Antena Meniu Search
x

O sărbătoare s-a transformat într-o bătaie ca-n filme!

Credincioşii sectei Sikh din India s-au luptat cu săbiile chiar în incinta celui mai sacru lăcaş al lor, Templul de Aur din Amritsar.

Vezi și

Credincioşii sectei Sikh din India s-au luptat cu săbiile chiar în incinta celui mai sacru lăcaş al lor, Templul de Aur din Amritsar 

Nu a fost, cum s-ar putea crede, un spectacol menit să atragă turiştii, ci o bătălie înverşunată în care cel puţin 10 oameni au fost răniţi.

Disputele politice au tulburat o zi ce trebuia să fie dedicată reculegerii. Spiritele s-au încins pe neaşteptate în mulţimea de credincioşi sikh din Templul de Aur.

Iar săbiile folosite, de obicei, doar la ceremonii şi-au regăsit menirea de arme de luptă.

Combatanţii în haine albe de gală, cu turbane viu colorate, s-au fugărit pe scările de marmură sub privirile înspăimântate ale credincioşilor mai paşnici.

Adunarea comemora 30 de ani de la un eveniment tragic din istoria sectei: asaltul armatei indiene asupra Templului de Aur. Acum, noua dispută a pornit de la dorinţa unui lider politic extremist, militant pentru un stat sikh independent, de a vorbi în faţa credincioşilor. Personalul templului, care aparţine unei grupări rivale, a oprit discursul iar cearta a degenerat în violenţă.

Va fi deschisă o anchetă asupra acestor ciocniri violente şi se vor lua măsuri împotriva celor vinovaţi.

Ciocnirile s-au sfârşit la fel de repede cum au început, după ce liderii religioşi i-au convins pe luptători să facă pace şi să reia rugăciunile pentru martirii de acum 30 de ani.

În 1984, asaltul armatei guvernamentale asupra templului a avut urmări mult mai grave. Ca represalii, premierul indian Indira Gandhi a fost asasinată chiar de gărzile sale de corp din secta sikh. A urmat un nou val de violenţe în care aproape 3000 de sikhşi au fost ucişi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » O sărbătoare s-a transformat într-o bătaie ca-n filme!