Antena Meniu Search
x

Prăbușirea platformei de cripto FTX devine scandal politic. Republicanii cer investigarea lui Sam Bankman-Fried, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat

Prăbușirea FTX, imperiul cripto fondat de Sam Bankman-Fried, un important donator politic, se transformă într-un nou front politic de luptă, în timp ce republicanii evidențiază legăturile dintre democrați și acesta. Senatorul republican Josh Hawley din Missouri a trimis vineri o cerere amplă de corespondență între agențiile federale și democrați, inclusiv administrația Biden și comisiile de campanie ale democraților din Cameră și Senat, cu privire la FTX și casa de tranzacționare Alameda Research., notează Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 21.11.2022, 12:06

Sam Bankman-Fried, CEO-ul FTX și unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat
Prăbușirea platformei de cripto FTX devine scandal politic. Republicanii cer investigarea lui Sam Bankman-Fried, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat - Profimedia

Prăbușirea FTX, imperiul cripto fondat de Sam Bankman-Fried, un important donator politic, se transformă într-un nou front politic de luptă, în timp ce republicanii evidențiază legăturile dintre democrați și acesta. Senatorul republican Josh Hawley din Missouri a trimis vineri o cerere amplă de corespondență între agențiile federale și democrați, inclusiv administrația Biden și comisiile de campanie ale democraților din Cameră și Senat, cu privire la FTX și casa de tranzacționare Alameda Research.

Hawley a declarat că încearcă să determine dacă donațiile politice de peste 37 de milioane de dolari făcute de Bankman-Fried democraților ar fi creat presiuni asupra autorităților de reglementare pentru a fi indulgente cu compania acestuia.

"Miliarde de dolari au fost furate de la investitori și predate democraților și organizațiilor de stânga", a declarat Hawley într-o scrisoare adresată vineri. "Faptul că această schemă a fost dezvăluită imediat după alegerile intermediare ridică întrebări serioase cu privire la faptul dacă autoritățile federale de reglementare și autoritățile de aplicare a legii s-au confruntat cu conflicte de interese în identificarea, investigarea și contracararea schemei frauduloase", adaugă acesta.

Solicitarea lui republicanului vine pe fondul mai multor anchete ale Congresului privind prăbușirea bruscă a FTX și este una dintre cele mai directe investigații politice în ceea ce a fost până acum o reacție în mare parte bipartizană la prăbușirea gigantului cripto. Liderii republicani și democrați din Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților au declarat săptămâna aceasta că intenționează să organizeze o audiere în decembrie cu privire la prăbușirea FTX și că se așteaptă să audă mărturii din partea lui Bankman-Fried.

Pe acelaşi subiect

Republicanii au fost dornici să sublinieze că Bankman-Fried, care a fost până de curând un miliardar, a fost al doilea cel mai mare donator individual pentru democrați în cele mai recente alegeri. Trebuie precizat și că candidații republicani au luat, de asemenea, bani de la directorii FTX. Unul dintre locotenenții de top ai lui Bankman-Fried, Ryan Salame, a oferit 23,7 milioane de dolari în cel mai recent ciclu, marea majoritate mergând către Partidul Republican.

Implicarea politică ale lui Bankman-Fried a dat naștere, de asemenea, mai multor teorii ale conspirației printre membrii Partidului Republican. Mai mulți republicani din Camera Reprezentanților au semnat o scrisoare către secretarul de stat Antony Blinken, cerând informații despre investirea ajutorului federal pentru Ucraina în FTX. Reprezentantul Tom Emmer, un republican din Minnesota, a declarat, de asemenea, că el crede că Comisia pentru valori Mobiliare și burse a ajutat FTX cu "lacune legale" pentru a obține un monopol de reglementare, dar nu a oferit dovezi.

Prăbușirea FTX a generat datorii de miliarde de dolari către creditori

Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, care a solicitat protecţie faţă de creditori în SUA, prin procedura falimentului, a declarat că datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari, transmite Reuters.

FTX datorează aproximativ 1,45 miliarde de dolari primilor 10 mari creditori ai săi, a declarat într-un document depus în instanţă, fără a-i numi. Compania şi afiliaţii săi au depus cerere de intrare în faliment în Delaware, pe 11 noiembrie, într-una dintre cele mai mediatizate prăbuşiri a unei platforme cripto, lăsând aproximativ 1 milion de clienţi şi alţi investitori cu pierderi totale de miliarde de dolari.

Platforma cripto a anunţat sâmbătă că a lansat o revizuire strategică a activelor sale globale şi se pregăteşte pentru vânzarea sau reorganizarea unor afaceri. FTX, împreună cu aproximativ 101 de firme afiliate, au solicitat, de asemenea, ajutorul instanţei pentru a permite operarea unui nou sistem global de gestionare a numerarului şi plata către furnizorii săi critici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Prăbușirea platformei de cripto FTX devine scandal politic. Republicanii cer investigarea lui Sam Bankman-Fried, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat