Antena Meniu Search
x

Joe Biden cere Congresului SUA peste 37 de miliarde de dolari, ajutor pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden cere Congresului SUA să îi aprobe peste 37 de miliarde de dolari, ca ajutor pentru Ucraina. Potrivit liderului de la Casa Albă, banii vor ajuta la susţinerea Ucrainei, în timp ce forțele ruse suferă pierderi pe câmpul de luptă, potrivit agenţiei AP .

de Iris Duţescu

la 16.11.2022, 14:03

Joe Biden
Joe Biden susţine că sprijinul financiar ar putea ajuta Ucraina pe câmpul de luptă - Shutterstock

Cererea de aprobare a ajutorului financiar vine în perioada în care parlamentarii își încep sesiunea post-electorală şi prevede, de asemenea, 9,25 miliarde de dolari pentru gestionarea pandemiei de Covid. Finanțarea guvernamentală actuală expiră la jumătatea lunii decembrie, iar ajutorul pentru Ucraina și cel pentru COVID ar face parte din pachetul de finanțare valabil până la sfârșitul lunii septembrie, 2023.

Solicitarea unei sume atât de mari pentru Ucraina vine în contextul în care Partidul Republican este gata să preia controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor intermediare. Liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, care urmează să devină purtător de cuvânt, a avertizat că republicanii nu vor sprijini oferirea de bani Ucrainei, dacă obţin majoritatea. 

Directorul Biroului de Management și Buget al Casei Albe, Shalanda Young, a declarat că peste trei sferturi din cele 40 de miliarde de dolari aprobate de Congres la începutul acestui an pentru Ucraina au fost deja plătite sau trimise. Administrația Biden a cerut acum  37,7 miliarde de dolari.

"Împreună, cu un sprijin puternic, bipartizan în Congres, am oferit asistență semnificativă care a fost esențială pentru succesul Ucrainei pe câmpul de luptă – și nu putem lăsa acest sprijin să se încheie", a scris Young într-o scrisoare destinată purtătoarei de cuvânt Nancy Pelosi. 

Pe acelaşi subiect

SUA a furnizat Ucrainei zeci de mii de rachete

Sprijinul financiar propus pentru Ucraina include 21,7 miliarde de dolari ajutor militar, pentru informații și apărare, 14,5 miliarde de dolari  ajutor umanitar și pentru a ajuta la menținerea funcționării guvernului ucrainean, 900 de milioane de dolari pentru asistență medicală și servicii de sprijin pentru ucrainenii care trăiesc în SUA și 626 de milioane de dolari pentru securitatea nucleară şi pentru modernizarea Rezervei Strategice de Petrol.

SUA a ajutat deja Ucraina cu zeci de mii de rachete pentru apărarea antiaeriană și peste 84 de milioane de cartușe de muniție, precum și drone, tancuri, camioane, radare, blindate și alte echipamente. 

Liderii ucraineni au implorat Guvernul american să trimită arme mai avansate, dar SUA a avut grijă să nu ofere sisteme care să permită forțelor ucrainene să provoace atacuri grave în Rusia sau să lovească Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Joe Biden cere Congresului SUA peste 37 de miliarde de dolari, ajutor pentru Ucraina