneori un anumit grad de improvizație, în acest caz, pentru a permite avioanelor sovietice MiG să tragă cu rachete AGM-88, deşi nu au fost proiectate pentru asta.

Nu există cazuri înregistrate în care forțele ucrainene au atacat în mod intenționat orașele aflate în totalitate sub controlul lor, ceea ce indică faptul că racheta din Kramatorsk a deviat de la traseu, funcționând defectuos. În schimb, trupele ruse au vizat în numeroase rânduri infrastructura civilă și centrele populate ca tactică principală de luptă. Pentru a masca atacurile asupra civililor, Kremlinul a dat de multe ori vina în mod fals pe funcționarea defectuoasă a apărării aeriene ucrainene ale cărei rachete ar fi lovit zonele rezidențiale în loc să intercepteze rachetele și dronele rusești.

Nu sunt dovezi că ruşii au capturat rachete americane HARM AGM-88B

În Kramatorsk, racheta a lovit ultimul etaj al unui bloc comunist cu cinci etaje, explodând la impact și făcând o gaură în lateralul clădirii. La sfârșitul lunii septembrie, Kramatorsk era la aproximativ 32 de km distanță de locul unde forțele ucrainene încercau să recupereze de la ruși oraşul Lîman. Nu este clar dacă racheta a lovit clădirea pentru că a ratat ținta vizată și a continuat să zboare sau dacă racheta a funcționat defectuos.

Potrivit unor oficiali americani, nu există indicii că forțele ruse din Ucraina ar fi reușit să captureze sau să folosească rachete antiradar HARM de când Statele Unite au început să furnizeze arme Ucrainei. Imediat după explozie, imaginile cu resturi de muniţie postate pe un canal local de Telegram conțineau detalii care indicau că era o rachetă antiradar de mare viteză AGM-88B, sau HARM, fabricată în SUA. A doua zi dimineață, reporterii de la The New York Times au inspectat resturile la fața locului.

Nu este clar când Pentagonul a început pentru prima dată să furnizeze AGM-88 armatei ucrainene. Dar în august, oficialii americani au recunoscut că forțele ucrainene le foloseau deja în luptă. Acest lucru e confirmat şi de filmările postate de pe front.

Ținta reală a rachetei care a lovit clădirea de apartamente din Kramatorsk este neclară, dar este posibil ca aceasta să nu fi putut găsi un radar inamic și să fi lovit clădirea după ce a rămas fără combustibil. Racheta este proiectată să continue zborul dacă ratează ținta inițială și să caute alte ținte radar inamice.

Un ofițer american, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească public despre asta, a adăugat că racheta care a lovit apartamentul din Kramatorsk provine aproape sigur din stocuri vechi, deoarece în armata SUA a fost înlocuită cu un model mai nou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O rachetă americană a lovit un bloc din Kramatorsk, în septembrie, rănind civili. Ce spune NYT despre incident