Antena Meniu Search
x

Biden a anunţat NATO că racheta din Polonia a fost trasă de armata ucraineană. Zelenski insistă că e Rusia. Ce ştim şi ce nu ştim despre incident

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgenţă la Bruxelles, în urma incidentului de seara trecută din Polonia. Doi polonezi au murit după ce o rachetă a căzut la o fermă aflată la 10 km de graniţa cu Ucraina.

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 13:02

Vezi și

Este pentru prima dată când războiul din Ucraina, izbucnit în urmă cu nouă luni, face victime într-o ţară membră NATO. Potrivit guvernului polonez, racheta ar fi produsă în Rusia. Pe de o parte, Rusia respinge orice implicare în incidentul despre care susţine că ar fi o provocare pusă la cale de Ucraina. De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe a declarat că ideea că ţara sa ar fi lansat racheta este doar o propagandă rusească.

Incidentul din statul polonez a avut loc chiar în momentul în care armată rusă a lansat unul dintre cele mai ample atacuri asupra Ucrainei, în care pste 100 de rachete au lovit obiective ale sistemului energetic din ţară. Preşedintele Poloniei rămâne însă rezervat în declaraţii şi spune că este nevoie de o investigaţie pentru a afla cu certitudine cel mai important răspuns: cine a lansat racheta. 

Preşedintele american Joe Biden le-a spus, mercuri, partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Pe de altă parte, liderul ucrainean este convins că lovitura cu rachetă în Polonia "nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20". "Există un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm", a avertizat Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Necunoscutele în cazul incidentului cu rachetă din Polonia

Cea mai importantă necunoscută rămâne: a fost o deviere accidentală sau a fost un atac deliberat? Şi mai ales ce înseamnă asta practic pentru populaţia întregii lumi. Discuţiile sunt în plină desfăşurare în cadrul NATO, unde se ia în considerare dacă se impune Activarea articolului 4 din tratatul Alianţei.

Articolul 4 prevede că, în cazul in care un membru NATO se simte amenintat, orice decizie a Alianţei este luată prin consens, numai după consultări între toate statele membre. Articolul 5, în schimb, cel de care se teme întreaga planetă, în caz de activare, stabileşte că un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac asupra întregii Alianţe Nord Altlantice. Analiştii ne liniştesc însă: este puţin probabil să se ajungă la activarea Articolului 5 şi la izbucnirea unui conflict direct între Rusia şi NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Biden a anunţat NATO că racheta din Polonia a fost trasă de armata ucraineană. Zelenski insistă că e Rusia. Ce ştim şi ce nu ştim despre incident