Antena Meniu Search
x

Foto "Nu avem lumină, nu avem apă, dar avem libertate!" Ucrainenii din Herson speră din nou la pace, după plecarea trupelor ruse din oraş

În săptămâna de după retragerea trupelor ruse din orașul sudic Herson, ușurarea instinctivă a localnicilor a fost înlocuită de o atitudine pozitivă. Oamenii sunt bucuroşi că au în sfârşit parte de libertate, chiar dacă încă le lipsesc alimentele, apa şi chiar şi energia electrică în anumite zone. Un reportaj BBC a surprins atmosfera liniştită şi plină de speranţă din oraş. 

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 10:29

În timp ce o trupă acustică cântă cover-uri occidentale, oamenii formează cozi uriaşe în jurul pieței principale a orașului.

Există corturi în care localnicii pot primi o băutură caldă sau îngrijiri medicale. Oamenii din mai multe oraşe din ţară au trimis pachete cu donaţii pentru cei din Herson, în special cu mâncare, dar şi cu haine. 

„Suntem liniștiți acum”, spune Kostiantyn, în timp ce stă la coadă pentru donații de mâncare cu fiica lui pe umeri.

Orașul-port a fost capturat de Rusia în martie, la doar câteva zile după ce forțele au invadat Ucraina. A fost singura capitală regională pe care Rusia a reușit să o ocupe din februarie, dar armata sa a fost forțată să se retragă săptămâna trecută.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, fericită că oraşul a fost eliberat este şi Olena, care recunoaște că se obișnuise în cele din urmă cu ocupația rusă. „Forțele ucrainene ne calmează”, spune ea.

"Acum putem spune cine bombardează și de unde. Dacă ucrainenii sunt cei care ne fac fericiți, acum suntem liberi", a explicat Olena.

Localnic: "Nu avem lumină, nu avem apă, dar avem libertate"

„Nu avem lumină, nu avem apă, dar avem libertate!” exclamă Hryhorii Mykolayovych, care lucrează într-o bucătărie construită pentru comunitatea locală. 

Întrebat cum se simte după invazie, înghite adânc și spune: „Bombardamentele sunt o mică problemă, dar lucrurile se vor îmbunătăți. Toate acestea sunt temporare”.

La fel speră și guvernatorul orașului. Iaroslav Ianușevici spune că prioritatea lui este „să îi facă pe toți să se simtă mai în siguranță”. De asemenea, dorește ca fiecare colaborator rus să fie „pedepsit”.

Eforturile umanitare sunt primite cu recunoștință

Aceste eforturi umanitare sunt primite cu recunoștință, relatează BBC. Pentru localnici, sunt extrem de necesare, după ce oraşul a fost ţinut sub teroarea armatei ruse timp de opt luni.

Cu toate acestea, pentru cei aproximativ 75.000 de oameni care au ales să rămână în Herson, este nevoie de mult mai mult pentru ca acest oraș să se redreseze.

Rutele feroviare între Kiev şi Herson au fost reluate

Camioanele au luat locul tancurilor pe străzile din oraş. Au fost reluate și rutele feroviare între Kiev și Herson.

Deși există o ușurare, Hersonul nu a fost distrus ca alte orașe ocupate, cum ar fi Mariupol. Nimeni nu este convins că pericolul a dispărut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Nu avem lumină, nu avem apă, dar avem libertate!" Ucrainenii din Herson speră din nou la pace, după plecarea trupelor ruse din oraş