Antena Meniu Search
x

​Reporterul Associated Press care a anunțat "căderea unor rachete rusești în Polonia" a fost concediat

Associated Press a concediat un reporter responsabil de departamentul securităţii naţionale, care a furnizat informații eronate despre un atac cu rachete în Polonia, săptămâna trecută. Erorile au dus la o alertă de știri difuzate pe scară largă, prin care Rusia era acuzată că ar fi autorul atacului, potrivit The Washington Post.

de Redactia Observator

la 22.11.2022, 16:31

Lauren Easton a spus că organizația nu a anticipat nicio pedeapsă pentru editorii implicați.
​Reporterul Associated Press care a anunțat "căderea unor rachete rusești în Polonia" a fost concediat - Facebook / RealJamesLaPorta

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă, au confirmat angajaţii AP pentru The Washington Post. Atacul cu rachete din 15 noiembrie de la Przewodow, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina, a ucis două persoane și a declanșat panică la nivel mondial, pentru că s-a crezut că Rusia a atacat un stat NATO. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o alertă de știri în care afirmă că „un oficial superior al serviciilor de informații americane a declarat că rachete rusești au căzut în Polonia, membru NATO, ucigând două persoane”.

Informația respectivă s-a dovedit incorectă. Oficialii din Polonia și Uniunea Europeană au spus ulterior că o singură rachetă trasă de forțele ucrainene a deviat de la curs şi a aterizat în Polonia.

Dar informația inițială AP, preluată de mii de instituții de știri din întreaga lume, a sugerat o nouă escaladare a invaziei Rusiei în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc asupra teritoriului său ar fi putut duce la un răspuns militar al occidentului, în conformitate cu prevederile tratatului NATO.

A doua zi, AP a modificat informaţiile, citând un oficial american, care a preferat să rămână anonim. Acesta a spus că sursa sa anonimă s-a înşelat și că „raportările ulterioare au arătat că rachetele sunt fabricate în Rusia și cel mai probabil au fost lansate de Ucraina, pentru a se apăra de un atac rusesc”.

Pe acelaşi subiect

Reporterul concediat a refuzat să comenteze 

Concedierea lui LaPorta a fost menţionată pentru prima dată luni seară, de Daily Beast. James LaPorta a refuzat să comenteze cazul. Fost marin american care a servit în Afganistan, jurnalistul s-a alăturat AP în aprilie 2020, după câțiva ani ca reporter independent. A acoperit domeniul afacerilor militare și probleme de securitate națională pentru agenţia de știri. Oficialii de la Associated Press au refuzat să confirme că LaPorta este cel care a dat informaţia iniţial.

Standardele editoriale și practicile riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea AP ca organizație independentă de știri. Pentru a ne asigura că raportările noastre sunt exacte, corecte și bazate pe fapte, respectăm și aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește utilizarea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a proteja integritatea reportajului de știri”, a declarat purtătorul de cuvânt al AP, Lauren Easton.

O persoană de la Associated Press, familiarizată cu conversațiile mai ample din jurul poveștii din acea zi, a spus că LaPorta le-a spus, de asemenea, editorilor săi că un manager senior a verificat deja sursa pontului, lăsând impresia că sursa poveștii a fost aprobată. Lauren Easton a spus că organizația nu a luat în calcul nicio pedeapsă pentru ceilalţi editori implicați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » ​Reporterul Associated Press care a anunțat "căderea unor rachete rusești în Polonia" a fost concediat