Antena Meniu Search
x

Olanda, gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu are niciunul. Lista ţărilor dispuse să dea tancuri Kievului

Deşi Olanda nu mai deţine niciun tanc de luptă, premierul olandez Mark Rutte a declarat că ţara este pregătită să cumpere oricând tancuri Leopard 2 pe care în prezent doar le închiriază, pentru a le trimite în Ucraina, relatează CNN, citat de news.ro. Anunţul olandezilor vine după ce şi Germania a aprobat miercuri trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina. 

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 17:33

Olanda, gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu are niciunul. Lista ţărilor dispuse să dea tancuri Kievului
Olanda, gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu are niciunul. Lista ţărilor dispuse să dea tancuri Kievului - Profimedia Images

Olanda nu deţine niciun tanc de luptă, după ce şi-a vândut toate tancurile de luptă Leopard 2 Germaniei în 2018 şi 2021, potrivit Registrului de Arme Convenţionale al Naţiunilor Unite. Olanda închiriază în prezent 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 de la Germania.

Rutte a sugerat că Ţările de Jos ar putea achiziţiona aceste tancuri în mod direct şi apoi să le trimită în Ucraina. "Dacă este util ca Olanda să participe şi ea, atunci suntem pregătiţi să facem acest lucru", a declarat premierul olandez Mark Rutte pentru RTL News.

"Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare, le-am spus germanilor că suntem pregătiţi să luăm în considerare în mod serios acest scenariu", a mai spus Rutte. El a precizat însă că decizia nu a fost încă luată.

Câte tancuri vor fi trimise în Ucraina şi de câte ar avea nevoie 

Pe acelaşi subiect

Germania a aprobat miercuri trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, iar Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că-şi va trimite tancurile sale, Challenger 2, în timp ce Polonia a făcut presiuni pentru ca Berlinul să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Germania, care a purtat discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, a declarat că obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei două batalioane de Leopard 2. Un batalion cuprinde în mod obişnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel încât acest lucru ar putea însemna trimiterea unui total de 80 până la 110 tancuri de fabricaţie germană.

Comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a spus în decembrie că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă pentru o nouă contraofensivă. 

Ce ţări ar putea trimite tancuri la Kiev

Germania - Germania a declarat că va furniza tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul construit de producătorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate în Occident. A precizat că va trimite o companie iniţială de 14 tancuri.

Statele Unite - Oficialii americani spun că Washingtonul este pregătit să trimită câteva zeci de tancuri de luptă M1 Abrams, într-o schimbare faţă de poziţia anterioară. Tancul are un tun cu ţeavă de 120 mm.

Marea Britanie - Guvernul britanic a anunţat în ianuarie că va trimite o escadrilă, adică 14, din tancurile sale de luptă Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu ţeavă în rafală.

Polonia - Varşovia a declarat că este pregătită să trimită până la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 şi a înaintat o cerere de aprobare Berlinului. 

Norvegia - Guvernul norvegian ia în considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.

Finlanda - Ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, a declarat că Finlanda se va alătura grupului de ţări care trimit tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar contribuţia va fi limitată, deoarece Helsinki nu face încă parte din NATO şi nu îşi poate pune în pericol propria apărare.

Olanda - Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie.

Spania - Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania este deschisă ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Franţa - Guvernul francez ia în considerare trimiterea tancului său Leclerc, care are un tun cu ţeavă lisă de 120 mm, afirmând că toate opţiunile sunt pe masă. Anterior, a refuzat cererile în acest sens, spunând că misiunile franceze în străinătate limitează numărul de tancuri disponibile, iar întreţinerea grea a tancului său face ca acesta să nu fie chiar maşina de luptă ideală pentru Ucraina.

Tancurile Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina în aproximativ trei luni, spune ministrul german al apărării

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile Leopard 2 ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev, relatează CNN, citat de news.ro.

Pistorius a declarat că decizia de miercuri de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina este "istorică", iar Germania va discuta despre alte livrări de sisteme de armament către Ucraina atât timp cât războiul va continua. Cu toate acestea, este important "să nu devenim parte a războiului", a subliniat Pistorius, adăugând că decizia de a livra Leopard 2 nu este un motiv de bucurie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Olanda, gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu are niciunul. Lista ţărilor dispuse să dea tancuri Kievului