Antena Meniu Search
x

Prima companie majoră care dă în judecată un guvern din UE pentru pierderile suferite de sancţionarea Rusiei

Cel mai mare constructor de nave din Ţările de Jos, grupul Damen Shipyards Group NV, a decis să dea în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancţiunile impuse Rusiei, un rar caz în care o companie europeană se adresează justiţiei pe motiv de consecinţe asupra afacerilor sale în urma invadării Ucrainei,relatează Bloomberg, citat de Agerpres. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 03.10.2023, 13:56

Prima companie majoră care dă în judecată un guvern din UE pentru pierderile suferite de sancţionarea Rusiei
Şantierul naval Damen din Rotterdam - Profimedia

Damen Shipyards Group NV vrea să obţină despăgubiri pentru că "suferă pagube" de pe urma sancţiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg. "Înainte de sancţiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia şi după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Ţările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube", a informat Rick van de Weg.

Damen a dat în judecată Guvernul olandez pentru pierderile provocate de sancţiunile impuse Rusiei

Damen, care are sediul în oraşul Gorinchem, a demarat acţiunea la Tribunalul din Rotterdam în data de 10 mai, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului. Dosarul nu a avansat deocamdată, dar este aşteptat ca procedurile să demareze anul următor.

Şantierele Damen sunt o companie de familie înfiinţată în 1927. Compania construieşte o gamă largă de nave, de la nave de război până la nave de dragare şi vinde, de asemenea, iahturi de lux unor magnaţi, precum oligarhul rus Oleg Tinkov.

Pe acelaşi subiect

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, la începutul războiului din Ucraina, Damen lucra la repararea unui iaht care avea legătură cu oligarhul rus Roman Abramovici. Compania nu a dorit să comenteze informaţiile referitoare la clienţii săi.

Înainte de război, Damen avea o divizie de inginerie în Rusia care oferea servicii pentru proiectele de construcţii de nave în apropiere de Novorossiysk şi Sankt Petersburg. În prezent nu este clară prezenţa pe care o mai are Damen în Rusia deoarece compania nu a dorit să răspundă la întrebări cu privire la operaţiunile sale ruseşti.

Olandezii de la Damen sunt prezenţi şi în România

Chiar dacă susţine că a avut de suferit de pe urma sancţiunilor, Damen a înregistrat rezultate solide anul trecut deşi a dat vina pe măsurile împotriva Rusiei pentru diminuarea numărului de nave finalizate. Cu toate acestea, valoarea producţiei realizate a atins un nivel record de 2,5 miliarde de euro în 2022 iar carnetul de comenzi a atins maximumul istoric de 8,8 miliarde de euro, la fel ca şi în 2021.

În România, la începutul lunii august, Damen Holding BV a anunţat că va rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi, chiar dacă s-a retras din Şantierul Mangalia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Prima companie majoră care dă în judecată un guvern din UE pentru pierderile suferite de sancţionarea Rusiei